Rubriky
Zprávy

V Děčíně se znovu otevírá plavecká hala. Město za opravu a odstávku zaplatilo 17,5 milionu

plavecky areal bazen _alesoPo více než čtyřech měsících se dnes v Děčíně znovu otevírá plavecká hala. Dělníci museli kompletně vyměnit střechu, na které byl použitý nevhodný materiál. Město by se mohlo o ušlý zisk i náklady na opravu soudit se stavební firmou. Při povodních v roce 2002 se ale ztratila stavební dokumentace, a více než 17 milionů proto musí město uhradit ze svého.

Jana, která normálně pracuje v akvaparku jako plavčík, se kvůli více než čtyřměsíční odstávce se stala i uklízečkou. „Potom jsme dělali různě uklízecí práce, stěny, podlahy, bazény a tak,“ říká.

Dnes je tu poprvé po opravách střechy otevřeno. Střecha se musela podle ředitele plaveckého areálu Igora Bayera vyměnit, a to kvůli špatnému materiálu, který byl na ni použitý.

O problémy kolem děčínské plavecké haly se zajímala reportérka Iva Zítková – PŘEHRÁT

„Chyby byla jednoznačně na straně zhotovitele, protože došlo k rozpadu parotěsné zábrany, to znamená polyetylenové fólie, ke které se nikdo nemohl ani dostat. Najednou se to začalo rozpadat, padalo to dolů a my jsme to museli řešit různými opatřeními, abychom zachovali bezpečnost návštěvníků. Vypramenilo to až do té podoby, že dneska tady máme kompletně novu střechu,“ popisuje Bayer.

Protože záruky na stavbu padly už po povodních v roce 2002, rozhodlo se město financovat opravy samo. Jinak by ho totiž čekal vleklý soudní spor. Šance vyhrát ho by ale podle ředitele haly mít město mohlo.

„Město zadalo v roce 2010 znalecký posudek stavu střechy a v tomto posudku se píše, že nebyly dodrženy stavební normy této země. Takže si myslím, že náboje na to, aby mohlo jít do sporu se zhotovitelem, město má,“ dodal Igor Bayer.

To vyvrací primátor města František Pelant z ČSSD. Soudní spor podle něj město vyhrát nemůže, protože se ztratila dokumentace.

„Bohužel se nezachovala dokumentace a prováděcí písemnosti, kde bychom zjistili, kdo a jak tuto stavbu povolil. Myslím tím třeba změny projektu a podobně. Závady byly zjištěné po desetileté době, takže soudní vymáhání by bylo složité provádět,“ uvedl Pelant.

Akvapark potřebuje další investice

Vedení města má k dispozici pouze počáteční projekt. Chybí ale prováděcí dokumentace, která by mohla prokázat, že radnice s použitím levnějších a méně kvalitních materiálů nesouhlasila.

„Ušlý zisk za dobu, kdy byla opravována střecha a nebylo možno plně provozovat plavený areál, je čtyři a půl milionu. Celková oprava nás stála 13 milionů, takže to máme 17 a půl milionu z rozpočtu vniveč,“ vypočítává primátor.

To ale podle Františka Pelanta zdaleka nejsou poslední investice, které akvapark potřebuje. Brzy by měly přijít na řadu i výměny dveří nebo nové rozvody vody. Celá stavba je přitom dlouhá léta kritizována už za to, že z původních 92 milionů, za které byla vysoutěžena, přišla nakonec na 150 milionů.

Autor:  Iva Zítková
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever