Rubriky
Zprávy

Policie obviní člověka, kvůli němuž se šestnáctiletá otrávila metanolem

kauza methanol_alesoPolicie vyšetřuje rodinu z děčínské čtvrti Boletice, v jejímž bytě se napila 16letá dívka falešného rumu a zemřela na otravu metanolem. Rodina poté kriminalistům podstrčila jinou lahev s nezávadným alkoholem. Podle informací MF DNES se policisté kvůli otravě dívky chystají stíhat minimálně jednoho člověka.

„Vyšetřujeme, kde mohli závadný alkohol získat, odkud ten rum měli,“ uvedla k případu zástupkyně okresního žalobce v Děčíně Růžena Mašatová.

Děčínským případem se zabývá zlínská policie, která vyšetřuje celou metanolovou kauzu. „Zatím nebyl nikdo obviněn,“ doplnila k případu z Děčína mluvčí zlínské policie Jana Macalíková.

Podle informací MF DNES má však policie už obvinění připravené.

Ostatní alkohol míchali, a tak přežili
Dívka z Chomutova zemřela v lednu, když se vydala do Děčína na oslavu za svým přítelem.

„Bohužel pila jen ten závadný alkohol. Ostatní to míchali i s pravým alkoholem, čímž se metanol naředil, a oni díky tomu přežili,“ přiblížil tragédii kriminalista Martin Baláž.

Druhý den bylo dívce zle, zvracela, ale ostatní se domnívali, že má jen obyčejnou kocovinu. Následující den však upadla do bezvědomí, ze kterého se už neprobrala.

Nepomohl ani převoz do ústecké Masarykovy nemocnice, kde jí lékaři okamžitě nasadili Fomepizol, který při otravě metanolem funguje jako protijed. Byl už ale pozdě a lék nezabral.

Rodina měla lahev s metanolem ještě doma
Dívka byla v natolik vážném stavu, že ji lékaři nemohli ani vyslechnout. Policisté zajistili všechny lahve u ní doma i v děčínské rodině, kde slavila. Testy ale ukázaly, že ve všech šestnácti zabavených lahvích byl kvalitní alkohol.

Následně policie sestavila speciální tým, který zmapoval posledních 30 hodin života dívky před otravou. A u rodiny v Děčíně policisté zjistili, že je oklamala. Jedovatý rum dokonce měla stále u sebe.

„Rodina nám lhala, a dokonce podstrčila jiné lahve, ze kterých se pilo. Zjistili jsme to až při domovní prohlídce, kdy jsme zajistili lahev, v níž byl ještě metylalkohol. Až pak řekli po pravdě, jak to bylo,“ sdělil kriminalista Baláž.

Autor: Artur Janoušek
Zdroj: http://usti.idnes.cz/