Rubriky
Zprávy

Vodník a Bílá paní si dali dostaveníčko na zámku

zamek benesovBenešov nad Ploučnicí – První letošní noční prohlídku kouzelného zámku si v Benešově nad Ploučnicí nenechalo ujít na dvě stovky návštěvníků. „Překvapil nás zájem lidí, už od středy jsme museli totiž odmítat zájemce. Dokonce jsme museli přistoupit k tomu, že jsme navýšili kapacitu míst na jednotlivé prohlídky,“ uvedl kastelán benešovského zámku Zdeněk Henig.

Netradiční noční prohlídka přilákala na zámek nejen děti, ale i dospělé.  „Bylo to tu úžasné, určitě si všichni zaslouží pochvalu, nadšená byla nejen má vnoučata, ale i já. Určitě si to příští rok zopakujeme,“ pochvalovala noční prohlídku jedna z návštěvnic.

Při noční prohlídce provázeli zámkem průvodci v dobových kostýmech a v expozicích celou prohlídku podtrhly živé obrazy ze života šlechty. „Našim hlavním cílem je přitáhnout na památky hlavně děti, klasická prohlídka s průvodcem je příliš nezaujme, ale živé obrazy, to je něco jiného. Největší úspěch sklízí na nádvoří vodík Franta,” poznamenal kastelán Zdeněk Henig.

Obrovský potlesk sklidila také Skupina historického ššermu a řemesel Avalon ze ŠŠtětí. „Určitě se do Benešova nad Ploučnicí vrátíme, a to pro změnu na konci prázdnin na celorepublikovou akci Hradozámecká noc. Lidé, kteří na zámek ten den zavítají, se mají skutečně nač těšit, dorazíme totiž i s naší historickou polní kuchyní,“ poznamenal Martin Krch z Avalonu.

Generálním partnerem Nočních prohlídek na kouzelném zámku je Skupina ČEZ. „Bez peněz sponzorů bychom těžkož mohli prohlídku uskutečnit v takovém rozsahu a s tak bohatým programem. Touto cestou Skupině ČEZ děkujeme za poskytnutý finanční dar. Velké díky patří také všem zaměstnancům zámku a především dobrovolníkům z řad zdejší mládeže, kteří se akce zúčastnili ve svém volnu a vzdali se nároku na odměnu,” poděkoval všem Henig.

Michaela Hlinková
STÁTNÍ ZÁMEK BENEŠOV NAD PLOUČNICÍ