Rubriky
Zprávy

Jenom kvůli povodním přišlo v Děčíně o práci přes sto lidí

velka voda 2013 klesa_alesoNěkteří děčínští podnikatelé, které postihla povodeň, musejí propouštět své zaměstnance. Ani po čtrnácti dnech totiž nedostali žádné peníze na opravu svých provozoven a nemají na výplaty lidem, kteří jim pomáhají likvidovat škody. Pojišťovny ani ministerstva nejsou schopna poskytnout peníze dostatečně rychle.

Oldřich Kratochvíl má restauraci přímo na břehu Labe. Od rána do večera už čtrnáct dní otlouká omítku z celého domu, který mu voda zatopila. Stejně jako další drobní podnikatelé zatím nedostal žádné peníze ani od pojišťovny ani jako mimořádnou pomoc od státu.

„Se zaměstnanci jsme museli bohužel rozvázat pracovní poměr a šli na pracovní úřad. Přejeme jim hodně štěstí, aby nějakou práci našli. Protože to je další věc, že tady, nejen v Děčíně a nejen v pohostinství je ta situace mizerná, což všichni víme a sehnat práci je velký problém,“ lituje Kratochvíl.

Pan Kratochvíl zkoušel požádat o finanční pomoc, protože okamžité opravy v tak velkém rozsahu nemá z čeho financovat. Mimořádné povodňové dávky úřadu práce se ale na podnikatele nevztahují.


V Děčíně natáčela redaktorka Iva ZítkováDOWNLOAD (STÁHNOUT)

Ani dotační program záchranný kruh ministerstva průmyslu a obchodu, není podle další děčínské podnikatelky Hany Hájkové připraven vyplácet pomoc.

„Zkoušela jsem si požádat a nejen jedním směrem. Zachytila jsem i výzvu ministerstva průmyslu a obchodu. K tomu mohu říct, že se jedná o záchranný kruh, který ještě nebyl hozen. Když mi dnes řekli, že zatím nepřijímají ani žádosti, řekla jsem si, že se zase musím obrátit jinam,“ popisuje Hájková.

Musela propustit dvacet zaměstnanců a domnívá se, že i kdyby dostala peníze okamžitě, bude moci svůj klub znovu otevřít až v září.

Restart 2013

Jedinou možností, kde získat státní finanční podporu jsou ministerstva. Takovým je i opatření ministerstva průmyslu a obchodu Restart 2013.

„Musíme ale upozornit, že jsme schopni pomoci podnikatelům až zpětně na základě předložení faktur o nákupu daného stroje či provedení technického zhodnocení majetku. A podnikatel si totiž mohl zařízení nakoupit a teprve následně si podá žádost o dotaci z programu Restart 2013,“ vysvětlil tiskový mluvčí ministerstva Tomáš Paták.

Pokud nemají živnostníci prostředky na to, aby si opravy předfinancovali, mohou požádat o zvýhodněné úvěry ve vybraných bankách.

Díky povodním přišla o práci v Děčíně více než stovka lidí. Nejčastěji se jedná právě o personál restaurací nebo sezónní pracovníky.

Kdy se budou moci na svá místa vrátit, v tuto chvíli majitelé podniků nedokáží odhadnout.

Autor: Iva Zítková, Tomáš S. Šťástka
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever