Rubriky
Sport Zprávy

Mečbol odvrácen, Medvědi nechali na ledě úplně vše a o postupu do semifinále rozhodne pátý duel

kobra prahaČtvrtý duel série mezi Děčínem a Kobrou se hrál v úterý 17. 3. 2015 na děčínském ledě a hrálo se o hodně. Kobra měla mečbol a mohla rozhodnout o postupu do semifinále druhé hokejové ligy a naopak Děčín měl nůž na krku. Pokud by utkání prohrál, sezóna by mu skončila. Srdnatý a bojovný výkon celého týmu však znamenal výhru v prodloužení a srovnání na 2:2 na zápasy.

Hokej vysoké úrovně začal z obou stran útočně. Oba celky si hned v úvodu první periody připravily pohledné akce, ale ani jedna z nich ke gólovému příspěvku nevedla. Ta na konci deváté minuty už ale ano. Kobra hrála dlouhou přesilovou hru 5 na 3, když na straně Děčína byli vyloučeni postupně hned tři hráči. Dvojnásobnou početní výhodu pak využili hosté zásluhou JANA POHLA, který přízemní střelou překonal Lavingera v děčínské brance – 0:1. Ve třinácté minutě se zjevila dosud největší šance Medvědů. Hašek pálil z vrcholu kruhů a Bílek měl co dělat, aby puk neskončil v jeho brance. Po něm pak střílel Faigl, brankář hostí se však vyznamenal perfektním zákrokem a vzápětí si stejně počínal i Lavinger na opačné straně, jenž vychytal Jakeše. Na konci první třetiny to ještě zkoušeli Oliverius s Faiglem, ale pozorná obrana Kobry hrozbu odvrátila. Poprvé do kabin se šlo lépe Kobře, která se ujala jednobrankového náskoku.

Druhá třetina ještě ani nestihla pořádně začít a už se znovu měnilo skóre. Při signalizovaném vyloučení domácího hráče se do situace dva na dva dostali hráči Kobry a přineslo jim to ovoce. DOMINIK NOVÁK dostal zpětnou přihrávku na svoji hůl a poté vzdušnou střelou poslal puk za Lavingerova záda – 0:2. Jenže Medvědi se nevzdali a stále se tlačili před branku hostí až z toho byla kontaktní branka. Do předbrankového prostoru se natlačil RADIM VACEK a svou prudkou střelou prostřelil Bílka, když se dostal k odraženému puku hostí – 1:2. V polovině utkání už ale Kobra vedla znovu dvoubrankovým rozdílem. JAKUB EVAN využil další početní výhodu, když od modré čáry poslal puk do děčínské klece – 1:3. O necelé tři minuty poté se stejný hráč prosadil znovu a bylo hůř. JAKUB EVAN totiž ujel ve vlastním oslabení a jeho tým vedl o tři góly – 1:4. Hokejisté Děčína však zbraně nesložili a srdnatě bojovali a postupně si vytvářeli tlak, který přinesl ovoce. V rozmezí jedné minuty se dostali Kobře na dostřel jediné branky a rázem byli opět ve hře. Nejprve rozvlnil branku Kobry svou přesnou trefou DANIEL VOLRÁB – 2:4 a prakticky hned po něm pak Filipovský pálil od modré čáry a před brankou Kobry se dobře postavil jeho jmenovec JAN HAVLÍČEK, který vsítil kontaktní gól a vrátil Medvědy zpět do hry – 3:4. Před třetím dějstvím tak bylo vše znovu otevřené.

Na začátku třetí periody pálil Čurda a jeho projektil orazítkoval tyč Lavingerovy branky. Pak našel Molnár volného Chamráda před hostující brankou a druhý jmenovaný poté po přihrávce svého spoluhráče nastavil svou hůl. Bílek tuto situaci ale pokryl. Děčín se stále hnal dopředu a bojovným výkonem celého mužstva se dočkal další sladké odměny. Po polovině utkání totiž během pouhých čtrnácti vteřin otočil nepříznivý stav ve svůj vlastní prospěch. Při hře čtyři na čtyři si do prostoru před svatyní hostí nabruslil MICHAL OLIVERIUS a v samostatné akci nedal brankáři Kobry vůbec žádnou šanci – 4:4. Hned po buly ve středním pásmu potáhl JAN FILIPOVSKÝ kotouč podél pravého mantinelu a poté švihem poslal puk znovu za záda Bílka – 5:4. Hosté byli v tu chvíli jako opaření a na rozjeté Medvědy si nepřišli. Ti své těsné vedení hájili, ale pouze jen do poloviny sedmapadesáté minuty. DOMINIK NOVÁK využil početní výhodu svého celku a bylo znovu vyrovnáno – 5:5. Do konce základní hrací doby se už nic nestalo, a tak potřetí v této sérii došlo utkání do prodloužení.

Ve druhé minutě nastaveného času ujel všem Chamrád a na Bílka vyslal jedovatou střelu. Brankář Kobry ale puk chytil do své náruče. To ale nemuselo děčínskému útočníkovi vadit. Vše si totiž vynahradil v čase 63:46. Medvědi v tomto čase rozhodli prodloužení, když Hříbal zavezl kotouč do pásma hostí, přihrál na Oliveriuse, který ještě celou akci vyšperkoval na najíždějícího ALEŠE CHAMRÁDA, jenž střelou z prostoru mezi kruhy propálil v hostující brance doslova vše, co mu stálo v cestě – 6:5. Po tomto gólu propukla na děčínském ledě pochopitelně velká radost. Medvědi odvrátili hrozbu mečbolu a srovnali stav série na 2:2. Kaňku za tímto utkáním mělo počínání hostujících fanoušků, kteří se nerozpakovali a v hledišti zapálili dýmovnici. Viník byl ale ihned nalezen a vykázán z útrob děčínského zimního stadionu.

HC Děčín – HC Kobra Praha 6:5 po prodloužení (0:1; 3:3; 2:1 – 1:0)
Branky a nahrávky: 28. Vacek, 37. Volráb (Hašek), 38. Havlíček (Filipovský, Hašek), 52. Oliverius, 53. Filipovský (Volráb), 64. Chamrád (Oliverius, Hříbal) – 9. Pohl (Švaříček), 21. Novák (Čurda), 31. Evan (Švaříček), 33. Evan, 57. Novák (Kocman, Pohl)

Sestava HC Děčín:
Lavinger (Šticha) – Filipovský, Molnár, Kaltenböck, Hříbal, Havlíček, Klement, Kvaček – Hašek, Volráb, Vacek – Faigl, Oliverius, Kuchynka – Chamrád, Chládek, Fojt – Chovanec

Vendula Zdražilová, HC Děčín