Rubriky
Zprávy

Boletické sídliště je nonstop pod dohledem

boletice_alesoNa střed boletického sídliště dohlíží posílené hlídky městské policie a asistentů prevence kriminality, kteří strážníkům pomáhají při dohledu nad veřejným pořádkem. Důvodem pro zesílený dohled jsou opakované stížnosti obyvatel na kriminalitu a problémy v oblasti občanského soužití s nově příchozími obyvateli, kteří se do Boletic stěhují z jiných měst.

„Zaznamenali jsme řadu podnětů na problematické chování nově příchozích, kteří míří do panelových domů soukromých vlastníků. Občané ze sídliště poukazují na páchání násilné a majetkové kriminality a žádají nás o rychlé řešení. Faktem ovšem je, že evidence městské policie ani Policie České republiky kritickou situaci nepotvrzuje. Kriminalita v boletickém sídlišti se nijak nevymyká ostatním děčínským lokalitám, naopak je Děčín podle statistik jedním z nejbezpečnějších měst severních Čech. Na druhou stranu je třeba brát v úvahu i vnímání pocitu bezpečí obyvatel,“ uvedl děčínský primátor František Pelant. Zdůraznil ale, že kriminalita a její řešení je především záležitostí Policie České republiky, kterou město již požádalo o spolupráci. Policisté z hlídkové služby a obvodního oddělení lokalitu pravidelně denně kontrolují už více než týden. „Druhou věcí jsou samozřejmě přestupky, jejichž řešení je v kompetenci především městské policie. Často se jedná o rušení nočního klidu nebo problémy v oblasti občanského soužití. Věřím, že intenzivní nepřetržitý dohled strážníků situaci na sídlišti zklidní. Změna systému hlídkové služby je opatřením trvalejšího charakteru. Samozřejmě uvítám iniciativu občanů, kteří přijdou s nějakými konstruktivními návrhy na další řešení,“ doplnil primátor.

Vedení města se současně snaží vyvíjet tlak na majitele nemovitostí, kteří pronajímají byty často cíleně lidem závislým na sociálních dávkách. Radnice již oslovila majitele řady domů a vyzvala je k jednání o situaci. Stejně tak město zahájilo jednání s úřadem práce o problematice příspěvků na bydlení. „Právě současný systém dávek je obrovským problémem a zneužívání sociálního systému podporuje vznik nových sociálně vyloučených lokalit a rozšiřování stávajících. Bohužel město nemá v současné době žádné zákonné prostředky, jak migraci reálně zabránit. Zakázat pohyb problematických osob nebo je vystěhovat není možné. Vyvíjíme proto úsilí i přes naše volené zástupce v senátu a poslanecké sněmovně,“ dodal František Pelant.

Zdroj: Magistrát města Děčín