Rubriky
Zprávy

V Děčíně funguje ulehčovací centrum. Pomáhá rodinám, které se starají o nemohoucí prarodiče

pece o seniory_alesoSociální pracovnice Červeného kříže v Děčíně už léta pomáhají v rodinách, které pečují o své starší a nemohoucí příbuzné. Protože je čtyřiadvacetihodinová péče psychicky i fyzicky náročná, vědí, že si rodinní příslušníci potřebují občas odpočinout, uzdravit se z onemocnění nebo jet na dovolenou. Pronajaly si proto vilu v Děčíně, nakoupily nábytek, vymalovaly a rozhodly se rodinám takovou šanci dát.

„Někdo je na tom psychicky dobře, ale některé rodiny to rozkládá jakoby zevnitř. Protože veškerou péči věnují nemocnému člověku. A děti a manžel se odkládají na druhou kolej. My chceme zabezpečit to, aby si odpočinuli, nabrali síly a mohli fungovat dál jako rodina,“ vysvětluje ředitelka oblastního spolku Červeného kříže v Děčíně Irena Cachová.

Otce do péče ulehčovacího domu nakrátko svěřila i Vladimíra Řehánková. Po úraze v dole zůstal ochrnutý na dolní končetiny. Dnes je mu 72 let a starají se o něho s matkou.

„Oni mají určité zaměření, což mě docela překvapilo, protože chtějí vědět, z jakého důvodu ho tam dáváme a co chceme zlepšit. Říkala jsem, že trošku psychickou stránku a vyléčení dekubitů (proleženin – pozn. red.), což je asi za 14 dní nereálné. Ale musím je teda pochválit, protože takový pokrok během deseti dnů, co tam je, jsme ještě nezažili,“ pochvaluje si Vladimíra.

Péči ulehčovacího domu si musí rodina hradit sama. K seniorům tu přistupují podle individuálních potřeb a nemohoucí tu tráví různě dlouhý čas. Platí ale pravidlo, že v rámci jednoho roku by tu klient neměl strávit víc než šest měsíců v roce.

Autor: Iva Zítková
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever