Rubriky
Kultura Zprávy

Týdny pro duševní zdraví

dusek13Ve dnech 16. září až 10. října proběhne již 22. ročník festivalu Týdny pro duševní zdraví (TDZ), který pořádá Fokus Labe ve spolupráci s neziskovými organizacemi Ústeckého kraje.

TDZ jsou celorepublikovou akcí, jejímž smyslem je prostřednictvím kulturního a odborného programu informovat veřejnost o problematice duševních onemocnění a psychiatrické péče v České republice prostřednictvím filmů, dokumentů, divadelních představení, výstav a dalších akcí.

Festival se bude, stejně jako minulý ročník, konat ve čtyřech městech (Ústí nad Labem, Teplice, Litoměřice Děčín), kde Fokus Labe poskytuje své komunitní služby lidem s duševním onemocněním.
TDZ budou zahájeny 16. září v ústecké kavárně Fokus kafe vernisáží výstavy klienta Fokusu Labe Jiřího Štěpánka, jehož malby by se daly zařadit k umění Art brut.

Z ostatních přichystaných akcí vybíráme:
Den otevřených dveří ve FOKUSU LABE – DĚČÍN, 25. 9. 10:00-17:00
Možnost prohlédnutí prostor, představení poskytovaných služeb a způsobů práce, poskytnutí informací k nemoci, projekce dokumentů, ukázka a prodej výrobků chráněných dílen a aktivizačních programů. Adresa pobočky : Hudečkova 1, Děčín 1.

Moje hra – Divadlo Kalich (hraje Jiří Bartoška), 17. 9., Krušnohorské divadlo v Teplicích, 19.00 / komedie o životě, jakkoli hlavnímu hrdinovi jeho život právě protekl mezi prsty; hra s humorem ohledává zákoutí vztahu muže a ženy

– Veletrh sociálních služeb, 18. 9., OC FORUM, 12-18.00 / prezentace několika desítek poskytovatelů sociálních služeb Ústecka, + v rámci doprovodného programu 17.00 koncert Houpacích koní

– Hvězda – Studio Dva (hraje Eva Holubová), 30. 9., Severočeské divadlo opery a baletu v Ústí nad Labem, 19.00 / komedie o fiktivní seriálové herečce s humorem odkrývá zákulisí českého šoubyznysu

– Pátá dohoda – Divadlo lávka (Jaroslav Dušek), 5. 10., Městské divadlo v Děčíně, 19.00 / Pokračování úspěšného scénického zpracování slavné knihy Dona Miguela Ruize Čtyři dohody

Všechna divadelní představení jsou benefiční – výtěžek z nich bude použit na vybavení nového tréninkového a vzdělávacího gastronomického centra Fokusu Labe v Ústí nad Labem – Vaňově, kde se klienti budou učit obsluze přístrojů a souvisejícím dovednostem, které budou následně používat v reálných gastronomických provozech. Momentálně je sídlo Fokusu Labe, společně s kuchyní Fokus cateringu i připravovaným vzdělávacím gastronomickým centrem stále ještě ve fázi odstraňování škod způsobených letošními povodněmi.

Průvodcem Týdnů pro duševní zdraví bude i letos kreslená postavička – pan DUŠEk (tvůrce: Kakalík – kakalik.cz), který se programu zúčastní i výstavou komiksů, které vznikly ve spolupráci s Fokusem Labe. Výstava komiksů bude součástí prezentace služeb Fokusu Labe v OC FORUM (18. 9.-10. 10. 2013). Vybrané komiksy zde také budou k prodeji ve formě knížečky a samolepek.

Kontakty:

Fokus Labe
Pražská 166/47, 400 01 Ústí nad Labem
fokus@fokuslabe.cz
www.fokuslabe.cz
www.facebook.com/fokuslabe

– PhDr. Lenka Krbcová Mašínová, předsedkyně Fokusu Labe, 774 707 360, krbcovamasinova@fokuslabe.cz
– Milan Kutina, 731 495 420, vedoucí kavárny Fokus kafe Ústí nad Labem, kutina@fokuslabe.cz

 

Kompletní program na:

www.tdz.fokuslabe.cz  (program Fokusu Labe – Litoměřice, Děčín,Teplice, Ústí nad Labem)
www.tdz.cz (programy všech zúčastněných Fokusů z celé ČR)