Rubriky
Sport Zprávy

Děčínská tvrz padla pod náporem nájezdníků z metropole…

usk-prahaBK Děčín vs USK Praha – 78:79 (17:14 37:37 57:55)
Děčínský kouč Pavel Budínský stále nemohl využít služeb Tomáše Vyorala, jenž laboruje s poraněným kotníkem. Kormidelník Pražanů Ken Scalabroni přivezl na sever Čech jedenáct hráčů připravených naskočit do zápasu, když ze stálé soupisky scházela dvojice mladíků ročníku 1994 Pavel Grunt – Daniel Truhlář, z nichž jeden by se tedy ještě do sestavy vejít mohl.


Průběh utkání:

Válečníci vstoupili do utkání poměrně aktivně a brzy se ujali pětibodového vedení, když v polovině 4. minuty prohnal síťkou trojku kapitán Jakub Houška – 7:2. Za první necelé čtyři minuty jsme tedy našemu sokovi povolili pouze dva body, ale následná zhruba dvouminutovka byla naopak jasně v režii USK, když šňůru 2:9 korunovaly dvě smeče Aleše Chána, které měly za následek, že za stavu 9:11 si v závěru minuty 6. vybral děčínský kouč time. Po něm jsme naštěstí soupeři odskočit nedovolili, naopak jsme opět strhli vedení na svou stranu. Tečku za úvodní čtvrtkou nakonec udělaly dva koše Pavla Bosáka, kterými uzavřel skore úvodní periody na 17:14.

Vysokoškolákům se sice podařilo v samém úvodu druhé čtvrtiny otočit na krátkou časovou sekvenci opět skore ve svůj prospěch, ale v závěru minuty 13. po úspěšném nájezdu Mateje Venty jsme byli opět v plusu šesti punktů – 27:21… Hosté ovšem i nadále kousali, byli v ofenzivě velmi nebezpeční a pěti body z rukou Mareše a Votroubka se přitáhli na nejtěsnější možný rozdíl – 27:26. Vyrovnaný boj se na děčínském kurtu nakonec odehrál v celém zbytku úvodní půle, po které se oba soupeři rozešli smírně 37:37.

Krátce po vypuknutí druhého poločasu, když se Válečníci navíc dostali v polovině 23. minuty po smeči Kouby do pětibodového vedení – 42:37, si udělal již svou třetí osobní chybu ústřední centr Pražanů Aleš Chán, který však nakonec i s tímto hendikepem utkání dohrál. Ještě zkraje minuty 26. jsme byli po dvou úspěšných šestkách z produkce Luboše Bartoně ve vedení 50:44, ale to se bohužel záhy rozplynulo jako pára nad hrncem. V polovině 27. minuty prohnal síťkou trojku Mareš a otočil na 50:51; tato čtvrtina se odehrávala jako na houpačce, což dokazuje sedmibodová šňůra, kterou na samém konci 29. minuty korunoval úspěšným nájezdem Luboš Stria – 57:51. Ani tohle šestibodové vedení jsme však nakonec nedokázali udržet, takže před poslední čtvrtkou řádné hrací doby svítil na tabuli stav 57:55.

Podobný průběh jako třetí kvartál měl i ten čtvrtý, když po dvou koších s faulem v podání Kouby jsme byli v polovině 33. minuty již v devítibodovém náskoku – 66:57. Bohužel naše vedení vzalo opět brzy za své, když v průběhu 35. minuty nejprve Chán trojkou snížil a obrat dokonal chvíli poté pod košem osamocený Mareš, pro kterého již nebyl problém skórovat – a otočit na 66:67 (šňůra USK 0:10!). Závěr utkání byl velmi vypjatý a skore se přelévalo ze strany na stranu. Minutu a sedm sekund před koncem jsme po koši Mateje Venty vedli 76:73, ale koše Chána a Šotnara opět průběh zvrátili ve prospěch Pražanů – 76:77… Necelých devět sekund před závěrečnou sirénou trefil obě šestky Luboš Bartoň – 78:77, ale bohužel 0,2 vteřiny před koncem byl odpískán faul na Michala Mareše, jenž se také z čáry trestného hodu ani jednou nemýlil… Čas byl již neúprosný, takže další útok jsme zrealizovat nestihli – a v ČEZ Sportcentru jsme tak letos poprvé zavaháli, když pražskému USK jsme podlehli nejtěsnějším možným rozdílem 78:79.

Základní sestavy:
Děčín – Venta, Stria, Bartoň, Landa, Houška
USK – Šotnar, Mareš, Cvek, Votroubek, Chán

Body: Houška 22 (+ 10 doskoků -> double-double – 7 útočných; 8 získaných faulů; trojky 2/2; efektitiva 33), Bartoň 14 (+ 6 doskoků a 3 bloky), Stria 12, Landa 10, Venta 9 (+ 8 asistencí a 7 F+), Bosák 8, Jiříček 2, Soukup 1 – Mareš 24 (trojky 8/4), Votroubek 18 (+ 7 doskoků; trojky 6/4) , Chán 12 (+ 8 doskoků – 4 útočné), Šotnar 9 (+ 12 asistencí; validita 23), Fait 6, Feštr a Slavík po 5; střelba 3 b.: 24/8 – 28/11; střelba 2 b.: 43/20 – 39/20; TH: 17/14 – 11/6; doskoky: 41:32 (útočné 15:7!); chyby: 17:20; ztráty:12:11; týmová efektivita: 92:84; nejlepší hráč utkání: Michal Mareš (USK); počet diváků: 940.

Ohlasy trenérů po utkání: 
Pavel Budínský (Děčín):
 „Já jsem dnes velmi rozladěný, protože jsme darovali USK výhru svými naivními nedisciplinovanými chybami v některých pasážích utkání. Dalo se čekat, že to bude vyrovnané utkání, USK tady vždy hraje dobře, jejich hráči nemají co ztratit, hrají v pohodě a nemají na sobě tlak favorita. Myslím, že jsme utkání mohli vyhrát, protože jsme se dostali do devítibodového náskoku, ale pak jsme nechali Standu Votroubka dávat trojky, které vrátili USK do zápasu. A pak z toho vznikla situace v závěru, protože tam už jsme neměli míč v rukách. Mareš dal s noblesou a chladnou hlavou dvě šestky a vzal výhru pro soupeře, kterému tímto gratuluji.“

Ken Scalabroni (USK Praha): „Dobrý večer, chtěl bych říct, že za toto vítězství jsme opravdu rádi, protože všichni, kdo sem přijedou, to mají velmi těžké. Byl to specifický zápas, kdy oba týmy připomínaly rybáře snažící se chytit rybu, která jim ale stále vykluzuje a skáče zpět do vody. My jsme vedli a ztratili náskok, oni to samé, až to došlo do vyrovnané koncovky. Jsem velmi rád, jak jsme se tady prezentovali. Tvrdě jsme se na dnešek připravovali a nakonec jsme dokázali vyhrát.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta