Rubriky
Kultura Zprávy

Nová sezona na zámku

zamek jezni kridlo_alesoNa počátku dubna tradičně otevírají své brány památkové objekty. Děčínský zámek představuje v tomto ohledu jednu z mála výjimek – je totiž otevřený po celý rok. Přesto i zde začátek dubna znamená změnu. Rozjíždí se řada programů, které přes zimu v nabídce nejsou.

Patří mezi ně především Prohlídky s tajemnou postavou, kterou na Děčíně představuje pan Zikmund z Vartenberka. V loňském roce se celý projekt teprve rozebíhal, letos čeká Černého rytíře Zikmunda první kompletní sezona. Zpočátku bude návštěvníky příjemně strašit jen o víkendech; v červenci a srpnu bude k dispozici již každý den. Stejně jako loni se Zikmund stane také hlavní postavou květnových Historických trhů májových

Prohlídky s tajemnou postavou jsou součástí projektu Otevřete 13. komnatu, který svedl ke spolupráci celkem deset památkových objektů z celé České republiky. Vzájemná propagace a propojení sběratelskou hrou by měla přinést ovoce v podobě zvýšeného zájmu návštěvníků. Zatímco v loňském roce se právě díky Černému rytíři na děčínském zámku zapojilo do celého projektu nejvíce účastníků, letos na zámku očekávají trend opačný. „V nastávající sezoně bychom měli naplno těžit z hlavní výhody projektu, tedy příchodu návštěvníků, kteří by za jiných okolností Děčín nenavštívili či by jeho návštěvu odkládali,“ říká ředitelka zámku Iveta Krupičková. „Počítáme proto s tím, že letos bude daleko více než v první sezoně v permanenci 13. komnata.“ Ta se nachází na každém ze zapojených objektů a návštěvníci, kteří sesbírali alespoň sedm klíčů, si mohou vybrat, kde její kouzlo odhalí. „Během zimního období jsme dotvoření 13. komnaty věnovali velkou péči. Snažili jsme se opět jít o něco dál, než stanovuje standard projektu a připravit skutečně působivý zážitek, který bude důstojným vrcholem celého putování,“ vysvětluje Iveta Krupičková. Zda se podařilo tohoto záměru dosáhnout se můžete přesvědčit sami. Nejdříve ovšem musíte nasbírat do cestovatelského pasu alespoň sedm z celkem deseti klíčů.

Kromě obnovených prohlídek s Černým rytířem se pomalu chystají dvě akce, které by měly být opravdovými vrcholy návštěvnické sezony. Půjde jednak o otevření druhé prohlídkové trasy, která blíže představí obytné místnosti v jižním křídle děčínského zámku, a zpřístupnění terasových zahrad na jižní straně zámeckého areálu. Přesné datum obou akcí ještě nebylo stanoveno, ale předběžně se počítá s první polovinou letních prázdnin. Zpřístupnění zahrad ovšem závisí na postupu oprav bývalé oranžerie, které kvůli panujícím klimatickým podmínkám ještě nebyly zahájeny. Termín otevření prohlídkové trasy jižním křídlem se zase odvíjí od restaurování řady cenných exponátů. O přesném termínu Vás budeme samozřejmě včas informovat.

Zdroj: www.zamekdecin.cz