Rubriky
Sport Zprávy

Děčín zaskočil favorita na jeho ledě a ujal se v sérii vedení 1:0 na zápasy

ZdarK prvnímu utkání osmifinálové série mezi Žďárem nad Sázavou a Děčínem zajížděli Medvědi na horkou půdu do Žďáru, kde nakonec dokázali zvítězit těsně 3:2 a připsali si první vítězství v této sérii. Slavnostního zahájení se zúčastnila čerstvá zlatá olympionička a rodačka ze Žďáru Martina Sáblíková, která také vhodila čestné úvodní buly.

Úvod zápasu patřil Medvědům, jenž si vypracovali slibné šance. První vážnější už ve čtvrté minutě z hole Faigla, který ale svou střelu poslal vysoko nad domácí branku. To ale nevadilo, protože o minutu později už Děčín vedl. Hned po vhazování se k puku dostal zásluhou Šetky MARTIN MOTEJLEK a jeho prudká střela skončila za zády Slámy – 0:1. V šesté minutě ale zahrozily také Plameny, když se Man řítil osamocen na Volkeho. Hostující brankář však byl připraven a jeho střelu bravurním zákrokem zlikvidoval. V desáté minutě mířil mimo z prostoru mezi kruhy Hron a chvíli na to spálil další šanci Děčína Chládek. Ve 13. minutě měli možnost domácí srovnat pro ně nepříznivý stav, ale nabídnutou přesilovou hru využít nedokázali. Ovšem poté hráči Žďáru zvýšili tempo hry a daleko častěji se dostávali před Volkeho, který byl ale vždy na místě a svými zákroky držel těsné vedení Děčína. Uspěl i proti ráně od modré čáry z hole Dítěte. V závěru první třetiny se domácí museli bránit v oslabení, ale velmi dobrou obrannou hrou Medvědy takřka k ničemu nepustili a v početní nevýhodě tak neinkasovali. Nicméně poprvé do kabin se šlo lépe rozhodně hostům, jenž si vypracovali jednobrankový náskok proti favoritovi tohoto klání.

Začátek druhé třetiny byl ve znamení jasné střelecké pozice na straně Plamenů. Kunstmüller vyslal projektil od kruhů, ale ochránce medvědí sítě opět čaroval. A dobře si počínal i proti dalším jedovatým střelám domácích, kteří si vytvořili velký tlak před děčínskou brankou. K pořádné střele se díky tlaku Plamenů dostali Děčínští až ve 25. minutě, kdy Sláma musel zasahovat proti šikovné střele Faigla. A hned na to chytil i střelu Vaňka od modré čáry. Ve 28. minutě už ale Sláma lovil puk ze své sítě podruhé. Merta „namazal“ VÁCLAVU RACKOVI, který nedal domácímu brankáři vůbec žádnou šanci – 0:2. A aby toho nebylo málo, hned po vhazování ve středovém kruhu už hosté vedli o tři branky. LUKÁŠ ZIKA využil chybné rozehrávky Plamenů a prostřelil Slámovy betony – 0:3. Ve 32. minutě se opět vyznamenal Volke, tentokráte proti střele Říhy, kterému nedovolil skórovat. A přesně nemířil ani Plachý, který nevyužil zadovky od svého spoluhráče těsně před Volkem. Tři minuty před koncem druhého dějství pálil jen těsně vedle branky Děčína Dítě a ani on nesnížil na rozdíl dvou branek. Ve 39. minutě naopak znovu zahrozili Děčínští Zikou, jenž trefil beton Slámy. Do konce prostřední části hry se již nic nestalo, a tak i podruhé do kabin šli s veselejší náladou Medvědi, kteří vedli už tříbrankovým rozdílem.

I počátek třetího dějství patřil domácím. Man objel děčínskou branku a snažil se puk zasunout za Volkeho záda. Jenomže narazil opět na zatím neprostupnou hráz v podobě právě gólmana Děčína. Ve 45. minutě už ale také Volke musel sbírat kotouč ze své branky. VLADIMÍR ŘÍHA poslal svou přesně mířenou střelu do děčínské sítě a dal tak svému týmu naději – 1:3. Následně se dostaly Plameny do tlaku a ve 49. minutě se za děčínskou brankou uvolnil Kaňka, ale Volke si poradil. Hned na to střílel Zídka, ale jen těsně vedle pravé tyče hostující branky. Ani Chládek na druhé straně neskóroval, svou střelu poslal do sítě nad domácí bránou. V 53. minutě byli vyloučeni Procházka a Zika a Plameny měly ideální příležitost vsítit v přesilové hře 5 na 3 kontaktní branku. To se však nestalo, Děčín dvojnásobné oslabení ubránil a neinkasoval. Jenže deset vteřin po vypršení trestů se Žďár přeci jen dočkal. JIŘÍ MAN prostřelil Volkeho od pravého kruhu a dostal tak Plameny na dostřel jediné branky – 2:3. Dvě minuty před koncem třetí třetiny trefil Plachý betony Volkeho. Plameny se urputně snažily o vyrovnání a důsledkem toho byl jejich obrovský tlak. Tomu ale hosté nakonec dokázali odolat a své těsné vedení si uhlídali až do konce utkání. Medvědi si tak připsali v této sérii první vítězství a ujali se vedení 1:0 na zápasy. To rozhodně nikdo proti favoritovi a ještě na jeho ledě nečekal.

SKLH Žďár nad Sázavou – HC Děčín 2:3 (0:1;0:2;2:0)
Branky a nahrávky: 45. Říha (Kaňka), 55. Man – 5. Motejlek (Šetka), 28. Racek (Merta, Faigl), 29. Zika (Oliverius)

Sestava HC Děčín:
Volke (Formánek) – Molnár, Kaltenböck, Vaněk, Procházka, Stezka, Zdvořáček, Motejlek – Tvrzník, Oliverius, Zika – Faigl, Racek, Merta – Šetka, Chládek, Drnec – Bačák, Fojt

Vendula Zdražilová, HC Děčín