Rubriky
Kultura Zprávy

Město pronajímá kulturní dům

strelnice_alesoV Děčíně skončila soutěž na pronájem kulturního domu Střelnice. Na současného provozovatele si lidé roky stěžují, vedení města proto věří ve zlepšení situace. Zájemci o Střelnici ale kritizují podmínky soutěže. Zatímco dříve byl kulturní dům dotován více než milionem, dnes by měl budoucí provozovatel městu naopak platit.

V děčínském kulturním domě Střelnice se koná asi desítka maturitních plesů ročně. Během plesové sezony praská dům ve švech, kvalita služeb i atmosféra ale podle návštěvníků chybí.

„Není si kam sednout, špatná obsluha, absolutně žádný úklid. Byl tam bordel, byl tam zmatek, lidi se tam nevešli. Co se týče tohohle, je to hodně neprakticky řešené,“ stěžuje si Karen, která ve Střelnici připravuje maturitní ples své třídy. Obává se, jak vše dopadne.

O děčínský kulturní dům Střelnice se zajímala redaktorka Iva Zítková – PŘEHRÁT

„V malém sále si musíme půjčit jejich aparaturu, nemůžeme si přinést vlastní, což pro nás bude další náklad. Pět tisíc nás to bude stát,“ dodává další člen plesového výboru Filip. Na pronájem Střelnice se totiž váže mnoho podobných subdodavatelských smluv, které maturanti nemohou odmítnout.

Podle zástupce ředitele Evropské obchodní akademie Ladislava Kučery není Střelnice už dávno příjemným kulturním prostředím: „Druhá věc, co mě mrzí, je, že v Děčíně neexistuje konkurenční prostředí. Tím pádem si Střelnice může dělat, co chce. Řekl bych, že to mrzí všechny školy.“

Provozovatel se nevyjádřil
Problémy připouští i primátor Děčína František Pelant z ČSSD. „Bylo tam dost stížností na současného provozovatele, že se Střelnici nevěnuje tak, jak by si jediný velký kulturní stánek v Děčíně zasluhoval,“ vysvětluje.

Současný provozovatel Petr Kudrhalt se opakovaně odmítl vyjádřit. Protože mu končí nájemní smlouva, vedení města by rádo našlo alternativu. Podmínky se ale změnily. Zatímco dřív byla Střelnice dotována, budoucí nájemce by měl městu naopak platit.

„Jenom například energie na vytápění, ten barák stojí 1,2 milionu. K tomu z nájemní smlouvy, kterou město navrhuje při uzavření, je, že máte platit revize a drobnou údržbu baráku, takže je to dalších půl milionu až milion korun. Celý ten balík je tři miliony korun, když to vydělíme 12 měsíci, tak to znamená vydělat na nulu čtvrt milionu korun za restauraci a kulturu. A to samozřejmě v dnešní době nejde,“ vypočítává jeden ze zájemců Jiří Rous. Do soutěže se nakonec nepřihlásil.

Město připouští, že určité dotace poskytne, v nájemní smlouvě o tom ale není ani zmínka.

Autor:  Iva Zítková
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever