Rubriky
Zprávy

Za znásilnění, které pobouřilo Šluknovsko, dostal recidivista pět let

policie soud_alesoSoud v Děčíně poslal na pět let do vězení Martina Kaleju ze Šluknova, který loni znásilnil devětatřicetiletou ženu. Případ tehdy vyvolal pozdvižení, protože soudce recidivistu nevzal do vazby. Soud se poté navíc snažil vášně uklidnit tím, že na Šluknovsko poslal dopis s detaily činu včetně jména a adresy oběti.

„Obžalovaného jsem uznala vinným a dostal pět let ve věznici s ostrahou. Na základě znaleckého posudku jsem mu také uložila ochranné opatření spočívající v sexuologické ústavní léčbě,“ popsala iDNES.cz rozsudek nad násilníkem soudkyně Iva Najbrtová.

Soud se kvůli ochraně znásilněné ženy konal s vyloučením veřejnosti.

„Obžalovaný se při jednání doznal. Popřel jen, že by při činu použil nůž. Svého činu litoval,“ přiblížila Najbrtová průběh líčení.

Kaleja i státní zástupce se ještě v soudní síni vzdali odvolání, takže rozsudek začal okamžitě platit.

Patnáctkrát trestaný devětačtyřicetiletý recidivista ženu znásilnil 18. září v lese mezi Šluknovem a Jiříkovem. Bylo to jen deset dní poté, co se na Šluknovsku přihlásil k trvalému pobytu, navíc byl v podmínce.

Místní ho pomohli dopadnout, soudce pustil na svobodu
Policie ho s přispěním místních lidí dopadla už o osm dní později.

„Dopadli jsme ho i díky obětavé spolupráci obyvatel. Vzhledem k závažnosti případu bylo jeho zadržení naše priorita, nasadili jsme na to i o víkendech desítky policistů,“ řekl tehdy šéf rumburských kriminalistů Jiří Kulhavý.

Soudce Miloš Řízek, který rozhodoval o vazbě, ale neshledal důvody držet násilníka za mřížemi. A to přesto, že byl Kaleja za znásilnění odsouzený již jednou. Soudce však konstatoval, že rozsudek je již z 80. let minulého století, a uplynula tak od něj dlouhá doba. Návrh na vazbu proto zamítl.

Ve Šluknovském výběžku to způsobilo pozdvižení. Tamní starostové poslali stížnost předsedkyni děčínského soudu a žádali vysvětlení (o dopisu zde).

„Lidé pomáhali policii s jeho dopadením a když se to povedlo, on je za pár dní venku. Všechno bylo marné,“ zlobil se například rumburský starosta Jaroslav Trégr.

Na radnici přišel dopis s detaily i údaji o znásilněné
Rozhořčení místních pak završil tehdejší místopředseda pro trestní úsek děčínského soudu Jiří Kroupa. Starostovi Rumburku poslal na vysvětlenou dopis s popisem detailů znásilnění včetně osobních údajů pachatele i znásilněné ženy.

„Kdokoli si to mohl přečíst. Vyjádření přišlo běžnou poštou, na obálce byla uvedena jen radnice v Rumburku, takže ji na podatelně roztrhli a až uvnitř bylo napsáno, že je to pro mě,“ popsal starosta Trégr.

Soudce Kroupa nedlouho poté složil svou funkci místopředsedy pro trestní úsek. Jestli to bylo kvůli tomuto dopisu, však sdělit odmítl.

„Na důvody se mě neptalo ani ministerstvo spravedlnosti, takže myslím, že novinářům do této věci nic není. Není mojí povinností důvody sdělovat,“ reagoval tehdy pro MF DNES (o Kroupově rezignaci zde).

Autor: alh
Zdroj: http://usti.idnes.cz/