Rubriky
Sport Zprávy

Děčín neudržel vedení z první třetiny a s Nymburkem prohrál v prodloužení

NymburkHokejisté Děčína přivítali na svém ledě tým Nymburka, jehož barvy hájí Lukáš Král, kterého si fanoušci Děčína pamatují z působení v Děčíně. A byl to právě on, kdo otevřel skóre středečního utkání. Děčínští ale ještě v první třetině dokázali stav zápasu otočit ve svůj prospěch. Nakonec ale doma nezvítězili, když prohráli v prodloužení.

Zápas začali lépe domácí, kteří se tlačili do útoku. Ve třetí minutě došlo k obrovskému závaru před hostujícím brankářem Matouškem, když se hráči čtvrté formace snažili propasírovat puk za jeho záda. Leč neúspěšně. Matoušek ukryl puk pod svoji lapačku a zachránil tak Nymburk před inkasováním první branky. Jenže poté se uplatnilo pravidlo nedáš dostaneš. Hned z následného protiútoku se totiž radovali hosté. LUKÁŠ KRÁL se nejlépe zorientoval před děčínskou brankou a svou přízemní střelou poslal kotouč za záda Formánka – 0:1. Hosté se ale z vedení radovali pouhých šestnáct vteřin. Hned po vhazování se první formace Děčína dostala do přečíslení a LUKÁŠ ZIKA se v těsné blízkosti Matouška nemýlil – 1:1. Děčínští pak zatěžovali brankáře hostí pěknými sprškami střel a na ledě jasně vládli. Bylo otázkou času, kdy padne další branka. To se nakonec podařilo na konci šestnácté minuty, když hráli Medvědi přesilovou hru. Dlouho motali hlavy obráncům hostí a jejich brankáři, ale ti odolávali. Až v samotném závěru přesilové hry Děčín udeřil. TOMÁŠ FAIGL ve spolupráci s Michalem Oliveriusem dokázal Matouška prostřelit a strhl tak vedení na stranu Děčína – 2:1. A když na konci první třetiny neskóroval ze své nenápadné akce Stehlík, šlo se poprvé do kabin rozhodně lépe domácím, kteří si vypracovali jednobrankový náskok.
Ve druhé třetině začali svými nebezpečnými útoky hrozit i hosté a pomalu přebírali otěže zápasu do svých rukou. Několikrát před brankou Děčína zle zatápěli, ale vše hasil Formánek v brance Medvědů. Jenže ve 25. minutě již musel lovit puk ze své sítě. JAN STEHLÍK objel branku Děčína a z otočky se pokusil vystřelit. Nakonec puk za zády Formánka skončil a bylo vyrovnáno – 2:2. Další akce Nymburka pak vyústila v domácí faul a hosté měli výhodu přesilové hry. Jenže paradoxně ujel ve vlastním oslabení Zika, ale svou prudkou střelou Matouška nepřekonal. Následně další akce hostí vždy likvidoval Formánek. V samotném závěru druhé třetiny dvakrát zahrozil Hříbal před Matouškem, druhý jmenovaný byl však vždy připraven. Do konce druhého dějství se tak již nic nestalo a podruhé do kabin se šlo za nerozhodného stavu a zápas byl pro oba celky otevřený.
Hned v úvodu třetí třetiny hrál Děčín přesilovou hru, při níž několikrát Medvědi zahrozili před Matouškem. Jenže ten odolával a puk za svá záda nepustil. Ve 46. minutě se k opuštěnému puku před hostující brankou dostal Racek, před kterým zívala odkrytá branka. Jenže byl tísněn a jeho střela nakonec gólem neskončila. Poté byla k vidění urputná snaha obou celků strhnout vedení na svou stranu. Ale oba brankáři byli pozorní a své týmy drželi. V 52. minutě se tváří v tvář Formánkovi ocitl Kozák, ale svou obrovskou šanci ve vedoucí branku i díky Formánkovi přetavit nedokázal. Poté také neuspěl Král a zhruba minutu a čtvrt před koncem třetí třetiny to vypadalo, že utkání dospěje do prodloužení. Čtrnáct vteřin před koncem třetí třetiny vyloučil hlavní rozhodčí Kaltenböcka, který nechtěně při pádu zachytil hokejkou soupeře, který se okamžitě poroučel k zemi. A bylo jasné, že přesilovou hru si hosté přenesou i do případného prodloužení. V závěru se již nic nestalo, a tak skutečně na prodloužení došlo.
Nastavení trvalo ale pouhých čtrnáct vteřin. Hosté totiž hru čtyři na tři dokázali potrestat hned po vhazování, když se JAN STEHLÍK zblízka před Formánkem nemýlil a nechytatelnou střelou mu nedal šanci – 2:3. Hosté si tak v tomto souboji připsali o bod navíc. Děčín se naopak musel spokojit s jedním bodem.
HC Děčín – NED Hockey Nymburk 2:3 po prodloužení (2:1;0:1;0:0 – 0:1)
Branky a nahrávky: 4. Zika (Oliverius, Racek), 16. Faigl (Oliverius, Hříbal) – 4. Král (Kříž), 25. Stehlík (Dulovec), 61. Stehlík
Sestava HC Děčín:
Formánek (Šticha) – Hříbal, Stezka, Kaltenböck, Motejlek, Saska, Molnár, Zdvořáček – Racek, Oliverius, Zika – Faigl, Chládek, Vacek – Müller, Drnec, Kuchynka – Číhal, Šetka, Kopas
Vendula Zdražilová, HC Děčín