Rubriky
Sport Zprávy

Preview před utkáním Ariete Prostějov – BK Děčín

10-10-2012-bk-prostejovVálečníci mají již tento čtvrtek šanci vybojovat historicky první postup do finále tuzemské nejvyšší soutěže, když v semifinálové sérii vedou aktuálně nad Orly 2:1 na zápasy.

A jak se semifinálová série postupně vyvíjela? V prvním utkání zvítězili svěřenci Pavla Budínského v domácím prostředí 81:71 (Stria 15, Tucker 14, Landa 12 – Marko 18, Švrdlík, Talley a Mrviš po 12), když před poslední desetiminutovkou vedli dvoubodovým rozdílem a svého soka tak dorazili v posledním hracím období. V tomto mači scházel oběma týmům jeden pivot – Děčínu Dan Hendrych, Orlům pak David Šteffel.

Zápas 2 na Hané již tak šťastný pro děčínské barvy nebyl. Ještě po první čtvrtině sice Děčínští, podporovaní početnou ekipou svých tisofi, vedli o dva punkty, ale v dalším průběhu zápasu měli utkání jasně ve své režii Marko a spol., kteří nakonec na svém kurtu zvítězili drtivě 87:54 (Slezák 25, Tomanec 14, Marko 13 – Houška a Landa po 11, Jelínek 9) a stav série tak byl srovnán. Ve druhém sériovém klání scházela oběma týmům křídla – Prostějovu Dylan Talley, Děčínu poté Filip Kroutil.

Ve třetím utkání se série přesunula opět do Děčína, ale na startu zápasu byly na děčínských hráčích ještě patrné stopy z předchozícho debaklu. Po úvodní periodě sice byli svěřenci Pavla Budínského o jeden bod vpředu, ale v poločase už měli šestibodovou ztrátu a v polovině 26. minuty po trojce Romana Marko svítil na tabuli stav 37:52. Válečníci ovšem skvělou čtvrtou čtvrtinou, kterou ovládli 24:7, nakonec utkání před úžasnou kulisou strhli v poslední minutě na svou stranu a po výhře 67:63 (Vyoral 18, Houška 14, Bosák a Tucker po 9 – Švrdlík 19, Marko 12, Mrviš 10) se tak ujali vedení 2:1 na zápasy. Stejně jako v Zápase 2 scházeli F-Kroutil na děčínské straně a D-Talley na té prostějovské.

Bude tedy Zápas 2 pro děčínské hráče mementem a varovným prstem, aby podruhé v sérii na Hané předvedli odlišný výkon a měli tak šanci navázat na výhru a kvalitní výkon na hřišti Orlů ze základní části? A v případě vítězství tak dotáhnout do konce svůj finálový sen, který sní? Všechny tyto rébusy najdou své rozřešení ve čtvrtek večer, utkání startující ve 20 hodin vysílá přímým přenosem stanice ČT Sport.

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta