Rubriky
Kultura Zprávy

V Thunovské kapli zazní jedinečný koncert

HanaBlazikova+BarboraSojkova_plakatKoncertní cyklus Zámecké podvečery s hudbou pokračuje další zastávkou. Tentokrát nás čeká přitažlivé spojení neogotického prostoru se středověkou hudbou.

Jedním z charakteristických znaků letního cyklu koncertů klasické hudby, kterou pořádá Zámek Děčín, p. o., je snaha využít k vystoupením co možná nejrůznější prostory. Letos se tak zapojí několik prostorů přímo na zámku či v jeho okolí – Knihovní sál, Modrý sál, barokní konírna a samozřejmě děkanský kostel Povýšení sv. Kříže. Příští koncert je naplánován v dalším objektu, který má s děčínským zámkem úzkou souvislost a tím je Thunovská pohřební kaple sv. Jana Nepomuckého. A vskutku těžko bychom pro tuto událost našli v Děčíně lepší prostor, než tento novogotický svatostánek, který vznikl v letech 1870–1872 podle plánů vídeňského architekta Friedricha Schmidta pod řízením tehdy začínajícího Josefa Mockera. V interiéru Thunovské kaple totiž zazní zpěvy středověkých minesengrů v podání dvou hvězdných pěvkyň specializujících se na tzv. starou hudbu. Název programu Cansó de la crozada (Píseň o křížové válce) – láska, vášeň, smutek a svatá válka v tvorbě středověkých trubadúrů evokuje, že hlavním námětem písní budou dva světy zdánlivě neslučitelné. Tvorba prvních básníků Evropy, středověkých minesengrů, nás ovšem přesvědčí o opaku. Však se také někteří z autorů, jejichž tvorba v kapli sv. Jana Nepomuckého zazní, osobně bojů pod znamením kříže zúčastnili, např. Jaufré Rudel, Raimbaut de Vaqeiras či Gaucelm Faidit. Poetický název Cansó de la crozada (Píseň o křížové válce) pochází ze středověkého rukopisu o křížových výpravách proti albigenským. Toto dílo, stejně jako trubadúrská poezie obecně, představují hlavní fenomény oné doby – křesťanskou lásku, představenou svatou válkou a ušlechtilou lásku světskou, lásku kurtoázní.

Atraktivní zážitek v Thunovské kapli ovšem slibuje nejen repertoár, ale především obě sólistky. „Hanu Blažíkovou jsme měli možnost přivítat v rámci Zámeckých podvečerů již v loňském roce,“ říká Miloš Vavřička ze Zámku Děčín. „Bez přehánění jde o mimořádný zjev na české i mezinárodní scéně staré hudby. Je to sopranistka se skutečně nezaměnitelnou barvou hlasu a vřelým hudebním výrazem.“ Kromě zpěvu se také věnuje hře na gotickou harfu a je členkou vokálního tělesa Tiburtina Ensemble, který se zaměřuje na interpretaci gregoriánského chorálu a rané středověké polyfonie. Není tajemstvím, že mimo klasickou hudební scénu působí jako baskytaristka rockové skupiny Stillknox. Také sopranistka Barbora Sojková je majitelkou mimořádného hlasu. Vystudovala obor sbormistrovství na Karlově univerzitě v Praze a nyní se dále věnuje hudební vědě. Je uměleckou vedoucí Tiburtina Ensemble a členkou souboru Collegium Vocale 1704. Vystupuje s předními českými i mezinárodními hudebními tělesy, doma je i na operních pódiích.

Koncert Hany Blažíkové a Barbory Sojkové se koná ve čtvrtek 26. září od 19:00 v Thunovské kapli sv. Jana Nepomuckého. Mecenášem koncertu je paní MUDr. Věra Pokorná.

Zdroj: www.zamekdecin.cz