Rubriky
Firmy Zprávy

Na Festivalu lokální ekonomiky bude vydána první emise lokální měny TNE. Začne platit ve Varnsdorfu a Děčíně

festival_lokalni_ekonomikyLokální měny, čili peníze platné jen v určitém regionu, jsou v západních zemích stále oblíbenější. Mezi ty nejznámější aktuálně platné patří kupříkladu bavorský Chiemgauer, britská Bristolská libra, či švýcarský WIR. Regiony své lokální měny zavádějí proto, aby zlepšily svou hospodářskou situaci a zamezili úniku regionálního bohatství.

Dobrým příkladem, který ilustruje význam lokální měny je Wörgl – rakouská obec s 4300 obyvateli. Její starosta požádal radnici o vydání kolků v hodnotě 14000 šilinků ve snaze snížit 35% míru nezaměstnanosti. Vydané kolky byly kryty částkou uloženou u místní banky. Během dvou let, kdy Wörgl používal kolkování peněz, dosáhla obec plné zaměstnanosti, byly opraveny a vyasfaltovány 4 kilometry silnic, byla rozšířena kanalizace, opraveno mnoho domů daně byly placeny včas a bylo vysazeno mnoho stromů kolem města. Rychlost oběhu okolkovaných peněz byla 14krát vyšší než u normálních rakouských šilinků. Stejná suma peněz tedy zprostředkovala 14krát více obchodů, což vedlo ke zvýšení počtu pracovních míst.

Z výše uvedeného příkladu je zřejmé, že zavedení lokální měny by mohlo pomoci podobným způsobem řešit hospodářské problémy na Děčínsku, které také bojuje s vysokou nezaměstnaností. Proto bude na prvním Festivalu lokální ekonomiky, který se uskuteční 21. a 22. září ve Varnsdorfu, vydána první emise lokální měny TNE.

Více k tomu uvádí spoluautor tohoto ekonomického projektu Martin Zíka:
Tisk„Když jsme spolu s příznivci Místní akční skupiny Šluknovsko začali připravovat Festival lokální ekonomiky, snažili jsme se zmapovat co nejvíce příkladů dobré praxe, jak se s hospodářskými problémy vypořádávají jinde. Zjistili jsme, že v zemích, jako je Německo, Francie či Británie lidé zdaleka nejsou k důsledkům globalizace tak pasivní, jako Češi. Snaží se vymýšlet a praktikovat opatření, jejichž cílem je zachovat solidní životní úroveň ve svých regionech. Jedním z takových opatření je i zavádění lokálních měn.

Nechali jsme se inspirovat a vymysleli jsme novou experimentální měnu TNE (název znamená Tvrdší Než Euro), kterou začneme pomalu zavádět v našem regionu, primárně ve Varnsdorfu a v Děčíně. Zatím jde o pokus, jehož cílem je zjistit, jak na tuto měnu bude reagovat spotřebitelská veřejnost a jaký bude zájem místních firem zapojit se do systému. TNE bude totiž platit jen v provozovnách, které splní kritéria pro lokální ekonomiku – to jest budou garantovat, že prodávají kvalitní regionální produkty a podporují lokální multiplikaci oběživa.

Předpokládáme, že tento v Česku zatím dost ojedinělý projekt vzbudí zájem veřejnosti i v jiných regionech. Proto pořádáme k vydání první emise TNE tiskovou konferenci, která se uskuteční 21. září ve 12 hodin v klubu Střelnice ve Varnsdorfu.“

Místní akční skupina MAS Šluknovsko zve na první Festival lokální ekonomiky širokou veřejnost z Děčínska a Šluknovského výběžku. Začíná v sobotu od 9 hodin prezentačním trhem regionální produkce a přehlídkou místní kultury mikroregionu Varnsdorf. Důležitou součástí festivalu je dvoudenní konference o lokální ekonomice, kde bude přednášet řada zajímavých hostí. Další informace o akci i o lokální měně TNE najdete na www.lokalni-ekonomika.cz

-mass-