Rubriky
Sport Zprávy

BK Děčín naplnil soupisku

bk-decin-naplnil-soupiskuPosledním postem, jenž A-tým BK Děčín hledal, byl rozehrávač. Na této pozici přišli pro ročník 2013/14 Matej Venta a Tomáš Vyoral. Druhý jmenovaný v dresu Válečníků pokračuje a k němu hledal klub další jméno. Po zvažování českých alternativ (které z různých důvodů nevyšly) byla pozornost zaměřena na zahraniční trh. Do Děčína přichází americký rozehrávač Anthony Tucker.

Anthony bude opět jediným zahraničním borcem v týmu. Je to 193cm vysoký rozehrávač, jehož zkušenosti s evropským basketbalem nejsou bohaté. V loňské sezóně nastupoval v kvalitní finské lize v celku Tapiola Honka. Odehrál však pouze přípravná a několik soutěžních utkání a poté s ním tým ukončil spolupráci pro jeho zranění. Univerzitní kariéru měl Anthony rozdělenou do dvou části. V prvních dvou letech nastupoval v dresu prestižní Univesity of Iowa a jakožto nováček hrál v základní sestavě a dával průměrně 10,4 a 11,9 bodu na zápas (ročníky 2008-09 a 2009-10). Poslední rok pak strávil v dresu Minnesota State University s průměry 19,3 bodu, 5,1 doskoku a 4,1 asistence na zápas. Úspěšnost střelby při vysokém počtu střel měl u dvojek 48% a u trojek 41%. Ve Finsku pak dosáhl průměrů 11,3 bodu, 4 doskoků a 4 asistencí na zápas.

Anthonyho příběh je pestrý a zajímavý. Změna univerzity byla způsobena silou vazbou na trenéra, který se z Iowy přesunul do Minnesoty, kam ho také Anthony následoval. Ve Finsku se vedení týmu rozhodlo velmi záhy po Tonyho zranění jej poslat domů a přivézt za něj náhradu, neboť nechtělo ztratit delší čas v začátku soutěže. Podle trenérova vyjádření bylo toto rozhodnutí chybou, neboť Anthony se dal rychle do kupy a zranění nebylo tak vážné, jak se původně v týmu Honka domnívali. Anthony pak koketoval s americkou D-league a odmítl nabídku z kanadské ligy, protože preferoval Evropu. Toto přání mu splní až BK Děčín.

Jakub Důra (sportovní manažer) k nové tváři uvedl: „Při výběru rozehrávače jsme vycházeli ze základních trenérových požadavků. Tímto sítem se Anthony dostal do užšího výběru a i zde obstál ze všech aktuálních adeptů nejlépe. Anthony je vyšší rozehrávač, který umí být lídrem, ale je mu vlastní týmové pojetí. Má dobrou střelu ze střední i trojkové vzdálenosti, působí vyhraným zkušeným dojmem a vnímá dění na hřišti jako celek v útoku i v obraně. Věříme, že je správnou volbou pro náš herní styl a koncepci.“

Anthony dorazí na začátek letní přípravy a bude tak absolvovat stejný program jako všichni ostatní hráči, bude mít dostatek času na adaptaci českého prostředí a také absorbování děčínského herního stylu. Pro Anthonyho stejně jako pro celý tým bude také velkou výhodou, že celou letní přípravu povede trenér Budínský, kondiční část specialista Vladimír Hojka, což bude oproti uplynulým čtyřem letům, kdy si oba plnili reprezentační povinnosti, vítaná změna.

V dohledné době připravujeme rozhovor s našimi novými hráči – s Jiřím i Anthonym. Sledujte náš web nebo facebook.

Zdroj: www.bkdecin.cz