Rubriky
Sport Zprávy

Hořký konec sezony…

pardubiceBK Děčín vs BK JIP Pardubice – 81:82 (19:22 38:35 64:57)
Děčínský kormidelník Pavel Budínský postrádal i v rozhodujícím pátém utkání série dvojici zraněných klíčových borců, tedy pivota Roberta Landu a křídelníka Admira Aliče. Naopak kouč Beksy Dušan Bohunický měl opět k dispozici kompletní tým.

Průběh utkání:
V úvodu pátého, tedy rozhodujícího utkání celé série byla na obou soupeřích znatelná nervozita z důležitosti tohoto špílu, která jako by hráčům chvílemi svazovala ruce. Ani jednomu z týmů se tak v úvodní periodě nepodařilo utéct na větší bodový rozdíl. Zkraje 5. minuty jsme byli po koši Levella Sanderse ve vedení 10:7, ale hosté hlavně zásluhou osmi bodů z rukou Evaldase Žabase dokázali v dalších minutách kontrovat… a po dvou úspěšných šestkách právě z rukou tohoto rozehrávače se dostali na konci 7. minuty dokonce do vedení – 15:17. Beksa svůj náskok v závěru úvodní periody ještě o tři punkty navýšila, ale s klaksonem skórující Luboš Stria uzavřel nakonec účet první čtvrtiny na 19:22.

Vstup do druhého kvartálu se Válečníkům vydařil a díky produktivitě dvojice Patrick Pope – Jakub Houška jsme na konci 15. minuty byli v plusu pěti bodů – 29:24. Krátce po získání pětibodového náskoku ovšem Čarnecký přitáhl trojkou Beksu na rozdíl jediného bodu – a v závěru 16. minuty se navíc zpod koše prosadil Nelson a otočil na 29:30. Děčínský celek se však ztrátou vedení nenechal rozhodit a během necelých tří minut jsme opět byli ve vedení, tentokráte šestibodovém – 38:32… Bohužel poslední slovo úvodní půle měl nakonec Evaldas Žabas, jehož trojkový projektil uzavřel skore úvodní dvacetiminutovky na 38:35.

Druhý poločas odstartovali Sanders a spol. ještě stylověji než druhou čtvrtku. Zásluhou naší pevné „defe“ a produktivní ofenzivy jsme na konci 25. minuty odskočili Bekse na devítibodový rozdíl ve skore – 49:40, když Patrick Pope vtipnou přihrávkou uvolnil pod košem Györgyho Kintera… a za mohutného aplausu vyprodaného a ÚŽASNĚ! fandícího ČEZ Sportcentra si pardubický kouč vyžádal time. Po jeho skončení se v polovině minuty 26. dostali hosté na dostřel dvou pointů zásluhou Nelsonovy smeče – 50:48, ale víc už jsme naštěstí svému sokovi nepovolili… Pardubičtí sice ještě dokázali z našeho osmibodového vedení v závěru třetí čtvrtiny polovinu ukrojit, ale i přesto nakonec po třech čtvrtinách svítil na tabuli stav 64:57.

V závěrečné čtvrtině, respektive hlavně v její první polovině byl průběh totožný jako v závěru třetího kvartálu. Zkraje 33. minuty skóroval chytře o desku Ell Sanders a odtlačil děčínskou družinu na osmibodový rozdíl – 68:60. Po oddechovém čase, jenž si vybral Dušan Bohunický, ale Východočeši snížili nejprve na 68:65, poté na 70:69 – a nakonec v polovině 37. minuty prohnal síťkou trojku Kotas a srovnal na 72:72. Naši hráči jako by ovšem vzápětí opět zařadili vyšší rychlostní stupeň a minutu a půl před koncem po rychlém protiútoku zakončeném košem Luboše Strii jsme byli opět v plusu osmi bodů – 80:72. Bohužel, rozhodnuto ani za tohoto stavu zdaleka nebylo… Východočeši ale hlavně zásluhou dua Muirhead – Žabas dokázali opět korigovat, když první jmenovaný 39 vteřin před koncem smečí snížil na 80:78. Jedním trestným hodem nás následně odpoutal na rozdíl tří punktů Ell Sanders – 81:78, ale po útočném doskoku následně snižoval opět rychlonohý Corey Muirhead – 81:80. Po následné děčínské ztrátě na útočné polovině zakončil úspěšně rychlý protiútok soupeře všudybyl Žabas a strhnul vedení na stranu Pardubic – 81:82… Bohužel poslední trojka ve velké tísni již Patricku Popeovi obroučkou nepropadla – a po nejtěsnější možné porážce 81:82 a ztrátě série v poměru 2:3 na zápasy jsme se rozloučili s letošní sezonou…

