Rubriky
Kultura Zprávy

Děti načítají 31 000 korun na obnovu pamětního kříže na Chvojensku

Částku 31 tisíc korun nyní načítají děti z projektu Čtení pomáhá na obnovu pamětního kříže na Chvojensku. Ten před 200 lety u obce Mnichov nechal postavit Georg Hampe jako poděkování Bohu za záchranu nemocného syna.

Občanské sdružení Chvojensko vzniklo v roce 2006 a za cíl si klade aktivizaci místní komunity, záchranu památek, poznávání historie, obnovu sousedské pospolitosti a zapojení dětí a mládeže do aktivit v obci. Jako jeden z kroků plánuje obnovit pamětní kříž, který před 200 lety nechal u obce Mnichov směrem na Lipovou postavit sedlák Georg Hampe.

Tehdy se do rodiny Georga Hampeho narodil dlouho očekávaný syn. Ten však ještě jako malý vážně onemocněl. Léčili ho doktoři z města a jeho uzdravování trvalo dlouhou dobu. Jeho matka i otec se tehdy hodně obraceli s modlitbami k Bohu. Když se pak syn skutečně uzdravil, nechali jako poděkování postavit pamětní kříž.

Během první a druhé světové války byla rodina Hampů nucena oblast opustit. Noví obyvatelé již neznali pravý význam kříže a spatřovali v něm jen vzpomínku na německé obyvatele. Kříž chátral, jeho železná konstrukce se rozpadla a podstavec byl převržen.

„Každá taková památka, která měla kdysi smysl, má smysl i dnes. Je škoda, abychom si nevážili historie. Naopak je nutno ji chránit. A proto jsme se rozhodli křížek obnovit. S jeho rekonstrukcí nám pomáhají děti zapojené do projektu Čtení pomáhá. Na jeho opravu načítají 31 tisíc korun,“ říká Jiřina Bischoffiová, předsedkyně Občanského sdružení Chvojensko. Garantem pomoci je Ústecká komunitní nadace.

„Princip projektu Čtení pomáhá je jednoduchý. Za každou přečtenou knihu získá dítě padesátikorunový kredit. Ten může věnovat na jednu z deseti libovolných charit. Mezi nimi je aktuálně právě záchrana pamětního kříže na Chvojensku,“ popisuje autor a donátor projektu Martin Roman a dodává: „Čtení pomáhá je otevřeno pro další zájemce. Hlásit se do něj mohou žáci základních a studenti středních škol. Registrace probíhá na stránkách www.ctenipomaha.cz.“

[epa-album id=“28610″ show_title=“false“ display=“full“]

***

Projekt Čtení pomáhá, podporuje čtenářství a zároveň umožňuje dětem a mládeži podílet se na charitativní činnosti. Děti jsou k četbě motivovány finanční odměnou 50 korun, kterou však nezískávají pro sebe, ale věnují ji na charitu. Každý rok se tak různým nadacím rozdělí až 10 miliónů korun. O tom, kdo pomoc obdrží, rozhodují právě dětští čtenáři. Každý z čtenářů, který se zaregistruje na webových stránkách projektu, přečte některou z doporučených knih a správně zodpoví kontrolní otázky k dané knize, získává kredit 50 korun. Ten pak věnuje na některou z nabízených konkrétních charitativních akcí. Charity navrhují oslovené dobročinné organizace a partneři projektu. Knihy zařazené do projektu byly vybírány v celorepublikové anketě o nejlepší dětskou knihu. V odborné porotě, která knihy navrhovala, byly osobnosti, jako je Zdeněk Svěrák, Marek Eben, Alena Ježková, Jiří Dědeček a Martin Roman. Další knihy na seznam postupně přibývají. Iniciátorem a donátorem projektu je Martin Roman.

 

Webové stránky projektu: www.ctenipomaha.cz

Facebook: http://www.facebook.com/ctenipomaha