Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci odstartovali rok 2014 výhrou nad Novou hutí!

ostrava

Děčínský kouč Pavel Budínský měl v utkání s Ostravou k dispozici opět kompletní kádr. Kormidelník Nové huti Dušan Medvecký přivezl na sever Čech všechny opory – a do utkání zasáhlo v modrém dresu také všech deset hráčů, které měl na lavičce.

Průběh utkání:
Naši hráči sice na samém začátku střetnutí s moravskoslezským celkem prohrávali, ale šlo pouze o epizodní záležitost. Postupně jsme tedy převzali iniciativu a na začátku 5. minuty po dvou úspěšných šestkách Lukáše Bažanta vedli již 13:6. Ostravané se sice dokázali v závěru minuty 8. přitáhnout zásluhou Medveckého koše na čtyřbodový rozdíl, ale po oddechovém čase děčínské lavičky jsme opět své vedení navýšili. A to až na dvouciferný rozdíl, když tečku za úvodním kvartálem udělala trojka kapitána Jakuba Houšky na 27:17.

Začátek druhého kvartálu orámovalo sedm punktů z rukou Pavla Bosáka, takže brzy jsme soupeři utekli až na šestnáctibodový rozdíl – 34:18. Na přelomu 11. a 12. minuty navíc přišla pro hosty další komplikace, když se jim zranil ústřední centr Adam Folker, který už v dalším průběhu zápasu do hry nezasáhl. V dalších minutách nám však bohužel vyschnul střelecký prach, čehož Ostravští využili k výraznému snížení manka. Největší zásluhu na umazání dvouciferné ztráty měl point guard Tut Ruach, jenž šňůrou osmi bodů přitáhl zkraje minuty 17. svůj tým na 38:34. Ještě větší zdramatizování jsme však hostující družině v závěru poločasu nedovolili, i když nakonec skore první půle uzavřel na 48:43 trojkou Filip Zbránek.

Po změně stran se jako první předvedli z dlouhé vzdálenosti ostrostřelci obou týmů, když po Luboši Striovi prohnal síťkou trojku i Tut Ruach. V dalších minutách této sekvence hry jsme své vedení navýšili až na dvoucifernou hodnotu, o což se největší měrou zasloužili Matej Venta a Luboš Stria – po dvoubodové trefě druhého jmenovaného v závěru 25. minuty byl tedy rozdíl opět dvoumístný – 60:49. Ten se nám dařilo držet až do poslední minuty třetí čtvrtiny – a i když nás o něj připravila závěrečná dalekonosná trefa z produkce Tuta Ruacha, do poslední čtvrtky řádné hrací doby jsme i přesto šli s náskokem osmi pointů za stavu 69:61.

Ve čtvrtém kvartálu jsme si již vybojované vedení celkem v pohodě udržovali, i když hráči Nové huti, tak jako po celý zápas, stále nepříjemně „kousali“. V polovině 35. minuty snížil trefou zpod koše na 74:67 Joseph Willman, ale víc už hosté nedokázali. Utkání navíc dohrávali pouze v šesti hráčích, když ke zraněnému Folkerovi se přidali ještě vyfaulovaní Zbránek, Willman a Stehlík. Válečníky táhl v závěru špílu především neúvavný point guard Matej Venta, jenž nás na konci minuty 37. odpoutal na čtrnáctibodový rozdíl – a donutil Dušana Medveckého za stavu 81:67 ještě k vybrání posledního timu. V samém závěru utkání se na hřišti již nic významného neudálo, a tak jsme si po výsledku 87:73 připsali již 14. vítězství v letošní sezoně.

