Rubriky
Kultura Turisti Zprávy

Děčínský Kapitán se po letech vrací

kapitanDěčínské pivo Kapitán se vrací. O víkendu ho poprvé ochutnali návštěvníci Podkrušnohorského pivního festivalu. Otestovali hned čtyři vzorky a pivovar se podle jejich zájmu rozhodne, jakou chuť bude nový Kapitán mít.

„Nechceme lidem něco nutit, bude to jejich volba,“ říká Jan Kočka z pivovaru, který bude Kapitána vařit ve stejné budově v Podmoklech, kde se vyráběl do roku 1995.

V děčínském společenském domě Střelnice se pivo Kapitán čepovalo v jednom ze dvou sálů při přehlídce minipivovarů z okolí. Dorazilo asi 1 700 lidí a fronta na ochutnávku Kapitána se táhla ze sálu na chodbu a dál až na schody a do přízemí. Všechny čtyři pípy byly v neustálém provozu.

„U mě jednoznačně vyhrává jednička. Původního Kapitána jsem pil před dvaceti lety. Když jsem ho někam dovezl, mohli se po něm všichni utlouct. I Němcům hodně chutnal, pravidelně jsme ho s sebou brali do Německa na sportovní utkání,“ svěřil se ve frontě šestačtyřicetiletý muž.

Pivo s nezapomenutelnou etiketou, na níž je kormidlo a vousatý kapitán s dýmkou, znal za bývalého režimu skoro každý pivař na severu Čech.

V hospodách by se měl Kapitán objevit na jaře
„Jeho značka je pořád známá a v lidech zakořeněná,“ poznamenal pivovarník Kočka.

V hospodách by ho lidé mohli znovu ochutnat příští rok na jaře. „Chtěli bychom, aby byl hotový na apríla,“ říká Kočka.

Kmotrem obnoveného Kapitána se stal symbolicky jeden z nejvyšších kapitánů v Česku – kapitán a pivot basketbalového týmu BK Děčín Jakub Houška, který měří 207 centimetrů. Původního Kapitána jednatřicetiletý hráč ochutnat nestihl.

„Ale mám tady originální etikety od strýce, on byl vášnivý sběratel všeho kolem piva,“ dodává.

Autoři: Artur Janoušek, Karel Pešek
Zdroj: http://usti.idnes.cz/