Rubriky
Sport Zprávy

ME karate JKA mládeže – Srbsko

ME karate JKA mládeže - SrbskoVe dnech 25. a 26. 5. 2013 se konalo v Srbsku 10. Mistrovství Evropy v karate JKA mládeže a veteránů, kterého se zúčastnili i závodníci z klubu Karatedó Steklý. Přípravy probíhaly již několik týdnů předem pod pečlivým dozorem Jana Steklého. Připravovali se žáci Adéla Jirásková, Gabriela Janíčková, Richard Hartman a Pavel Staso.

Do Srbska česká reprezentace dorazila v pátek ráno a to po náročné cestě autobusem. Po příjezdu jsme se rozjeli do dvou hotelů a po krátkém odpočinku jsme šli na večeři. Poté jsme se odebrali do pokojů, kde se každý podle svých představ připravoval na závody.

Sobotní ráno jsme zahájili brzkou snídaní a v půl osmé jsme již odjížděli do haly, která byla pro tento víkend zasvěcená karate jednotlivcům a teamům. Asi o hodinu později se začalo, a to od těch nejmladších kategorií. Byla zde velká konkurence skoro ze všech států z celé Evropy. Nakonec však díky systému na několika tatami vše dobře a bez problému pokračovalo a i ti starší přišli na řadu kolem druhé až třetí hodiny. Už tady jsme dokázali, že jsme jako Česká republika dobrý tým a umíme se navzájem podpořit. Den byl však dlouhý a všichni byli vyčerpáni celodenním stresem, závoděním a fanděním. Na hotel jsme přijeli skutečně pozdě, a tak nás čekala jenom rychlá večeře a šlo se spát.

Neděle už byla pouhým zakončením tohoto víkendu. Dojelo se pár posledních disciplín a zároveň proběhl všemi očekávaný nástup všech závodníků.
Odjížděli jsme k večeru – kolem šesté hodiny. Po několika povinných přestávkách jsme přijeli dopoledne ráno do Prahy, odkud se každý rozjel do svých domovů, aby mohl svým nejbližším vyprávět své zážitky a podělit se také s novými zkušenostmi.

Medailovou pozici nakonec obsadila pouze Adéla Jirásková, která se umístila na krásném 3. místě v kumite a stala se tak druhou vicemistryní Evropy. Přestože jsme si domů nedovezli medaile, tak jsme určitě získali jak dobré dojmy, tak nové zkušenosti a informace ke studování a rozvíjení svých technik. V Srbsku jsme si též všichni uvědomili, jak se vlastně v České republice máme dobře.

Poděkování patří koučovi Robertovi Vitmajerovi, který byl nepostradatelnou oporou a který vedl výpravu na ME, ale také trenérům Janu Steklému, Milanovi Kážovi, Janu Květovi a Petrovi Olivovi a v neposlední řadě rodičům, kteří nás doprovázeli a tvořili příjemné zázemí, ale i všem, kteří nám umožnili se postavit na závodní tatami na evropské úrovni.

Gabriela Janíčková, Adéla Jirásková, Richard Hartmann a Pavel Staso
reprezentanti Karatedó Steklý.