Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Kotel se našel
RUMBURK – Neobydlený dům ve Filipově nedaleko Jiříkova zřejmě navštívili v první polovině února letošního roku nevítaní návštěvníci. Z něj si pak s sebou odnesli kotel na tuhá paliva, jehož cena byla stanovena okem odborníka na necelé čtyři tisíce českých korun. Chybějící kotel byl posléze během policejního šetření nalezen v Jiříkově. Případ směřuje k přečinům krádeže a porušování domovní svobody. V případě, že se rumburským policistům podaří posbírat dostatek důkazů, může na konci ukradeného kotle padnout návrh na potrestání v podobě ztráty svobody v délce od jednoho roku do pěti let nebo peněžitý trest.

Je bez frézy
RUMBURK – Ze zahradního domku na Rumbursku zmizela uskladněná sněhová fréza zn. Hecht 9551. Za tou vyrazil nejspíš nějaký nenechavec, který do oplocené zahrady vstoupil prostřižením pletiva během noci ze středy na čtvrtek jedenáctého dubna 2013 a sebou si odnesl stroj v hodnotě jedenácti tisíc českých korun. Jeho zmizením se od včerejšího dne zabývají místní strážci zákona z Rumburku. Pakliže se ukáže, že do zahradního domku vstoupil lapka s úmyslem krást, přibude na zdejším oddělení policie další smutná zmínka o zhoršené morálce naší společnosti.

Chybí peníze
ČESKÁ KAMENICE – Sbor dobrovolných hasičů v České Kamenici postrádá ve své kase částku přesahující šestačtyřicet tisíc českých korun. Ta měla zmizet z jejich kasy během uplynulých osmi měsíců. Okolnosti nevítané ztráty prošetřují policisté z místního obvodního oddělení policie v České Kamenici s ohledem na možné spáchání přečinu zpronevěry. V jejím případě postihuje trestní zákoník její pachatele trestem v podobě zákazu činnosti nebo propadnutí věci, případně odnětím svobody v délce přinejmenším na šest měsíců.

Drogy táhnou
VARNSDORF – Včerejšího dne zavítali do Lidické ulice ve Varnsdorfu rumburští strážci zákona. Během dopoledne jedenáctého dubna letošního roku byl v v jednom z místních bytů zadržen mladý muž, jenž se pustil do obchodování s nezákonnými látkami. K nekalému počínání ho dle jeho slov dovedl nedostatek peněz a pracovních příležitostí. Jak se podle nashromážděných důkazů ukazuje, zadržený mladík měl do oběhu mezi lidi vpouštět žádaný pervitin i marihuanu. Dnešního dne bylo rumburskými kriminalisty zahájeno trestní stíhání zadrženého muže, jenž proti němu bude vedeno na svobodě. V následujících hodinách dnešního dne si navíc vyslechne obvinění z přečinu nedovolené výroby, držení a prodeje omamných látek a jedů, za což mu hrozí trest odnětím svobody od jednoho roku až do pěti let, případně peněžitý postih.

Vybral si cenné kovy
DĚČÍN – Z areálu děčínské společnosti na Starém městě zmizelo během uplynulého víkendu větší množství kovových věcí. Obviněný muž si s sebou odnesl část nerezové střechy, různé druhy trubek společně s několika rolemi namotaného pletiva. Část z chybějících věcí byly posléze nalezeny v nedaleké sběrně surovin. Majitel firmy vyčíslil škodu na necelých sto tisíc českých korun. Děčínští policisté se vložili do pátrání ihned po oznámení a výsledkem bylo o dva dny později sdělené obvinění obyvateli Šluknovského výběžku, jenž si ústy policejního komisaře vyslechl překročení zákona v podobě krádeže.

Příležitost dělá zloděje
DĚČÍN – Když se třicetiletý muž z ústeckého kraje ocitl předevčírem osmého dubna v rukou teplických policistů, zdaleka ještě nebylo zřejmé, že mají v rukou osobu, jež má na svědomí kromě krádeže osobního vozidla zn. VW Sharan také další přešlapy. Na svých toulkách za kořistí zavítal kromě rodinného domu v děčínském Bynově také do rodinného domu v Jílovém, odkud se koncem letošního března pokusil odcizit zaparkovaný vůz zn. Lancia Y společně s motorovou pilou a čtyřmi plechovými koly. To se mu nakonec nepovedlo, jelikož vozidlo uvízlo v garážových vratech. Ani tento pokus ho od nekalého počínání neodradil, a tak se během první aprílové noci vydal na další výlet. Tentokrát mu do hledáčku padl rodinný dům v Krásném Studenci, ze kterého si druhého dubna nad ránem odnesl osobní věci obyvatelek domu, jichž si obě cení na tři a půl tisíce českých korun. Podnikavý třicátník si tak včerejšího dne vyslechl obvinění ze tří trestných činů, za který mu hrozí až pětiletá ztráta svobody a finanční postih.

