Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

policie_alesoInternetový ráj
RUMBURK – Nákupy přes internet se staly součástí běžného života. Né vždy se však povedou. Rumburští policisté se v uplynulých měsících potýkali hned s několika oznámenými podvody, ke kterým mělo dojít prostřednictvím virtuálních sítí. Na dvou známých inzertních portálech se v průběhu února letošního roku několikrát objevila nabídka prodeje chytrého mobilního telefonu. Zájemci odeslali patřičný obnos peněz na uvedený účet, leč do dnešní doby neobdrželi ani zboží, ani peníze nazpět. Pokaždé se jednalo o mobilní telefon zn. Apple iPhone 4S. Policejní prověřování pokračuje dál. Navíc byla všechny oznámení sloučena do jednoho případu. Rumburští policisté se snaží rozkrýt a objasnit veškeré informace, jenž o sobě prodejci prozradili. Jednou z verzí, které je v současné chvíli prověřována ukazuje směrem k přečinu podvodu. Celková škoda čítá v tuto chvíli částku přesahující sedmadvacet tisíc českých korun.

Pokud chcete snížit riziko podvodu nákupu přes internet na miminum, snažte se vybrané zboží přebírat osobně či si jej nechávejte zasílat na pobočky renomovaných obchodů ve Vašem okolí. Platby předem nebývají šťastnou volbou. Dbejte na hodnocení kupujících, kteří se k realizovaným nákupům vyjadřují do profilu prodejce.

Povinnost oznámit
DĚČÍN – Požádáme-li si o dávky jakéhokoliv charakteru, měli bychom býti ostražití a obezřetní. Mějme na paměti zákonnou povinnost ohlašovat změny do osmi kalendářních dnů od data změny. V případě, že tak neučiníme, vystavujeme se riziku prověřování našeho jednání ze strany poskytujících institucí a policie.
Osmnáctého dubna letošního roku si ústy děčínského vyšetřovatele vyslechla obvinění třicetiletá žena z Děčínska, jež opomněla ohlásit změn u poměrů patřičnému úřadu , od kterého pobírala rodičovský příspěvek na své první dítě. Po narození druhého potomka opomněla tuto skutečnost ohlásit, a tak se ocitla v kanceláři policejního komisaře. Mladé matce byla od ledna do září loňského roku poskytována peněžitá pomoc v mateřství, během níž od úřadu práce obdržela částku dvaaosmdesáti tisíc českých korun. Tu musí v tuto chvíli státu vrátit zpět. Navíc čelí obvinění z přečinu podvodu.

Postrádá bonsaje
VARNSDORF – Majitel rodinného domu ve Varnsdorfu přišel zhruba před týdnem o dvě cenné bonsaje. Z pergoly na oplaceném pozemku zmizely během noci z pondělí na úterý 18. dubna letošního roku sedmiletý japonský jilm a třináctiletý japonský smrk. Majitel miniaturních stromků ohodnotil obě dřeviny na sedm tisíc českých korun. Místní strážci zákona prošetřují zmiňovanou událost s ohledem na přečin krádeže a porušování domovní svobody.

Nález lebky
VELKÝ ŠENOV – Velkošenovští policisté začátek letošního dubna vyrazili do Lobendavy, kde na ně čekal netradiční nález. Na Annenském vrchu byl u jednoho z pomníků tamní křížové cesty nalezen
skelet lidské lebky. Do místních končin byl přivolán kriminální technik, který nález zajistil a posléze předal soudnímu znalci, který jej zevrubněji ohledal. Výsledkem bylo zjištění, že se jedná o nález starý minimálně 25 let, nevylučující až jedno století. Ostatky odpovídaly ženskému pohlaví. Podrobným prozkoumáním nebylo odhaleno nic, co by vypovídalo o násilné smrti, a tak bylo od dalšího prověřování upuštěno.

Natrefil na revizora
DĚČÍN – Neblaze skončilo březnové cestování mladého Děčíňáka, jenž se při cestě vlakem směrem na Děčín prokázal nesprávným dokladem. Jak se později ukázalo, mladík si získaný doklad upravil. Původní průkaz ZTP/P obohatil svou vlastní fotkou, což se ukázalo nešťastným krokem za snahou o menší výdaje během cestování. Dvacátého dubna tohoto roku si ve zkráceném přípravném řízení vyslechl sdělení podezření z přečinu padělání a pozměnění veřejné listiny.

nprap. Petra Trypesová
Preventivně informační skupina Děčín