Základní sestavy:
Děčín – Vyoral, Stria, Bažant, Landa, Houška
Ostrava – Ruach, Zbránek, Alič, Willman, Folker

Body:
 Venta 23 (8 získaných faulů a 5 asistencí; TH 10/9; efektivita 30), Houška 19 (17 doskoků -> double-double – 8 útočných; 2 bloky; trojky 3/2; validita 31), Stria 15 (5 plusových faulů; trojky 3/2), Bosák 11, Landa 7, Soukup 5, Kaša 3, Bažant a Jiříček po 2 – Ruach 19 (6 doskoků i získaných faulů; trojky 8/4), Číž 14, Willman 12 (6 doskoků), Zbránek 12, Alič 8, Pelikán 4, Folker a Medvecký po 2; střelba 3 b.: 20/8 – 31/11; střelba 2 b.: 41/18 – 33/17; TH: 34/27 – 11/6; doskoky: 36:29 (útočné 14:8); chyby: 20:27; ztráty: 16:18; týmová efektivita: 95:60; počet diváků: 1.200 (vyprodáno); nejlepší hráč utkání:Matej Venta (Děčín).

Ohlasy po utkání:
Pavel Budínský (trenér Děčína): 
„Já byl dnes asi jeden z mála lidí v hale, který byl trochu nespokojený s naším výkonem. Pro diváky to bylo hezké utkání, ale trenéři to vidí jinou optikou. Před zápasem jsme o Ostravě hodně mluvili, neboť je to respektovaný tým, se spoustou kvalitních hráčů – a myslím, že dnes předvedla dobrý výkon, ale bylo to také díky nám. První čtvrtinu jsme začali velmi dobře a v jednom momentu to vypadalo, že budeme skore dál navyšovat, ale naší nedůsledností a nedisciplinovaností jsme nechali Ostravu dotáhnout na 5 bodů v poločase. Víc jsme mysleli na útok a přestali jsme bránit. Ostrava nás několikrát přečíslila a dávala jednoduché koše nebo z otevřených střel v přechodové fázi, my jsme nebyli schopní hráče rozebírat a komunikovat, vypadali jsme těžkopádně a toporně. Ve druhém poločase jsme náskok drželi, Ostrava sice kousala tím, že trefila některé střely, ale Matej nás několikrát podržel. V celkovém kontextu jsem s výhrou spokojen, ač jsme nehráli způsobem, jakým bychom měli. Hráli jsme tak trochu proti srsti.“

Dušan Medvecký (kouč Ostravy): „Já jsem vcelku rozhozený, protože neplatilo, co jsme si řekli před zápasem v šatně. Dostali jsme v první čtvrtině 27 bodů, což jsme nechtěli. Děčín měl v obou poločasech po sedmi útočných doskocích, i když na to hráči byli připraveni a upozorňováni, že všichni musíme odstavovat, ale my to prostě neplnili. Pokud necháme dát Děčín 27 bodů v téhle atmosféře, tak se pak velmi těžko zastavuje. Zlepšenou hrou ve druhé čtvrtině jsme se dostali na dostřel a uhráli slušný poločasový výsledek, nicméně našimi hloupými chybami – měli jsme strašně ztrát a také znovu ty útočné doskoky soupeře. Vždy, když jsme se dostali na přijatelný rozdíl, tak jsme jim dali druhou šanci – a to nás dost zalamovalo. Další věc byl Matej Venta, který dal pár rozhodujících a důležitých střel s klaksonem. A to nás zlomilo.“

Matej Venta (rozehrávač Děčína, Hráč zápasu): „My jsme se na Ostravu připravovali jako na na každého soupeře. Možná letos nehraje tak vyrovnaně, ale pořád je to velmi silný tým. Přišlo mi, že jsme dnes neběhali tak, jak běháme jindy. Ve druhé čtvrtině jsme trochu ztratili koncentraci, navíc poztráceli pár míčů a nedali pár lehkých košů. Ostrava se vrátila do zápasu a byl to zajímavý vývoj, ale když bylo potřeba, tak jsme dali důležité koše a ubránili jejich útok. Myslím, že jsme zaslouženě vyhráli.“

Ladislav Faltin