Rubriky
Sport Zprávy

Žihadla vyloupila děčínský led a domů vezou tři body

Moravske budejoviceDruhé domácí utkání sehráli hokejisté Děčína na svém ledě, a to s Moravskými Budějovicemi. S Žihadly, jak se tento tým nazývá, však nedokázali získat ani bod a utrpěli prohru 1:2. Medvědi tak podruhé za sebou nezískali do tabulky ani jeden bod.

Lépe začala utkání Žihadla, která se hned po úvodním vhazování vrhla do útoku, nakonec se ale sama o pásmo připravila, když puk nechtěně poslala na zakázané uvolnění. Hned na to pálil Kovalský, ale Formánek  v brance Děčína byl pozorný. Ve třetí minutě se Medvědům naskytla možnost přesilové hry, hosté se ale v pohodě dokázali ubránit a neinkasovali. O pět minut později se v přesile ocitla také Žihadla, ale i když zejména v začátku početní výhody zamkla Medvědy v jejich pásmu, přesilovku také nevyužila. Ve čtrnácté minutě vyslal Matějka prudkou střelu na Formánka, ten ji však ukázkovým semaforem dokázal zlikvidovat. V závěru první třetiny se ještě pokusil o střelu od modré čáry Saska, Helešic byl ale připraven. Poprvé do kabin se tak šlo za stavu, jaký svítil na ukazateli skóre před prvním dějstvím, a sice 0:0.
Na začátku třetiny druhé se snažil v blízkosti hostujícího brankáře pálit Vacek, Helešic však dokázal skvěle zareagovat a puk za svá záda nepustil. Na druhé straně pak střílel Trojan, ale puk po jeho střele zamířil vysoko nad děčínskou branku. Z dalšího protiútoku číhal před brankou Žihadel Šetka a klepal si o přihrávku. Ta nakonec nepřišla, neboť prudkou střelou zkoušel sám zakončit Kuchynka, leč marně dobýval hostující svatyni. Ve 25. minutě se ocitl Zika úplně sám před Helešicem, jeho pohotová střela ale skončila jen v jeho náruči. O čtyři minuty později zahrozila také Žihadla, konkrétně Randa, který střílel od kruhů a ohrozil tak brankáře Děčína. Ten si ale s nebezpečnou střelou opět poradil a puk ukryl ve své lapačce. Na druhé straně se ke střele dostal Šetka a po ní zazvonila horní tyč branky Žihadel. Ve 34. minutě hráli hosté svou přesilovou hru, ale byli to Děčínští, kdo zahrozili před Helešicem. Oliverius zatáhl puk ve vlastním oslabení do pásma hostí a poté přihrál Molnárovi, který málem dělovkou od modré čáry prostřelil Helešiceho. Ten však puk s notnou dávkou štěstí chytil. Na začátku 38. minuty byl vyloučen domácí Číhal a Žihadla dokázala přesilovou hru bleskurychle využít. TOMÁŠ LATNER se přesně trefil střelou zblízka a poslal puk za bezmocného Formánka – 0:1.  Do konce druhé části se již nic podstatného nestalo a podruhé do kabin zamířili rozhodně šťastnější hosté z Moravských Budějovic.
Do třetí třetiny nastoupili Medvědi s odhodláním ještě něco s utkáním udělat. Hned v jejím začátku se do šance dostal Oliverius, volnou skulinku mezi jeho betonem a tyčkou však nenašel. Ve 45. minutě už ale mohlo být vyrovnáno. Hanzl dokázal překonat svou přízemní střelou Helešiceho, puk se však zastavil jen těsně před brankovou čárou. Tři minuty na to se do sóla ve vlastním oslabení dostal hostující Randa, Formánek však dokázal jeho vzdušnou střelu ukrýt ve své výstroji. Poté šla znovu na hostujícího ochránce svatyně v rozmezí asi čtyř minut pořádná sprška střel, ale ani jedna si do hostující branky cestu najít nedokázala. Na druhé straně už ale ano. V 57. minutě dokázal MICHAL TELESZ zblízka prostřelit Formánka a jeho tým vedl o dvě branky – 0:2. Jiskřičku naděje na úspěch středečního klání vykřesal na začátku 59. minuty JAN KALTENBÖCK, který se nemýlil střelou od levého kruhu a snížil na rozdíl jediné branky – 1:2. V závěru třetí třetiny se nechal zbytečně vyloučit hostující Barták a domácí tak měli výhodu přesilové hry. A i když si před Helešicem vytvořili několik slibných příležitostí, hosté se nakonec závěrečnému tlaku dokázali ubránit a vyrovnat Děčínu nepovolili. A i když Žihadla Děčín přestřílel 40:15, odešel z ledu bez jediného bodu.
HC Děčín – HC Moravské Budějovice 2005 1:2 (0:0;0:1;1:1)
Branky a nahrávky: 59. Kaltenböck (Motejlek) – 38. Latner (Telesz), 57. Telesz (Kesner)
Sestava HC Děčín: 
Formánek (Lavinger) – Hříbal, Procházka, Kaltenböck, Motejlek, Saska, Molnár, Došlý, Kopas – Müller, Oliverius, Zika – Racek, Chládek, Vacek – Drnec, Hanzl, Kuchynka – Šetka, Faigl, Číhal
Střely na branku:
1. třetina – 10:6
2. třetina – 13:5
3. třetina – 17:4
Vyloučení: 4:6
Využití: 0:1
Vendula Zdražilová, HC Děčín