Rubriky
Kultura Zprávy

Odhalený hrad – rozhovor

zamek_hrad_alesoVýstavu, která prezentuje archeologické nálezy z Děčína a Pirny představuje její autorka Sabine Holtermann, odborná pracovnice muzea v Pirně.

Jak přispěl nedávný výzkum k poznání stavebního vývoje pirenského hradu?
Jednoznačně nejvýznamnější je prokázání existence slovanského hradiště z 10. až 11. století. To bylo někdy na přelomu 11. a 12. století zničeno a teprve ve 13. století vznikl nový kamenný hrad, ze kterého byla během vykopávek odhalena obvodová zeď a čtvercová věž.

Dají se na archeologických nálezech prokázat vztahy mezi našimi regiony?
Zcela jistě. Například ve 14. a 15. století byla v Pirně velmi oblíbená světle červeně malovaná keramika z Čech. Naopak na hradech české šlechty nacházíme červeně zbarvenou do tvrda vypálenou keramiku, jejíž produkce je doložena v oblasti Drážďan.

Na které exponáty společné výstavy byste chtěla české návštěvníky zvláště upozornit?
Velice zajímavé jsou určitě kamnové kachle z 15. století s vyobrazením sv. Václava, které byly nalezeny na obou hradech. Děčínské nálezy jako krásné kamnové kachle, gotické stavební články a renesanční nástěnné malby přinášejí svědectví o stavebním vývoji. Železné nálezy z Pirny zase více přibližují každodenní život. Výjimečným exponátem je brakteátový poklad z Pirny – Copitz, který je vystaven vůbec poprvé.

Děkujeme za rozhovor.

[FŠ, IK, MV]

Více o výstavě se dozvíte zde >> a zde >>

Zdroj: www.zamekdecin.cz