Rubriky
Zprávy

Město má další cenu za kvalitu

cena za kvalituMobilní aplikace města ocenilo Ministerstvo vnitra. Pomocí chytrých telefonů mohou lidé například platit parkovné nebo se objednat na úřad. Službu město pro své občany zřídilo v roce 2011.

Primátor města František Pelant a tajemník magistrátu Jaromír Zajíček převzali v úterý 18.2.2014 na Národní konferenci kvality pořádané v Hradci Králové Cenu ministerstva vnitra za inovaci ve veřejné správě. Cenu převzali z rukou náměstkyně ministra za vytvoření Mobilní aplikace města Děčín. Jedná se o bezplatnou aplikaci, kterou si mohou občané i návštěvníci města stáhnout do svých mobilních zařízení. Aplikace nabízí možnost využití SMS služeb – úhrada parkovného ve městě, objednání na úřad a další. Zároveň je v aplikaci k dispozici turistům a návštěvníkům města mapa města s 6 nejzajímavějšími turistickými body, nedílnou součástí mapy je GPS zaměření návštěvníka. Magistrát nabízí tyto služby pro další ulehčení komunikace a poskytnutí vyššího komfortu občanům a návštěvníkům města. „V současné době pracujeme na rozšíření služeb poskytovaných přes tuto aplikaci, rozšíření by se mělo v budoucnu týkat např. MMS závad, webkamery, úřední desky a dalších,“ řekl František Pelant, primátor města.

Služby objednávání na úřad, dotazy občanů, přihlášení k odběru SMS novinek nebo placení parkovného v městské aplikaci byly v době vzniku unikátní a mnoho měst se tímto přístupem inspirovalo a dnes tyto mobilní aplikace běžně používá.

Mobilní aplikace města Děčín si stáhlo a do svých mobilních telefonů instalovalo do dnešního dne více než 5000 občanů. Aplikace za rok svého provozu přinesla nárůst objednání na úřad o 15% a tím zpropagovala a zefektivnila výkon úředníků, zkrátila čekací dobu občanů. Nárůst objednávání parkovného prostřednictvím SMS za stejné období byl necelých 10%.
http://www.mmdecin.cz/urad-on-line/mobilni-aplikace-mesta

Zdroj: Magistrát města Děčín