Rubriky
Dětem Turisti Zprávy

Vítání ptačího zpěvu v Českém Švýcarsku

Vitani_pt_zpevuČeské Švýcarsko, 18. 4. 2015 Čtyři desítky účastníků přivítaly v neděli, 3. května 2015, v Krásné Lípě již za svítání ptačí zpěv účastí na krátké přednášce pod širým nebem a navazující exkurzi k hranici ptačí rezervace Velký rybník. Během exkurze byli účastníkům akce k dispozici ornitologové ze správy národního parku, kteří směrovali pozornost na ptačí druhy v nejbližším okolí. Součástí akce byla také ukázka citlivého odchytu drobných pěvců za účelem jejich okroužkování a vypuštění zpět do volné přírody, přičemž kroužkování pomáhá ornitologům při získávání poznatků o životě jednotlivých ptačích druhů. Tyto poznatky pak v praxi bývají využívány pro efektivnější ochranu konkrétních ptačích druhů.

“Kromě kroužkování je tradičně velkým lákadlem také pozorování ptačích druhů pomocí stativových dalekohledů. Letos se nám díky doslova magické ranní atmosféře otevřel impozantní pohled na jeřáby popelavé u Velkého rybníka,” říká Pavel Benda, ředitel Správy národního parku České Švýcarsko.

V rámci akce bylo také poprvé oficiálně představeno veřejnosti nově vydané CD Ptáci Českosaského Švýcarska, které nese nahrávky hlasů 99 pro tuto oblast charakteristických druhů. Kompaktní disk, který poslouží všem, kdo chtějí ptáky poznávat podle jejich hlasových projevů, mohou zájemci zakoupit v Domě Českého Švýcarska v Krásné Lípě, případně jej objednat na internetové stráncewww.ceskesvycarsko.cz. Nosič vydala Česká společnost ornitologická ve spolupráci se Správou národního parku České Švýcarsko v rámci Edice Biophon.

Vítání ptačího zpěvu probíhá obvykle počátkem května na řadě míst nejen České republiky, ale i celé Evropy, a to v návaznosti na tradici založenou v roce 1983 v britském Birminghamu pod názvem Dawn Chorus Day. Později tuto aktivitu převzali partneři partneři sdružení v organizaci BirdLife International. Vítání ptačího zpěvu v Českém Švýcarsku a Labských pískovcích pořádá Správa národního parku České Švýcarsko každoročně ve spolupráci s Českou společností ornitologickou (www.birdlife.cz).

Vitani_pt_zpevu_Hlasy ptáků na CD: Kompaktní disk s hlasy 99 charakteristických ptačích druhů vydaný k 15. výročí vzniku NP České Švýcarsko a 25. výročí vzniku NP Saské Švýcarsko. Zájemci mohou zakoupit v Domě Českého Švýcarska v Krásné Lípě, případně jej objednat na www.ceskesvycarsko.cz.

Zdroj: www.npcs.cz