Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

policie auto tyrsovka_alesoNevyžádáné zprávy
DĚČÍN – Velmi náročným obdobím si v posledních dvou letech prochází obyvatelka zdejšího města. Žena se obrátila na místní strážce zákona s prosbou o pomoc ve chvíli, kdy byly její telefony i e-mailové schránky přeplněny nežádoucími zprávami. V průběhu policejního šetření vyšlo najevo, že jí bývalý přítel věnoval před dva tisíce nechtěných zpráv různého charakteru. Ačkoliv z jedné strany se uvedené chování může jevit jako projev náklonnosti, ze strany druhé se nepříjemné kontaktování může jevit také jako přečin nebezpečného pronásledování. Odesílatel nevyžádaných sdělení byl děčínskými policisty třicátého prosince loňského roku obviněn z výše uvedeného přečinu, za což mu hrozí trest zákaz činnosti či ztráta svobody v délce os šesti měsíců až do jednoho roku.

Sáhl po peněžence
VARSNDORF – Varnsdorfští policisté od poloviny prvního lednového týdne prošetřovali oznámení cizince, jenž přišel před místním disco klubem o svou peněženku s doklady a finanční hotovostí. Zábava končící v časných ranních hodinách se tak skončila ztrátou osobních věcí v celkové výši 2.875,- Kč. Netrvalo dlouho a osmého ledna 2014 místní strážci zákona sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže mladíkovi z nedalekého města. Ten se svým počínáním může připravit nejen o svobodu, ale i čistý rejstřík trestů.

Garáže útokem!
DĚČÍN – Na děčínské oddělení policie i v tomto týdnu obracejí majitelé řadových garáží na Starém Městě, odkud se zřejmě koncem loňského roku ztratilo značné množství věcí. Nejčastěji kabely a uskladněné nářadí. O nevítaných návštěvách garáží vypovídají množící se informace z řad majitelů tamních nemovitostí. O možných krádežích vloupáním vypovídají nejen poničená vrata, ale i chybějící věci. Policisté tak stojí před nelehkým úkolem – zamířit správným směrem a odhalit podle všech získaných indicií nenechaví ruce, které se bez dovolení vloupali do zdejších garáží. Škoda se pomalu šplhá přes hranici dvaceti tisíc českých korun.

Snížit riziko vloupání do garáže lze instalací vhodného typu vstupních vrat, zajištěním instalace bezpečnostních prvků (čidla pohybu, bezpečnostní zámky, bezpečnostní závory atd.) nebo napojením objektu na pult centralizované ochrany. Současně můžete k preventivním opatřením připojit i vhodně zvolené pojištění, které Vám v případě ztrát alespoň zčásti vykompenzuje škodu. Užitečné informace naleznete i na níže přiložených odkazech :

http://www.dumazahrada.cz/stavba-rekonstrukce/penize-pravo/21196-jak-zabezpecit-chalupy2/
http://www.novebydleni.cz/clanek-Aby-vas-nenavstivil-zlodej-274
http://www.novebydleni.cz/clanek-Aby-auto-nebylo-bezdomovcem-609

Zmizela pila
DĚČÍN – Ze zaparkovaného auta parkujícího v ulicích Děčína zmizela ve středu osmého ledna odložená motorová pila. Majitel po příchodu k odstavenému vozidlu zjistil poničené okno a ztrátu pily. Jedenácti tisícová škoda zaměstnává policisty z obvodního oddělení Děčín – Město. Na oznámenou nepříjemnost můžeme pohlížet i z úhlu možného přečinu krádeže.

Dbejte na průhlednost objednávek…
KRÁSNÁ LÍPA – Zatoužila po psovi, a tak si na internetu vybrala štěně Bullmastifa. Nabídka pocházela z ciziny, a tak se žena uchýlila k úhradě přes zprostředkovatelskou společnost. Začátkem letošního ledna zaslala požadovaných pět tisíc českých korun, nicméně namísto psa dorazily další požadavky k úhradě. Tentokrát ve výši 14.500,- Kč. Tentokrát už uživatelka internetu částku neuhradila a raději se obrátila na krásnolipské strážce zákona, kteří prověří všechny okolnosti podezřelé události, ze které se nakonec může vyklubat přečin podvodu.

Vybydlený dům
RUMBURK – Plnou hlavu starostí má od počátku letošního roku majitelka rodinného domu ve Starých Křečanech. Když opouštěla dům, byl z části zařízený a plně obyvatelný. Když se na něj začátkem letošního roku přijela podívat, s hrůzou zjistila, že je její nemovitost téměř celý vybydlená. V interiéru chybělo sanitární zařízení, kuchyň i předměty běžné denní potřeby. Místo vrat a oken nalezla jen pouhý prostor. Ztráty, které utrpěla, zhodnotila tři sta tisíci českých korun. Případem možného přečinu krádeže se zabývají policisté z obvodního oddělení policie v Rumburku.


Děčín, 9. ledna 2014
nprap. Petra Trypesová
Preventivně informační skupina Děčín