Rubriky
Zprávy

Na bezpečnost v ulicích Děčína bude dohlížet více strážníků

mp_decin_alesoNové strážníky nabrala v posledních měsících děčínská městská policie. Tři z nových strážníků právě absolvovali povinné školení a zapojují se do hlídkové služby. Díky personálnímu posílení se strážníci opět intenzivněji zaměří zejména na pěší hlídkovou činnost.

Městská policie Děčín přijala i dva bývalé zaměstnance obecní policie v Chlumci na Ústecku, kde byla obecní policie zrušena. „Znamená to pro nás nižší náklady, neboť nemusíte hradit náklady na úvodní dvouměsíční kurz, což není zanedbatelná částka. Navíc jsme získali strážníky s určitou praxí, jejichž zapracování bude méně náročné,“ vysvětlila děčínská primátorka Marie Blažková. Nové posily se zaměří pod dohledem zkušenějších strážníků hlavně na pěší hlídkovou činnost. „Je to jedna z našich priorit. Nelze ovšem předpokládat, že tímto navýšením hned zajistíme strážníka pro každou ulici či každou čtvrť. I tak se ale dostaneme v rámci porovnání s ostatními statutárními městy, kde je strážníků více, na přijatelnější úroveň v počtu strážníků na počet obyvatel,“ doplnila primátorka. Například v Ústí nad Labem na jednoho strážníka připadá 720 obyvatel, v Teplicích 780, v Mostě 710, zatímco v Děčíně na jednoho strážníka připadá v současné době 980 obyvatel, přičemž ještě loni to bylo 1112 obyvatel.

Pěší hlídková služba začne s novými posilami působit od začátku měsíce dubna. Zaměří se na čtvrti, kde městská policie eviduje více stížností na problémy zejména v oblasti veřejného pořádku a občanského soužití. Strážníci se budou pohybovat zejména v obou centrech města a podle potřeby v dalších lokalitách. „Pěší hlídková činnost, která bude zajištěna nepřetržitě, se tak zaměří častěji například na sídliště Staré Město nebo Želenice. Pěší hlídku, samozřejmě v nepřetržitém provozu, zachováme i na sídlišti v Boleticích,“ popsal změnu systému dohledu nad veřejným pořádkem ředitel děčínské městské policie Marcel Horák. Na jedné směně budou kromě pěších hlídek dále k dispozici dvě autohlídky, které budou reagovat zejména na oznámení občanů. „Oznámení je značné množství a přesun pěších hlídek v krátkém časovém horizontu by byl nereálný, proto musíme autohlídky zachovat alespoň v tomto rozsahu. I jejich úkolem ale bude, v případě, že aktuálně nebudou někde zasahovat, částečně doplňovat činnost pěších hlídek ve vytipovaných lokalitách. Naši hlídkovou činnost samozřejmě koordinujeme s Policií ČR,“ dodal Horák. Připomněl, že tradičně nejvíce stížností na přestupky v oblasti veřejného pořádku eviduje městská policie vždy během jarních a letních měsíců. „Jde zejména o častější rušení nočního klidu nebo narušování občanského soužití hlukem. S teplejším počasím bude více lidí trávit větší množství času venku, což se na počtu oznámení vždy projeví,“ dodal Horák. Navíc se od dubna opět v ulicích objeví asistenti prevence kriminality.

I přes personální posílení ještě není tabulkový stav strážníků zcela naplněn. Městská policie chce přijmout další dva zájemce. Přednost mají kandidáti, kteří mají platné osvědčení a pracují např. u městské policie v jiném městě.

Mgr. Tomáš Pavlík, MBA
Městská policie Děčín