Doběhla ho minulost
DĚČÍN – Děčínští policisté z Podmokel odhalili dalšího nenechavce, jenž se ke svým prohřeškům plně doznal. Místní strážci zákona pracovali od začátku letošního března na případu vylomené plechové skříně, ze které začátkem března zmizely na dvě desítky tištěných novin a časopisů. Zdejší obchodník společně se společností, jenž dodává obchodníkům tištěné výtisky, shrnuly své ztráty do částky dvou a půl tisíce českých korun. V polovině letošního března pak policisté začali šetřit i oznámení možného vloupání do odstaveného Renautlu Clio, které jeho majitel zanechal několik dní stát v Ruské ulici v Děčíně. Z vozu mu zmizelo autorádio v hodnotě necelých dvou tisíc korun českých. Včera devátého dubna došly oba případy krádeže ke svému závěru, na jehož konci se zrcadlí přečin krádeže společně s dvaatřicetiletým Děčíňákem, který bude v nadcházejícím čase čelit následkům svého počínání. O jeho dalších krocích rozhodne děčínský Okresní soud.

Našli u něj cizí doklady
RUMBURK – Policisté z rumburského Obvodního oddělení policie zaměstnávalo v uplynulých dnech oznámení strážníků městské policie, kteří jim oznámili podezřelý nález peněženky s osobními doklady. Ztracenou portmonku našel v kontejneru starší muž z téhož města a namísto navrácení si ji ponechal, což je dle našeho trestního zákoníku trestné, a tak nálezce čelí sdělenému podezření ze spáchání přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, jelikož v nalezené peněžence se kromě osobních dokladů nacházela také platební karta ke spořícímu účtu.

V případě, že nalezneme jakoukoliv věc, která nám neříká „pane“, jedná-li se o doklady a platební karty nesoucí jiné jméno než naše vlastní, měli bychom je odevzdat na nejbližším policejním útvaru či předat městským strážníkům, kteří zajistí další opatření vedoucí k zabránění jejich možného zneužití. Další alternativou může být i vložení do schránek důvěry při obecních úřadech a magistrátech měst, případně předáním osobě, na níž jsou vystavené. V případě jejich ponechání se vystavujeme možnému protiprávnímu jednání…

Obrátil se na policii
RUMBURK – Že by chtěl někdo svařovat a chyběly mu k tomu pracovní pomůcky ? Možná právě proto padla do oka neznámému lapkovi svařovací kukla společně se svařovacím agregátem, které si jejich majitel uchovával v garáži rodinného domu ve Starých Křečanech. Ty totiž zmizely během prvního dubnového týdne bez jeho vědomí, navíc se ve dveřích garáže objevili násilné známky vniknutí, a tak se zaskočený muž obrátil na rumburské strážce zákona v naději, že se jim podaří vnést trochu světla do nejasných okolností jinak jasného zmizení chybějících věcí. Ty společně s poškozenými dveřmi ocenil jejich majitel na osmnáct tisíc českých korun.

Hráli si s ohněm
DĚČÍN – Dvojice mladých mužů, zadržených šestého dubna letošního roku, čelí v těchto dnech nejen umístění ve vazební věznici, ale i sdělenému obvinění z trestného činu těžkého ublížení na zdraví a poškození cizí věci, které si měli vysloužit svým čtvrtečním jednáním na území města Děčína. Krátce před pátou hodinou ráno zakoupili na čerpací stanici u děčínského Předmostí plastový kanystr s benzínem, se kterým se vydali na místní stanoviště taxislužby. Objednali si jízdu k obchodnímu domu v Ústecké ulici a společně s řidičem vyrazili na cestu. Cestující usazený v zadní části vozidla během jízdy začal rozléval palivo po jeho zadní části. Na sjednaném místě oba muži vystoupili a ještě před odjezdem taxikáře se pokusili o vhození hořícího zapalovače do odjíždějícího auta. Pokus se jim nezdařil. Vůz ani řidič k úhoně nepřišli. Oběma obviněným hrozí trest odnětím svobody v délce od tří do deseti let.

Spadla klec
DĚČÍN – Během prvního dubnového pátku zaznělo ústy policejního inspektora z děčínského obvodního oddělení policie sdělení podezření ze spáchání přečinu krádeže, které se měl ve třech případech dopustit sedmačtyřicetiletý muž z Děčínska. Jeho nevítané návštěvy po místních obchodech obchodníci vyjádřili částkou přesahující dva a půl tisíce českých korun. Z regálů místních obchodů zmizely jeho rukou dvě čokolády a počítačové hry, které se podařilo posléze zajistit a vrátit na prodejny. To mu zřejmě nestačilo a jako poslední přišly na řadu začátkem ledna dvě kanálové vpusti v ulici Jiřího z Poděbrad. Městská kasa tak jeho počínáním přišla o víka v hodnotě tři tisíce dvě stě šedesáti korun českých. Na konci jeho nekalého počínání se časem může objevit i několikaletá ztráta svobody.

Poničil i zvonky
DĚČÍN – Na sklonku letošního března zavítal do Jílového u Děčína nevítaný umělec z nedalekého města, jenž pomocí oranžové tekutiny postříkal zvonky místního panelového domu. Barva ovšem stekla i po fasádě domu a poničila také okolí kolem zvonků. Barva ulpěla i na poštovní schránce a vchodových dveřích bytu jednoho ze zdejších obyvatel, a tak se do oznámení o poničených místech vložili děčínští policisté, kteří by měli vnést světlo do kruhu nejasností kolem poničeného majetku. Povolaní strážci zákona pracovali i s verzí úmyslného poškození, a tak se na konci jejich vynaloženého úsilí objevil i muž, jenž se ke skutku doznal a v zápětí si vyslechl sdělení podezření z přečinu poškození cizí věci. Společenství vlastníků bytů vyčíslila škodu na tři tisíce korun českých.

Neujel, ač se snažil
DĚČÍN – Krátce před šestou hodinou ráno včerejšího dne oznamoval mužský hlas na linku 158 odcizení vozidla zn. VW Sharan, kterého měl jeho majitel zaparkovaný vedle svého domu. Policie téměř v zápětí vyhlásila po zmizelém vozidle celostátní pátrání. V šest hodin bylo vozidlo se objevilo na území teplického okresu a směřovalo přes obec Drahkov na silnici mezi obcí Bystřany a Nechvalice. Tam řidič s vozem havaroval a v zápětí byl zadržen prosetickými policisty. Nyní se nachází v policejní cele děčínského Krajského ředitelství policie a v nadcházejících hodinách bude ústy policejního komisaře obviněn z trestného činu krádeže a porušování domovní svobody. Jak se po oznámení události ukázalo, od domu nezmizelo jen zaparkované vozidlo, ale i osobní věci majitelů domů včetně klíčů, notebooku, finanční hotovosti a dalších věcí. Poškození obyvatelé domu vyčíslili škodu na jednapadesát tisíc českých korun. Díky vzájemné spolupráci severočeských policistů majitelé o své vozidlo zcela nepřišli a pachatel byl dopaden. Ke svým přešlapům se doznal, a tak ačkoliv bude vyšetřován na svobodě, vystavil svůj život další změně, jež může přijít i v podobě peněžitého trestu nebo až pětileté ztráty svobody.

Blíží se čas na přezutí
DĚČÍN – Děčínští policisté z nově vzniklého obvodního oddělení pátrají od včerejšího dne po čtyřech kusech originálních alu discích zn. Škoda s nasazenými pneumatikami o rozměrech R 14 185/60, jež zmizely ze sklepní kóje panelového domu v Pohraniční ulici během uplynulého týdne. Jejich majitel jejich ztrátu vyjádřil částkou čtrnáct tisíc korun českých, což oznámenou ztrátu posouvá směrem k možné krádeži…

Přišel o telefon
DĚČÍN – Na místní strážce zákona se v pondělí osmého dubna letošního roku obrátil uživatel služebního telefonu zn. HTC Sensation. Ten o svěřený aparát přišel během čtvrteční návštěvy děčínské restaurace. Černý telefon, oceněný poškozenou společností na sedm tisíc českých korun, zmizel z odložené bundy během několika hodin a k jeho navrácení doposud nedošlo, a tak se do případu možné krádeže vložili děčínští policisté, kteří pátrají nejen po zmizelém přístroji, ale i dalších okolnostech oznámení, jež by je mohly zavést až k jeho nalezení.

nprap. Petra Trypesová
Preventivně informační skupina Děčín