Rubriky
Kultura Turisti Zprávy

České Švýcarsko oslavuje 15 let od svého vzniku

Vernisaz_CSČeské Švýcarsko, 20. 7. 2015 – Národní park České Švýcarsko letos oslavuje 15 let od svého vzniku. Správa národního parku České Švýcarsko a město Krásná Lípa toto jubileum připomněly vernisáží fotografií Václava Sojky a koncertem houslového virtuosa Jaroslava Svěceného v sobotu 18. července 2015. Po boku starostů z regionu své gratulace připojili mezi jinými také náměstek ministra životního prostředí Vladimír Dolejský, ředitel Správy Národního parku Saské Švýcarsko Dietrich Butter nebo senátor Zbyněk Linhart.

„Vyhlášení národního parku České Švýcarsko, ke kterému se České republika zavázala v dohodě s Německem již v roce 1991, patří k velkým úspěchům naší ochrany přírody. Vznikl tak náš čtvrtý národní park, který navíc má – stejně jako naše ostatní parky – svůj protějšek na druhé straně hranice,“ říká Vladimír Dolejský, náměstek ministra životního prostředí, a dodává: „Právě dlouhodobá přeshraniční spolupráce v ochraně přírody zde dosáhla mimořádně vysoké úrovně, kterou federace Europarc také ocenila udělením certifikátu Transboundary Parks.“

„Českosaské Švýcarsko je území, které má nejen mimořádnou přírodní, ale také estetickou kvalitu. Zdejší příroda okouzlila již romantické malíře, jejichž pokračovatelé jsou právě fotografové,“ řekl Pavel Benda, ředitel Správy národního parku České Švýcarsko, a vysvětluje: „To je také důvod, proč jubileum slavíme právě fotografickou výstavou našeho kolegy a předního evropského fotografa Václava Sojky.“

Výstavu fotografií Václava Sojky návštěvníci mohou vidět do konce srpna v prostorách Aparthotelu Lípa na Křinickém náměstí v Krásné Lípě. Poté bude zapůjčována dalším zařízením v regionu, reprezentovat bude Českosaské Švýcarsko ale také na setkání TransParkNet 2016 v Bad Schandau v Saském Švýcarsku.

Národní park České Švýcarsko byl vyhlášen k 1. 1. 2000, deset let po vyhlášení národního parku Saské Švýcarsko. Jeho rozloha činí téměř 80 km2 a předmětem ochrany přírody je zde jedinečná geomorfologie pískovcových skalních měst a související pestrost rostlin a živočichů. Jedná se o příhraniční národní park, jehož protějškem je národní park Saské Švýcarsko. Přeshraničně tak požívá nejvyššího stupně ochrany přírody území o celkové rozloze 173 km2.

Zdroj: www.npcs.cz