Rubriky
Sport Zprávy

Po výborném výkonu porážíme Pardubice a stále živíme naději na 2. místo!

pardubiceDěčínský kormidelník Pavel Budínský měl po delší době opět k dispozici kompletní tým; mimo sestavu tak tentokráte zůstal point guard Honza Bejček. Hostující kouč Dušan Bohunický naopak krátce po svém nástupu musí řešit velké trable se sestavou, jelikož v tomto utkání musel oželet služby Zbyňka Pospíšila, Coreyho Muirheada a Lukáše Kotase, ke kterým se navíc v závěru třetí čtvrtiny přidal i Michal Čarnecký, jenž s bolestivou grimasou odkulhal na střídačku a do utkání již nezasáhl.

Průběh zápasu:
Pardubičtí i v okleštěné sestavě odstartovali utkání velmi svižně – díky pěti bodům Travise Nelsona vedli brzy 5:0, ale jejich vedení nemělo dlouhého trvání. V polovině 4. minuty nejprve srovnal na 10:10 nájezdem Ell Sanders – a když následně o dvě minuty později sehráli Válečníci rychlý protiútok jako z partesu zakončený Jakubem Kašou, tak si za stavu 17:12 pro náš celek pardubický lodivod vybral první oddechový čas zápasu. V závěru úvodního kvartálu se naše vedení vyšplhalo až na dvoucifernou hodnotu především díky bodové produkci dvojice Luboš Stria – Patrick Pope, takže po úvodní bodově bohaté čtvrtce jsme byli v plusu deseti punktů – 30:20.

Zkraje druhé čtvrtiny jsme si v poklidu udržovali vedení oscilující kolem desetibodové hranice – ve 14. minutě si svou neúspěšnou střelu doskočil Honza Jiříček a po jeho úspěšném pokusu č. 2 svítil na tabuli stav 38:27. V polovině druhé čtvrtiny hosty přitáhnul na rozdíl sedmi bodů Nelson – 40:33, ale… na přelomu 17. a 18. minuty dokázal během neuvěřitelných 13 vteřin vsítit hned sedm pointů Patrick Pope, když nejprve prohnal síťkou trojku a následně dvakrát uloupil míč soupeři a lehce zakončil – díky jeho příspěvkům jsme odskočili Bekse na 47:33. Hosté se však z této studené sprchy dokázali rychle oklepat a díky šňůře 9:0 korunované trojkou Žabase se rázem dostali na dostřel pěti bodů – 47:42… a poločasový stav 50:44 sliboval ještě velmi napínavou podívanou!

První koš druhé půle padnul po necelých dvou minutách hry, když se zpoza perimetru trefil Luboš Stria – 53:44… a dvoumístného vedení se necelá tisícovka (opět výborně fandících) diváků dočkala po koši s faulem v podání Roberta Landy zkraje 24. minuty – 58:48. Ještě v polovině 28. minuty po dalším „and onu“ produktivného Boba Landy jsme byli vpředu o třináct bodů – 67:54, ale stejně jako na konci druhé čtvrtiny jsme nezvládli její závěr, kdy naše chyby trestal především Evaldas Žabas… a třináctibodové vedení se tak rázem smrsklo o polovinu na 69:63, což byl stav po třiceti odehraných minutách.

V úvodu poslední čtvrtky řádné hrací doby již naštěstí pardubický tlak nepokračoval – a naopak to byli svěřenci Pavla Budínského, kdo tahali za delší konec provazu. Na přelomu 33. a 34. minuty se dvakrát za tři body trefil bombarďák Patrick Pope, díky němuž se naše vedení opět přehouplo přes „psychologickou“ hranici deseti bodů na 77:65 – a hostující kormidelník si okamžitě vyžádal time. Po něm se již obraz hry příliš nezměnil, jelikož borci v bílých dresech si v pohodě udržovali značný odstup a nedovolili Východočechům žádné zdramatizování… Po vítězství 89:73 jsme tak srovnali s Pardubicemi letošní vzájemnou bilanci na 2:2 (navíc máme o 15 bodů lepší skore, což by v závěrečném účtování mohlo hrát také významnou roli). Drama v A1 vrcholí!

