Rubriky
Kultura Turisti Zprávy

Zámecké nádvoří se oblékne do nového

zámek průvodce návštěvníci_alesoNádvoří děčínského zámku se dočká rekonstrukce. Na nový vzhled se mohou návštěvníci zámku těšit již na podzim. V rámci projektu IPRM získalo město dotaci z Evropského fondu pro regionální rozvoj ROP Severozápad ve výši více jak 5 miliónů korun.

Charakter nádvoří by se měl přiblížit historickému stavu z počátku 20. století. Nádvoří tak bude mít více parkovou podobu a průchozí plocha bude pro návštěvníky pohodlnější než současný oblázkový povrch. „Vycházeli jsme z historických fotografií a snažili jsme se vzhled nádvoří přizpůsobit současným potřebám zámku,“ řekl Valdemar Grešík, náměstek primátorky. Všechny úpravy jsou navrženy historickými postupy s použitím přírodních materiálů. „Nádvoří bude více travnaté. Vzniknou čtyři oválné ostrůvky, zvýšené na kamenném obrubníku, osázené nízkou zelení. Podél jižní a severní fasády budou vysázeny vhodné popínavé rostliny,“ upřesnil Valdemar Grešík. Důležitou součástí projektu je i odvodnění nádvoří, aby nedocházelo k zatékání dešťových vod do zdí a sklepů zámku. Projekt byl zařazen do IPRM Děčín – zóna Centrum, celkové náklady na realizaci úprav vyjdou na více jak 6 mil. korun, dotace z Evropské unie činí cca 5 mil. korun.

Žádáme motoristy, aby dodržovali zákaz vjezdu Dlouhou jízdou na děčínský zámek. V současné době zde probíhá rekonstrukce nádvoří. Vedení zámku udělá maximum pro to, aby návštěvníci pocítili stavební práce co nejméně. Zámek je pro veřejnost přístupný po celou dobu rekonstrukce, která by měla být hotova do konce července.

Zdroj: Magistrát města Děčín