Rubriky
Kultura Zprávy

Na zámku vnikne nová expozice

zamek_alesoV rámci projektu „IN SITU!“, zaměřeného na interiéry českých a saských památkových objektů, obohatí zámeckou expozici další série obrazů z původního vybavení.

Interiéry děčínského zámku projdou během zimy a jara velkou proměnou. Díky prostředkům ze společného projektu se saským zámkem Weesenstein dojde k zásadní rekonstrukci stávající prohlídkové trasy. Současná expozice vznikla již před 8 lety. Ve své době znamenala velký krok směrem ke zpřístupnění zámku široké veřejnosti. Po několika letech se ovšem začala projevovat i některá negativa vyplývající ze skutečnosti, že expozice nevycházela z historické situace a nerespektovala původní funkci jednotlivých místností. Průzkumy spokojenosti návštěvníků také ukázaly, že pro některé z nich byla prohlídková trasa příliš krátká či ve srovnání s jinými objekty méně vybavená. Tento nedostatek správa zámku dlouhodobě napravuje získáváním původních předmětů ze zámeckých sbírek a jejich instalací zpět na původní místa. Zásah, ke kterému dojde v nejbližších měsících, bude ovšem mnohem razantnější. „Dojde ke kompletní reinstalaci stávajících prostor a ke zpřístupnění celé řady dalších místností v přízemí i prvním patře jižního křídla,“ přibližuje kurátor Zámku Děčín, p. o. František Šuman. „Vzniknou tak dvě plnohodnotné prohlídkové trasy, které se budou navzájem doplňovat. Díky tomu budeme moci lépe rozvrhnout návštěvnický provoz, zejména v letní sezoně.“ Prohlídková trasa bude také moci mnohem pružněji reagovat na různé společenské akce v reprezentačních prostorech západního křídla, jako jsou například svatební obřady či komerční pronájmy.

<Prvním krokem k uskutečnění tohoto záměru je restaurování cenných historických předmětů, které ozdobí zatím prázdné místnosti jižního křídla. Tentokrát nepůjde jen o obrazy, ale též o nábytek a další mobiliář. Většina předmětů bude zapůjčena z Národního památkového ústavu a nově také z Národní galerie. Z obrazů, které se týkají přímo Děčína a jeho okolí se na zámek vrátí například zpodobnění posledního rysa zastřeleného na děčínském panství. V letošním roce se také poprvé ve větší míře uplatní žánrová malba. „Pro úvodní etapu restaurování jsme zvolili například „Trh v jižní krajině“ od italského renesančního malíře Francesca Bassana, jedno z nejrozměrnějších a zároveň nejcennějších děl, které Thunové vlastnili. Při posledním oficiálním ocenění rodinné obrazárny byl tento obraz oceněn na vůbec nejvyšší hodnotu,“ vysvětluje František Šuman. Dalším cenným dílem, které se právě v těchto dnech přesouvá do restaurátorských dílen, je čtveřice rozměrných námořních výjevů rakouského barokního malíře Johanna Antona Aismanna. Velmi podobné obrazy stejného umělce zdobí například chodby Pražského hradu a stejnou funkci by měly mít i na děčínském zámku. Během zimy by se tak na děčínský zámek mělo přesunout zhruba 20 obrazů, několik desítek grafických listů a větší soubor nábytku. Veškeré restaurátorské zásahy budou hrazeny z projektu „IN SITU!“. Nové prohlídkové trasy děčínského zámku budou veřejnosti zpřístupněny na počátku návštěvnické sezony 2014.

[FŠ, MV]
Zdroj: www.zamekdecin.cz