Body: Pope 21 (trojky 10/5), Stria 17 (+ 5 asistencí; TH 4/4; užitečnost 24), Sanders 16 (+ 6 doskoků; dvojky 6/5), Landa 11, Houška 9 (+ 11 doskoků – 5 útočných), Alič 9, Kaša 4, Jiříček 2 – Nelson 23 (+ 9 doskoků a 6 získaných faulů; dvojky 12/9; validita 26), Žabas 18 (+ 6 asistencí), Bohačík 13 (+ 7 získaných faulů; TH 11/9), Čarnecký 7, M. Peterka 7 (dvojky 3/3), O. Peterka 5; střelba 3 b.: 27/11 – 20/2; střelba 2 b.: 37/21 – 39/24; TH: 20/14 – 26/19; doskoky: 40:29 (útočné 12:8); fauly: 21:19; ztráty: 10:12; týmová validita: 108:69; počet diváků: 980; nejlepší hráč utkání: Patrick Pope (Děčín).

Názory po utkání:
Pavel Budínský (kouč Děčína): „Děkuju za gratulaci. My jsme v sobě měli trochu pachuť po utkání v Kolíně. Chtěli jsme navázat na předchozí domácí zápasy. Věděli jsme, že se chceme revanšovat sami sobě – a za to bych chtěl hráčům pogratulovat. Utkání splňovalo parametry A1, hrálo se svižně, první půle byla v obrovském tempu, trochu nám dělala problém rychlost ve směru sever – jih v podání Čarnecký – Žabas. My jsme na to ale dokázali vždy dobře zareagovat. Moc jsem byl potěšen, že jsme dobře četli hru v útoku. Měli jsme vlny, kdy jsme bránili dobře, pak ale okamžiky, kdy jsme mohli získat míč, neudělali jsme včas faul a soupeř nás trestal. Bylo vidět, že i v sestavě, v níž přijeli, tak chtěli hrát s otevřeným hledím, protože neměli co ztratit, hráli s odvahou. Zvládli jsme to ale s přehledem. Cením si hlavně návratu některých hráčů – Houšky, Kintera a Soukupa. Pro nás velmi cenné vítězství a myslím, že i zasloužené.“

Dušan Bohunický (trenér Pardubic): „V první řadě bych chtěl poděkovat trenérovi a jeho týmu k úspěchu. Kromě první minuty dnes Děčín ovládal celý zápas. My jsme se nedokázali vyrovnat s jejich agresivitou v útoku, tím pádem jsme byli všude pozdě – a oni měli v první čtvrtině šest otevřených střel za tři body. Změnou obrany na zónu jsme pak dokázali eliminovat jejich rytmus v útoku a tím pádem jsme se dostali do zisků a jednoduchých bodů – a tím jsme dokázali náskok snížit. Ve druhém poločase to z pohledu obrany bylo lepší, ale i tak si myslím, že dvojice Pope – Sanders dokázala distribuovat míče do volných pozic a soupeř dokázal ty šance dobře proměňovat.“

Patrick Pope (rozehrávač Děčína a nejlepší hráč utkání): „Bylo to celkově dobré utkání. Po dlouhé době jsme se mohli potkat v plné sestavě, což bylo hodně cenné – je perfektní, že je Kouba (Jakub Houška) zpátky na hřišti. Zápas se mi líbil, hlavně to načasování je správné, protože play-off je za rohem a je dobře, že ten přínos byl od více hráčů. Vypíchnul bych výkon Levella Sanderse, který se necítil úplně dobře, ale přesto odehrál opravdu skvělé utkání.

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta