Rubriky
Zprávy

Kozí dráha na Děčínsku po letech opět ožila. O jízdu vlakem byl obrovský zájem

kozinaNa Kozí dráhu, která vede mezi Děčínem a Oldřichovem u Duchcova, se včera po letech vrátily vlaky. A mezi lidmi byl o svezení velký zájem. Na trati se zastavil pravidelný provoz před 6 lety a včerejší speciální velikonoční jízdy si tak nechal ujít jen málokdo.

Na děčínské nádraží přijíždí přípoj z německého Bad Schandau. Vedle moderního stroje, vypadá vláček, který se vydá to Telnice, jako návrat do minulého století. Ale je to pěkná nostalgie, která navíc přilákala hodně lidí.

Vlak je úplně plný. „Motorový vůz je určen pro 56 sedících cestujících. Teď jich tu je odhadem tak sto,“ prozrazuje strojvedoucí Jan Prchal, zatímco vlak se pomalu vydává z Děčína na Kozí dráhu.


Na Kozí dráze se svezl také redaktor Jan Bochorík

DOWNLOAD (STÁHNOUT)

A proč se to vlastně takhle jmenuje? „Pokud jsem, správně informovaný, tak se to jmenuje Kozí dráha proto, že je takzvaně hrbatá jako kozí hřbet,“ vysvětluje Jan Šatava, zástupce firmy, která vlak provozuje.

Město Děčín by chtělo Kozí dráhu získat do svého vlastnictví od státu. „Srdužení obcí by dráhu převzalo od státu a spravovalo i udržovalo,“ říká náměstek děčínského primátora za ČSSD Pavel Synek.

Jakub Suchánek prodává jízdenky. „Byl jsem rád, když jsem vlak vypravil na zastávce. Je to tak narvané, že se člověk ani nedostane mezi lidmi,“ směje se.

Zájem o Kozí dráhu je totiž opravdu veliký. Prostor pro sezení vypadá spíš jako prostor pro stání. „Málo místa. Ale zážitek pěkný,“ svěřuje se jedna maminka, která se snažila protlačit k toaletám.

Vystupujeme na telnickém nádraží. „Perfektní, super,“ shrnuje jeden z cestujících s tím, že by byl rád, kdyby se Kozí dráha opět obnovila.

Autor:  Jan Bachorík,  ak
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever
Foto:http://kozidraha.severoceskedrahy.cz/