Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

policie auto tyrsovka_alesoPomáhali životu
DĚČÍN – Víkendový požár v Lázeňské ulici v Děčíně si vyžádal kromě devíti set tisícové škody také rychlou a především profesionální pomoc zasahujících záchranářů. Dvojice místních policistů z hlídkové služby vykonávala od sobotního rána hlídkovou činnosti po Děčíně. Při projíždění Myslbekovy ulice ucítila zápach kouře. Vzápětí zpozorovala, že z okna domu v sousední ulici šlehají plameny. Vysílačkou vyrozuměla svého operačního důstojníka, požádala o posily a směřovala k místu požáru. V místě události potkala nájemníka, jenž v bytě požár zpozoroval, otevřel okna a vyběhl ven před dům. Pohotoví policisté okamžitě zahájili evakuaci obyvatel. Duchapřítomně uzavřeli přívod plynu a postupně se snažili vyvést z domu všechny jeho obyvatele. Podařilo se jim vzbudit nejen imobilní nájemnici ze třetího patra, ale i spícího muže v prvním patře. Bez jejich rychlé a profesionální pomoci se následky této nečekané události mohly odrazit ve větší míře zjištěných ztrát. Lékař rychlé záchranné služby nechal odvést k dalšímu ošetření jednu osobu do nemocnice. Na zkrocení plamenů pracovali ve vzájemné souhře čtyři jednotky HZS Děčín společně s dobrovolnými hasiči Z Horního Žlebu, Boletic a Starého Města.
Příčiny nedělního požáru prošetřují policisté z obvodního oddělení Děčín – Město s ohledem na přečin poškození cizí věci.
Video i s upřesněním místa naleznete na stránkách Děčínského deníku.

Bleskurychlá pomoc
RUMBURK – Nedělní večer se ukázal pro policisty z varnsdorfské hlídkové služby býti výzvou jejich schopností. Během své noční služby zachraňovali život zadržené osobě, která byla po protiprávním jednání umístěna do služební cely. Zhruba dvě minuty po umístění osoby do cely předběžného zadržení u ní došlo ke zhoršení zdravotního stavu se zástavou dechu. Duchapřítomní strážci zákona se chopili bezdechému muži pomoci a kromě okamžitého přivolání rychlé záchranné služby se snažili muže okamžitě a neustále udržovat při vědomí. Za pomoci jejich bdělosti, znalostí a odvaze se budoucí pacient dostal do rukou lékařů včas. Po příjezdu rychlé záchranné služby byl kolabující převezen do nemocnice.Policisté v životní zkoušce obstáli na jedničku. Život byl uhájen…

Vyčkal do příjezdu záchranky

DĚČÍN – V březnu letošního roku pomáhal českokamenický policista při dopravní nehodě na Kamenické ulici v Děčíně. Začátkem března letošního roku došlo na přechodu pro chodce ke sražení chodkyně osobním vozidlem a policista, projíždějící místem dopravní nehody okamžitě poskytl první pomoc zraněné chodkyni a vyčkal u ní až na příjezd rychlé záchranné služby. Podrobnosti k dopravní nehodě jsme zveřejňovali již v březnu letošního roku. Informace naleznete zde.

Výzvy se nezalekli

DĚČÍN – I v květnu policisté zachraňovali život. V sobotu 24. května 2014 byla krátce před šestou hodinou ranní vyslána dvoučlenná hlídka policistů z OHS Děčín na místo dopravní nehody, ke které došlo na Novém Mostě v Děčíně. Řidič osobního vozidla nezvládl jízdu a vůz skončil na nájezdové rampě mostu. Při příjezdu se v místě nehody nacházel řidič se spolujezdcem, kterému dorazivší policisté okamžitě začali pomáhat s následky kolize. Muži zákona zahájili úkony směřující ke stabilizaci a udržení životních funkcí řidiče a vyčkali až do příjezdu ostatních záchranných složek. Zranění muži byly se zraněními odvezeni do nemocnice a následky nehody byly odstraněny.

Těžko říct, jak by skončily výše uvedené příběhy, kdyby se policisté zdráhali těmto nevyzpytatelným životním výzvám postavit …

Děčín, 10. listopadu 2014
nprap. Petra Trypesová
Oddělení tisku a prevence Děčín