Rubriky
Turisti Zprávy

Vesnicí roku Ústeckého kraje je Růžová, prosadila i moderní rozhlednu

ruzova_alesoVesnicí roku Ústeckého kraje se stala Růžová na Děčínsku. Obec ležící na hranici Českého Švýcarska se může pochlubit opravenými domy nebo indiánskou vesnicí pro děti. Zatímco z řady severočeských měst a obcí lidé odcházejí, tady se od roku 1995 jejich počet více než zdvojnásobil.

„Před 19 lety tady žilo 198 obyvatel, dnes 460. Růžová má dobrou adresu i pověst,“ říká starostka Helena Křížková.

V krajském kole soutěže soupeřilo 31 obcí z regionu. Růžová nyní bude sever Čech zastupovat v celostátním finále, jež se koná na podzim.
Růžová měla porotě co nabídnout. Třeba kostel sv. Petra a Pavla u radnice z roku 1711, který byl před 14 lety po požáru opraven a znovu vysvěcen. Její součástí je navíc osada Kamenická Stráň s krásnými podstávkovými domy a vede odtud cesta ke známému Dolskému mlýnu.

„Spisovatel Ota Pavel prý řekl, že Kamenická Stráň je nejkrásnější místo na zemi. Nevím, zda to opravdu řekl, ale je to pravda,“ říká Křížková.
V malé vesničce deset kilometrů od Děčína to ale hlavně žije. Bývalý starosta je milovník historie, a tak sepisuje osudy místních starých domů, vdechuje za přispění obce život starým křížkům a památkám, pravidelně se zde koná rockový festival, patnáct let díky nadšencům pro děti funguje indiánská vesnička s několika týpí.

Rozhledna bude vysoká jen osm metrů

V obci je v provozu i koupaliště, které nechal ve 30. letech minulého století postavit místní německý řezník, a dokonce se zde ve dvou nádržích trénovalo na olympiádu v Berlíně. Obec věří, že se jí časem podaří vrátit mu bývalou slávu a postaví u něj i kemp.

Tím plány nekončí, starostka chce vybudovat novou cyklostezku, která bude i naučná. Součástí by měl být malý minikrosový dětský areál. „Bude to ovocná stezka, chceme podél vysázet různé druhy stromů a u každého mít cedulku s nápisem, nakreslený plod i květ stromu,“ sdělila starostka.

Po patnáctileté bitvě s ochranáři přírody se také začne stavět rozhledna na Pastevním vrchu. „Museli jsme ustoupit, bude vysoká jen osm metrů. Zato tu ale bude stát zajímavý ‚blob‘ mladých libereckých architektů,“ říká Křížková (o rozhledně zde).

Kolik přesně bude rozhledna obec s rozpočtem kolem 10 milionů korun stát, ještě není jisté. „Nechci do rozhledny dát obecní peníze. Chci sehnat sponzory, nabídneme lidem, že si mohou koupit jednotlivé schody, vypíšeme veřejnou sbírku. Kdyby přišel bohatý investor, ať si klidně rozhlednu za dar pojmenuje,“ dodala Křížková.

Autor: Andrea Angermannová
Zdroj:
http://usti.idnes.cz/