Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci i potřetí v letošní sezoně vyzráli na Opavu!

opavaBK Opava vs BK Děčín – 73:77 (23:21, 31:37, 48:60)
Opavský kormidelník měl pro utkání s Děčínem k dispozici kompletní tým. Děčínskému kouči scházel v sestavě guard Filip Kroutil, naopak po zánětu v lokti již do utkání zasáhl uzdravený pivot Jirka Jelínek.

Průběh utkání:
Po úvodním rozskoku se na opavském kurtu odehrávala vyrovnaná bitva a oba sokové se téměř s železnou pravidelností střídali ve vedení. Nejlépe vyrovnanost úvodního kvartálu dokumentuje fakt, že nejvyšší rozdíl ve skóre byl tříbodový. Úvodní perioda směřovala k naprosto vyrovnanému stavu, ale po Gniadkově zisku zakončil se sirénou nájezd Klečka a uzavřel účet první čtvrtiny na 23:21. Začátek druhého hracího období si pod svůj patronát vzal Tony Tucker – nejprve ho pěti punkty odšpuntoval a strhnul vedení na stranu Válečníků; v závěru minuty 14. pak stejný hráč projel celou opavskou „defe“ jako nůž po másle a za stavu 27:31 donutil trenéra Slezanů k timu. V dalším průběhu druhé desetiminutovky vyšponovala děčínská ekipa své vedení nejvíce na sedm punktů… Do konce úvodní půle z něj domácí umazali jen jediný bodík, takže po prvním poločase svítil na tabuli stav 31:37.

Po obrátce Opavští „zazlobili“ a na konci 23. minuty se po Gniadkově trojce přitáhli na třibodový odstup – 36:39, ale v dalších minutách Válečníci navázali na kvalitní výkon z druhé periody a začali opět svůj náskok navyšovat. A zkraje minuty 29. se po dlouhé dvojce Tonyho vyhoupl děčínský náskok přes dvoucifernou hranici – 43:54. Na čtyři opavské body za sebou v závěru třetí čtvrtiny zareagovali Válečníci nejlepším možným způsobem, trojkami z rukou Luboše Strii a Tonyho, po nichž se do poslední čtvrtiny vstupovalo za stavu 48:60.

Svěřenci Pavla Budínského však zažili hororový vstup do čtvrtého kvartálu, když Opavští se zásluhou šňůry 9:0 přitáhli na rozdíl tří pointů – 57:60, aby v polovině 34. pak navíc prohnal síťkou trojku Šiřina a bylo to již pouze o dva – 64:66. Záhy ale Válečníky čtyřmi body odpoutal Pavel Bosák – a po další trefě Jirky Jelínka a jedné šestce Jakuba Houšky byl v polovině 37. stav opět příznivější – 64:73. Domácí hráči závěr klání ještě zdramatizovali, ale pod tříbodový rozdíl se dostat nedokázali… Po závěrečném hvizdu tak Válečníci mohli oslavit výhru 77:73, v roce 2015 tak zapsali již sedmý soutěžní zářez v řadě!

Základní sestavy:
Opava – Šiřina, Vlček, Bujnoch, Cvek, Gniadek
Děčín – Vyoral, Bosák, Bažant, Kaša, Houška

Body: Gniadek 17 (7 doskoků – 4 útočné), Klečka 17 (7 asistencí), Bujnoch 14 (trojky 3/2), Šiřina 7 (5 získaných faulů), Blažek 7, Kramný a Lyčka po 4, Dokoupil 3 – Tucker 18 (6 získaných faulů a 4 asistence), Jelínek 12 (5 plusových faulů), Houška 11 (8 doskoků), Stria 10, Vyoral 8, Bosák 6 (6 doskoků), Bažant a Landa po 6; střelba 3 b.: 28/9 – 15/4; střelba 2 b.: 38/18 – 36/25 (69,4%!); TH: 11/10 – 22/15; doskoky: 28:33 (útočné 9:4); chyby: 25:21; ztráty: 13:14; týmová validita: 71:90; počet diváků: 1011; nejlepší hráč utkání: Anthony Tucker (Děčín).

Názory trenérů po utkání (zdroj: bkopava.cz):
Petr Czudek (kormidelník Opavy): „Nezačali jsme špatně. Je jen na škodu, že jsme lépe nevyužili fauly. V deváté minutě jsme měli na svém kontě jen jeden. Soupeře jsme tak často nechali chodit lehce pod koš. Do čtvrté čtvrtiny jsme šli s malou sestavou, hráli jsme na hranici rizika. Bodové manko se nám podařilo vymazat, bohužel otočit výsledek už ne. Děčín vyhrál zaslouženě. Musím ale říct, že v naší hře byly dobré momenty.“

Pavel Budínský (kouč Děčína): „My jsme ve druhé čtvrtině převzali taktovku, lépe jsme bránili, Opava se dostávala do problémů s časem. Dokázali jsme se na její styl hry adaptovat. Ve čtvrté čtvrtině Opava přitvrdila, což nám dělalo problém. Nešla nám rozehrávka, naštěstí nás podržel Bosák. Za vítězství jsem strašně rád.“

Hodnocení válečnického kapitána Jakuba Houšky pak najdete na následujícím videu: https://www.youtube.com/watch?v=ryF9hEmjMEI&feature=youtu.be.

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta