Rubriky
Zprávy

V Horním Žlebu stále trvá po pádu kamení a stromů evakuace obyvatel

horni zleb_alesoUž víc než měsíc platí evakuace pro obyvatele děčínského Horního Žlebu. Na konci března se tam totiž zřítily stromy a kus pískovcového bloku k domům tamních obyvatel.

Čtyřiadvacátého března spadly blízko rodinných domů tři vzrostlé stromy a velký pískovcový balvan. Město tehdy vyhlásilo evakuaci 17 lidí z ohrožených objektů, odešli ale jen čtyři z nich.

„Přestože evakuace trvá, obyvatelé zůstali ve svých domovech. Jsou tam tedy na vlastní nebezpečí a čekají, až se začne s těžbou,“ potvrzuje Markéta Lakomá z děčínského magistrátu.


O situaci po březnovém sesuvu v Horním Žlebu se zajímal reportér Jan BachoríkDOWNLOAD (STÁHNOUT)

Rizikový svah mají na starosti Lesy České republiky. Právě státní podnik má zajistit samotnou těžbu dřeva a také to, aby nedošlo během kácení k ohrožení lidí, kteří bydlí pod svahem.

„V době, kdy bude probíhat těžba a přibližování dřeva, které se ještě ve svahu jeví jako rizikové, tak je tato povinnost na straně společnosti, která bude tyto těžební práce provádět,“ vysvětluje Zbyněk Boublík z Lesů České republiky.

Škody si majitelé domů zaplatí ze svého

Případné škody, které březnový pád stromů a kamení způsobil, si ale budou muset majitelé domů pod svahem zaplatit ze svého.

„Škody jsou spojeny s klimatickými podmínkami a Lesy České republiky za ně nenesou odpovědnost,“ dodává Boublík.

Jeden z místních obyvatel stejně nevěří, že kácení svah pořádně zajistí. „Tahle situace už je poměrně dlouho, stav je takový setrvalý. S tím stejně asi nikdo nic neudělá,“ říká.

Další zajištění svahu zatím Lesy ČR skutečně neplánují. Uvidí, až jak dopadne kácení stromů, které má začít do 14 dnů.

Autor: Jan Bachorík
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever