Rubriky
Zprávy

Prohlášení zastupitelů a členů VPM k regulaci hazardu v Děčíně

hazard_alesoDěčín 30. 5. 2013 – Ve volebním programu VPM jsme se zavázali k přísné regulaci hazardu v Děčíně. S koaličním partnerem jsme vyjednali vyhlášku, která v plné míře omezovala od 1. 1. 2013 VHP. Videoloterijní terminály (VLT) ovlivnit v té době nemohla, protože jejich povolování bylo v kompetenci ministerstva financí. Od počátku jsme věděli, že jak koaliční partner, tak ostatní strany v zastupitelstvu, nejsou s touto vyhláškou spokojeni a domnívají se, že je příliš přísná a omezuje příjem prostředků do městské pokladny a že tato vyhláška dozná v průběhu tohoto volebního období ještě další úpravy.

Stáli jsme proti špatně postavenému zákonu, který dává obcím možnost regulovat automaty a na druhou stranu jim z nich dává příjem, což ať chceme nebo ne, výrazně ovlivňuje vůli zastupitelstev hazard plně regulovat. Naší snahou bylo, aby další úprava vyhlášky přinesla co největší regulaci, a aby i bylo možné udělat změnu, která by nebyla nevratná, ale umožnila nám se do budoucna k hazardu kdykoliv vrátit a třeba jej i úplně zrušit. Politika je vždy o kompromisu, a pokud se domlouvá několik stran a hledá ideální řešení, musíme se snažit, aby bylo co nejméně destruktivní.

Podařilo se nám tedy dojednat:
1.) Omezení doby provozu – z neregulované doby (některé provozovny nonstop) je nyní možné existující automaty provozovat pouze od 10 do 22 hodin.
2.) Omezení počtu automatů – z neomezeného množství na 4 na provozovnu.
3.) Úplné zrušení VLT mimo režim kasin (která budou ve městě Děčín 3!) – stávající doba povolenek je 10 let, pokud bychom je úplně nezrušili, hrozilo, že následující zastupitelstva budou mít svázané ruce v otázce jakékoliv jejich regulace.

V prosinci byla schválena vyhláška týkající se zákazu reklamy a propagace heren a hazardních her, která je podpůrná pro novou vyhlášku a snižuje nebezpečnost hazardu pro děti a veřejnost.
Považujeme tento systém regulace hazardu za maximálně možný za stávajícího složení zastupitelstva. Vyjednání jejích parametrů jsme věnovali téměř půl roku, s cílem minimalizovat dopady na veřejnost a sociální problematiku města.
Přesto si i nadále myslíme, že nejlepším řešením pro město Děčín je úplná regulace hazardu a budeme v tomto směru usilovat o další kroky.

Volba pro město Děčín je jediná politická síla ve městě, která je pro úplnou regulaci hazardu.

Hynek Plachý
Filip Ušák
Šárka Zimová Dostálová