Rubriky
Kultura Turisti Zprávy

Kočáry a kočárky na zámku

kocarOd 24. října budou v prostorech děčínského zámku zpřístupněny dvě výstavy historických vozů značně rozdílných velikostí.
Již v minulých dvou letech hostila zámecká konírna výstavu historických kočárů zapůjčených z Muzea kočárů v Čechách pod Kosířem. Jednalo se převážně o příměstské a lovecké vozy z přelomu 19. a 20. století. Letos na jaře sice byla většina exponátů odvezena, nicméně návštěvníci, kteří si je nestihli prohlédnout, smutnit nemusí. Díky spolupráci Zámku Děčín p.o. a Poštovního muzea v Praze bude totiž v impozantním prostoru barokní konírny instalována nová expozice historických vozů a ta pestrostí a kvalitou vystavených kusů předchozí výstavu ještě předčí. „Novou expozici tvoří desítka kočárů nejrůznějších tvarů a typů zhruba z let 1850 až 1900,“ říká kurátor děčínského zámku František Šuman. K vidění budou jak kočáry výletní, tak vozy používané pro městský provoz a dokonce i sportovní, určené k vozatajským závodům. Pestrá je i velikost vystavených kusů – od krátkých a lehkých sportovních vozů až k výletnímu kočáru z majetku rodiny Metternichů, ten kvůli svým impozantním rozměrům málem konírny ani neprošel. „Možná nejzajímavějším exponátem je mohutný městský dvouspřežní kočár vyrobený okolo roku 1850, který údajně pochází přímo z majetku císařského dvora,“ dodává František Šuman.

Jistým protipólem expozice skutečných dopravních vozů bude výstava nejmenších vozítek, tedy kočárků a kolíbek pro děti i pro panenky. Na zámek jí zapůjčila paní Miloslava Šormová, která se jejich sbírání věnuje již od poloviny 80. let a za tu dobu shromáždila početný soubor zahrnující na 130 exponátů z let 1880–1980. Z tohoto úctyhodného množství bude v pokojích jižního křídla představeno celkem 55 kočárků dětských i loutkových a 16 kolíbek. Najdeme mezi nimi jak dávné „princesky“ z vrbového proutí či pedigu vyráběné na přelomu 19. a 20. století, tak zajímavá vozítka ze 30. let reflektující tvary tehdejších automobilů a mnohé další. Všechny exponáty si návštěvníci budou moci prohlédnout s kompletním vybavením, peřinkami, polštářky atd.

Obě výstavy zahájí společná vernisáž dne 24. října od 18 hodin. Expozice historických kočárů ze sbírek Poštovního muzea v Praze se až do roku 2015 se stane součástí druhého prohlídkového okruhu děčínského zámku. Výstava historických kočárků bude pro návštěvníky otevřena do ledna roku 2014.

[FŠ, MV]
Zdroj: www.zamekdecin.cz