Body: Houška 20 (+ 8 doskoků i získaných faulů; validita 28), Sanders 20 (+ 6 asistencí i doskoků; 5 získaných míčů i faulů; efektivita 30), Stria 15 (dvojky 5/5), Soukup 10 (+ 8 doskoků – 4 útočné), Kinter 7 (dvojky 3/3), Pope 5 (+ 6 asistencí i doskoků), Bažant 4, Jiříček 0 (+ 3 bloky) – Žabas 22 (+ 5 doskoků – 4 útočné; trojky 8/4, dvojky 3/3), Muirhead 18 (+ 12 doskoků – 5 útočných -> double-double; 11 F+; validita 27), Bohačík 15 (+ 9 doskoků), Nelson 11, Kotas 8, Čarnecký a O. Peterka po 3, Pospíšil 2; střelba 3 b.:13/2 – 23/9; střelba 2 b.: 50/28 – 40/19; TH: 25/19 – 26/17; doskoky: 36:36 (útočné 13:16); fauly: 25:25;ztráty: 11:15; týmová efektivita: 101:77; počet diváků: 1.200 (vyprodáno!); nejlepší hráč utkání: Corey Muirhead (Pardubice).

Názory po utkání: 
Pavel Budínský (kouč Děčína):
 „Gratuluju Pardubicím ke šťastnému postupu do semifinále. My jsme jim dnes nadělili výhru, protože ten závěr jsme měli odehrát úplně jinak. Je ironií osudu, že jsme měli rating 101 a soupeř 77, navíc bojujeme jako tým postrádající dva kličové hráče – a přesto jsme dokázali sérii dostat do pátého zápasu. Také je ironií, že naši dva nejlepší hráči v sérii – Sanders a Houška – dali v závěru ze čtyř trestných hodů jeden, a Pardubice se dostaly do kontaktu. Ten závěr, to je vypjatý okamžik, který my jsme nezvládli. Hráči měli ten scénář trochu jinak nastavený v hlavě, nemají disciplínu a nechápou, že basket se hraje celých 40 minut, přitom jsme se o tom bavili celou dobu. Bohužel jsme si tedy nechali vzít vítěznou tečku, nicméně musím poděkovat celému týmu za to, jak se statečně pral, jak bojoval – a poděkuju divákům, kteří byli dneska fantastičtí. Pro nás sezona skončila.“

Dušan Bohunický (trenér Pardubic): „Zápas se mi určitě hodnotí pozitivně, protože jsme vyhráli po dvou prohrách v Děčíně. Vstup do zápasu byl hodně vyrovnaný, pak nám Děčín odskočil, my jsme se však dokázali trojkou před koncem poločasu vrátit do zápasu. Vstup do druhé části nebyl vyrovnaný, z naší strany jsem tam postrádal větší aktivitu – hlavně ze strany Coreyho Muirheada a také z pohledu obrany jsme do druhé půle nevstoupili v dobrém rozpoložení, protože nám Ell Sanders extrémně škodil z pick and rollu, kde porážel našeho pivota – a tím dostával do dobré situace své spoluhráče nebo sám zakončoval. Ten závěr mohu hodnotit jen tak, že se to hrálo bez time-outů. Myslím, že tam rozhodla jednoznačně bojovnost Coreyho Muirheada, který ten zápas dokázal zvrátit.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta