Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci smetli soubor od Vajgaru a jsou stále stoprocentní!

lions-j-hradecDěčínský kouč Pavel Budínský postrádal v utkání pivotmanskou dvojici Míra Soukup – Jakub Houška; do dresu sice byli převlečeni i křídelníci Pavel Bosák a Lukáš Linhart, ale ani tito dva borci ze zdravotních důvodů nakonec od utkání nezasáhli. Kormidelník Lions Karel Forejt musel oželet z hráčů základní rotace Briana Traceyho a Adriana Melskiho.

Premiéru v děčínském A-týmu v ostrém utkání si odbyl Michal Šporn, který odehrál více než tři minuty. Jihočeši poprvé představili novou exotickou akvizici, jordánského reprezentanta Imada Qahwashe, jenž odehrál o tři vteřiny méně než děčínský benjamínek.

Průběh zápasu:
Začátky utkání v letošní sezoně jsou zatím ozdobou válečnické družiny. Stejně jako proti Pardubicím a Kolínu jsme i proti Lions začali na výbornou! Již na konci 2. minuty rychlý děčínský útok zakončil úspěšně Honza Jiříček – a za stavu 9:0 si velmi brzy vybral hostující kouč první oddechový čas v zápase (první bod soupeřovy družiny zaznamenal „až“ v polovině 4. minuty Pavel Novák, jenž svou šestkou upravil na 11:1). Po raketovém úvodu děčínské skóre v dalších minutách již nenarůstalo tak rychle, ale stále oscilovalo kolem desetibodové hranice, což potvrdila i trojka Luboše Strii ze závěru 6. minuty, kterou zvyšoval na 16:6. V úvodní periodě se dokonce trefili všichni hráči z děčínské lavičky, kteří naskočili do utkání – a právě jejich body nám zajistily průběžné vedení 26:18.

Druhá kvartál odstartovali hosté náporem, který vyvrcholil v 15. minutě pěti pointy v řadě z rukou Pavla Nováka, kterými přiblížil svůj tým na dostřel jediné trojky – 32:29 a donutil děčínského lodivoda k vybrání time-outu. Po oddechovém čase se Válečníci vrátili ke své kvalitní hře z úvodní čtvrtky (své první ligové body vsítil v této sekvenci Dan Hendrych) – a když v závěru minuty 17. prosvištěl obranou hostů Luboš Stria a zvýšil na 37:29, svolal si naopak své ovečky na poradu kouč Lions. Děčínští do konce první půle své vedení ještě o šest bodíků navýšili, takže před odchodem do šaten svítil na tabuli stav 44:30.

V úvodní dvacetiminutovce byli top skórery děčínské ekipy Robert Landa (11 bodů) s Lubošem Bartoněm (7) – v dresu Lions se nejvíce dařilo Michaelu Ringgoldovi (9 punktů) a Pavlu Novákovi s Janem Pavlíkem, kteří zaznamenali shodně po sedmi bodech.

Po změně stran Venta a spol. navázali na skvělý závěr první půle a svého soka drtili na obou stranách kurtu. Zkraje 23. minuty jsme nejprve utekli na rozdíl osmnácti punktů po smeči Boba Landy – 52:34… ani po timu, jenž si vybrala lavička Lvů, ale tlak našeho celku neustával, naopak gradoval… po šňůře osmi bodů z rukou Luboše Bartoně jsme byli o pouhou minutu později již ve vedení 60:34. Desetibodovou šňůrou o sobě sice Jihočeši záhy dali opět vědět, ale děčínskou pohodou tím nijak neotřásli. Třetí čtvrtku zakončil za bouřlivého aplausu (opět skvěle fandícího publika!) v samém závěru rychlým nájezdem Dan Hendrych, čímž stanovil skóre po třech čtvrtinách na 75:49.

V poslední čtvrtce řádné hrací doby již Válečníci žádné drama nepřipustili a náskok si v pohodě hlídali. V polovině 36. minuty se naše vedení navíc přehouplo i přes třicetibodovou hranici zásluhou koše s faulem v podání mazáka Luboše Bartoně – 89:58. Bývalý hráč Barcelony či Badalony zvedal opět svými efektními a zároveň efektivními akcemi diváky ze sedadel – nutno podotknout, že absolutorium si tentokráte zaslouží všichni za skvělý týmový výkon! Naši hráči atakovali v závěru i stobodovou hranici, kterou se jim nakonec nepodařilo pokořit – i přesto ale můžou být spokojení, jelikož po výhře 97:70 držíme i po třetím utkání v nové sezoně neporazitelnost!

Body: Bartoň 20 (dvojky 6/6; efektivita 28), Landa 15 (+ 8 doskoků; střelba z pole 5/5; validita 28), Stria 13 (+ 7 asistencí), Jiříček 13, Venta 9 (+ 8 asistencí, 7 doskoků a 6 získaných faulů), Kaša 9, Vyoral 7, Bažant 6, Hendrych 5 – Pavlík 18 (trojky 8/4), Ringgold 15 (+ 8 doskoků – z toho 4 útočné; užitečnost 21), Rolls, Vach a P. Novák po 7, Kysela 5, M. Novák 3, Qahwash, Aušprunk a Fröhde po 2; střelba 3 b.: 25/9 – 20/7; střelba 2 b.: 47/28 – 53/20; TH: 19/14 – 20/9; doskoky:43:28! (útočné 12:9); chyby: 18:23; ztráty: 13:10; týmová efektivita: 127:50!; nejlepší hráč utkání: Robert Landa (Děčín);počet diváků: 960.

Základní sestavy:
Děčín – Venta, Stria, Jiříček, Bartoň, Landa
Jindřichův Hradec – Rolls, Vach, P. Novák, Aušprunk, Vošlajer

Ohlasy trenérů po utkání: 
Pavel Budínský (Děčín):
 „ Děkuji za gratulaci. Já jsem rád za výkon a chtěl bych hráčům poděkovat. My jsme měli respekt k Jindřichovu Hradci. Jindřichův Hradec porazil doma Kolín – a já jsem je viděl ve všech třech utkáních, jak hráli. A připočteme-li k tomu, že jsme měli dneska hodně okleštěnou sestavu, nehráli naši starší hráči z důvodu, který nechci specifikovat, tak ve své podstatě jsme byli připraveni tak v osmi lidech. Nicméně nám pomohl velmi dobrý vstup do utkání, za stavu 11:0 to mělo tak trochu jako by tendenci inklinovat k exhibici, ale hosté samozřejmě nesložili zbraně, to byl takový první dílčí moment. Potom těch posledních řekněme tři a půl, čtyři minuty v prvním poločase, kdy jsme se zase trochu vrátili do obranných not.
Velmi dobrý vstup do druhého poločasu, tam nás zase ofenziva, vytváření střeleckých pozic, celkově to pojetí dostalo do takového skoro už rozhodujícího náskoku. Ale zase jsme pak klasicky propadli v obraně, opět jsme se tam v komunikaci a řešení některých situací nekoncentrovali. Soupeř zase udělal šňůru zpátky, ale pak už potřetí se tak nestalo a hostující tým jsme zkrátka dorazili – a nakonec je z toho takovéhle skóre. Já jsem rád, že jsem mohl dát prostor všem hráčům a že jsme využili všechny zdravé hráče. Kluci to zvládli s noblesou, přistoupili k tomu velmi zodpovědně – a za to si zaslouží pochvalu.

Karel Forejt (Jindřichův Hradec): „Gratuluji Pavlovi a jeho družině k výkonu v dnešním zápase. Děčín nastoupil s obrovskou energií a chutí hrát. My jsme se připravovali na jejich agresivní obranu – bohužel základní pětka, která do utkání vstoupila, nebyla vůbec konkurenceschopná. Ti hráči, kteří nesou hlavní zodpovědnost za to, jakým směrem se ten zápas vyvíjel, tak totálně zklamali. My jsme propadli v průběhu utkání – a to se odvíjelo asi přesně tak, jak Děčín chtěl. Propadli jsme ve všech činnostech, mnohdy jsme opravdu působili komicky. Mně je to strašně líto, já jsem se na tenhle zápas těšil – a po třech poměrně dobrých utkáních na začátku byl tohle obrovský průšvih z naší strany, ale tím samozřejmě nechci snižovat výkon domácích.

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta