Rubriky
Turisti Zprávy

Informace o přístupnosti jednotlivých turistických cílů v Českém Švýcarsku

lavka-pres-kamenici-je-pristupna-povodne-2013Dle vyjádření starosty obce Hřensko Jana Havla budou obě soutěsky již o tomto víkendu opět v provozu, bez ohledu na povodeň na Labi. Přístup je možný směrem od Mezní Louky, Mezné nebo od Růžové (Hájenky). Přijeďte, svezte se na lodičkách a podpořte svojí účastí Hřensko a region Českého Švýcarska. Zpáteční jízdenka je zdarma. Tj. z Edmundovy soutěsky je nutno vrátit se opět přes Mezní můstek do Mezné nebo Růžové.

V Českém Švýcarsku není možné až do odvolání navštívit Hřensko ani labské údolí od Děčína směrem přes Hřensko do Saského Švýcarska a na Mezní Louku.. Všechny turistické cesty a cíle na území Národního parku České Švýcarsko jsou pro návštěvníky dostupné.

Od čtvrtka 6. 6. je oblačno až zataženo, nesjou vyloučeny místní odpolední bouřky.

Pravčická brána je přístupná z Mezní Louky Gabrielinou stezkou, sestup na rozcestí Tři prameny, odtud po žluté do Mezné a na Mezní Louku, celkem okruh asi 12 – 13 km. Z Mezné můžete pokračovat ještě sestupem k Meznímu můstku a přepravit se lodičkou v Divoké soutěsce. Po výstupu z lodi pokračujte po značené trase na Mezní Louku. Nesestupujte po silnici ze Tří pramenů dále do Hřenska. Na Pravčickou bránu se v těchto dnech nevybírá vstupné.

  • Vyhlídky do labského kaňonu Belveder a Růžový hřeben jsou přístupné.
  • Turistické autobusy pojedou o víkendu ve směrech Děčín – Srbská Kamenice – Jetřichovice ,  Jetřichovice – Mezná a Jetřichovice – Krásná Lípa. Jizdní řády budou uveřejněny na zastávkách. Platí do odvolání. Úsek Mezní Louka – Hřensko – Děčín není obsluhován.
  • Jetřichovické skály jsou přístupné.
  • Je přístupný i Dolský mlýn, po všech trasách.
  • Okolí Doubice, Tokáň, bludiště Úzké schody a Kyjovské údolí jsou přístupné.
  • Rozhledny na Jedlové, Studenci, Vlčí hoře, Tanečnici, Dymníku apod. jsou přístupné.
  • Tiské stěny a Děčínský Sněžník jsou přístupné.
  • Pavlínino údolí u Jetřichovic je přístupné, mostky zvýšenou hladinu vody ustály.
  • Bad Schandau je zcela uzavřeno, tamní Správa NP uzavřena, expozice v Domě Nationalparkzentrum uzavřena, Informační centrum města je uzavřeno.
  • Příjezdy na Bastei, Hohnstein, Stolpen, Lilienstein. Brand: Přes Krásnou Lípu, Mikulášovice, Dolní Poustevnu, Sebnitz a Hohnstein.
  • Příjezdy do oblasti stolových hor: přes Libouchec, Tisou, Petrovice, Bahratal
  • Využijte nabídky fungujících informačních středisek v regionu: Dům Českého Švýcarska v Krásné Lípě s interaktivní expozicí a filmem o Českém Švýcarsku;Dolní Chřibská-Saula – výstava o drobných památkách v Českém Švýcarsku, zámky Šluknov či Děčín se stálými prohlídkovými trasami nebo Muzeum aLoretánský areál v Rumburku či zajímavou galerii Ametyst v Brtníkách.
  • Děčín je sice pod vodou, ale např. zámek je otevřen. Podrobnější info nawww.iDecin.cz. Labská cyklostezka je nesjízdná.
  • Je průchodná i zelená značka z Hájenek (Růžová) na Meznou. Vysoce romantická stezka sestupující do kaňonu Kamenice (Mezní můstek), přes mostek na druhou stranu a vzhůru na Meznou. Od soboty 8. června budou již v provozu lodičky. Sledujte aktuální informace na našem webu.
  • O provozu na turistické lince Krásná Lípa – Jetřichovice – Děčín během následujícího víkendu Vás budeme informovat. Jinak se návštěvníci dostanou do všech běžně dostupných míst na území NP, včetně Dolského mlýna, kde je již přístupná i lávka přes Kamenici (viz foto). V této lokalitě je však třeba počítat s možnými omezeními souvisejícími s natáčením historického filmu Poutnice. Průchodnost všech cest kolem Dolského mlýna je však zajištěna a koordinována filmovým štábem. Návštěvníkům cesty do národního parku vřele doporučujeme! Samozřejmě je nutné svůj pohyb přizpůsobit aktuálním podmínkám (kluzký terén, místy rozbahněné cesty). Nelze také vyloučit, že místy narazíte na cestách na vymleté díry nebo menší erozní rýhy, nicméně dle dostupných informací by to nemělo být nic dramatického.
  • Byly zrušeny Tolštejnské slavnosti.

Není tedy důvod rušit plánované cesty do Českého Švýcarska.

Bohužel nelze navštívit Bad Schandau a všechna letoviska Saského Švýcarska ležící v labském údolí , včetně Pirny. Do Saského Švýcarska lze dojet po dálnici od Ústí (do Pirny, dále směr Königstein nebo Bastei).

Pro další upřesnění volejte na číslo Informačního střediska v Krásné Lípě +420 412 383 413.

Poslední aktualizace: 6. června 15:30

Zdroj: České Švýcarsko, o.p.s.