Rubriky
Sport Zprávy

BK Děčín vs BK Prostějov – 74:77 (14:22 27:42 48:60)

prostejovDěčínský kouč Pavel Budínský měl opět k dispozici kompletní dvanáctku borců – pouze v civilu tentokráte zůstal křídelník Lukáš Linhart. Hostující kormidelník Zbyněk Choleva přivezl do Děčína devítku hráčů, ze které se jako jediný nedostal do hry talentovaný Filip Šmíd.

Průběh utkání:
Válečníci za již rituálního fandění diváků vestoje vsítili zásluhou Admira Aliče první koš utkání, ale otěže vzali brzy do svých rukou hosté, který v polovině 4. minuty vedli po nájezdu Romana Marka již sedmibodovým rozdílem – 4:11. Orli i v dalším průběhu úvodního kvartálu hráli velmi pozorně v obraně a udržovali si slušný odstup, který se zkraje 9. minuty po trojce agilního slovenského reprezentanta Romana Marka vyšplhal dokonce na dvoucifernou hodnotu – 12:22. V posledních necelých dvou minutách již hosté nevsítili ani bod, takže tečku za první desetiminutovkou nakonec udělaly dva úspěšné trestné hody z rukou Patricka Popea – 14:22.

Děčínští pokračovali ve špatném výkonu z úvodní periody i ve druhé čtvrtce, čehož Hanáci využili a postupně navyšovali své vedení…. Na začátku 15. minuty prohnal síťkou trojku Jaromír Bohačík a za stavu 19:31 si děčínský kouč vybral oddechový čas. Ani po něm se však obraz hry příliš nezměnil a dominanci hostů v této sekvenci jen podtrhnul dvěma slepenými trojkami na přelomu 17. a 18. minuty Dušan Pandula, díky nimž se Prostějovští odpoutali na rozdíl sedmnácti pointů – 23:40. Do konce úvodní dvacetiminutovky jsme své manko o dva bodíky zmírnili, když do kabin se odcházelo za stavu 27:42.

V nevydařené úvodní půli byli nejlepšími děčínskými skórery křídelníci Admir Alič (7 bodů) s Lubošem Striou (6) – v dresu Orlů bodově vyčnívali v úvodní dvacetiminutovce Pavel Slezák s Kamilem Švrdlíkem (nasbírali shodně po 8 punktech).

Po návratu z poločasové porady se našim hráčům začalo mnohem více střelecky dařit, jenže téměř na stejné vlně naladění Orli dokázali každé snížení svého náskoku velmi brzy znegovat – děčínské manko v této čtvrtině stále oscilovalo kolem dvanáctibodové hranice… Na konci 23. minuty se zpoza perimetru trefil Ell Sanders – 32:45; a stejný borec další trojkou na přelomu 26. a 27. minuty upravoval průběžný stav na 44:56. Dvanáctibodové vedení si nakonec Švrdlík a spol. udrželi až do konce třetí periody, po níž svítil na tabuli stav 48:60.

Do poslední čtvrtiny řádné hrací doby však vletěli Válečníci doslova jako uragán a z prostějovského náskoku trpělivě umazávali bod po bodíku. Od poloviny 32. minuty a průběžného stavu 50:60 zaznamenal „starý lišák“ Ell jedenáct! bodů v řadě, čímž nás v závěru 35. minuty přitáhl na rozdíl pouhého jednoho koše – 61:63… Náš celek v závěru doslova bušil na prostějovskou bránu, ale soupeř byl stále, byť jen v nejtěsnějším, vedení… V nervydrásajícím závěru se rozjela loterie s názvem trestné hody – hosté sice stříleli poměrně přesně, ale naši borci ještě o něco lépe – a tak když 12 vteřin před koncem procedil síťkou obě šestky Patrick Pope a snížil na 74:75, téměř vyprodaná aréna bouřila a hnala náš celek za obratem… Bohužel, na druhé straně s ledovým klidem proměnil oba trestné hody Roman Marko – a po následné děčínské ztrátě bylo rozhodnuto. Orli urvali proti nám letos již třetí výhru, která má tentokráte hodnotu 77:74.

Body: Sanders 23 (+ 5 asistencí; trojky 9/5), Jiříček 12, Stria 11 (+ 6 doskoků), Pope 8 (+ 5 získaných faulů), Alič 7, Houška 6 (+ 9 doskoků), Kaša 3, Bažant a Soukup po 2 – Marko 15 (+ 9 asistencí; trojky 6/3; efektivita 24), Slezák 15 (+ 5 získaných faulů), Švrdlík 14 (8F+ a 4 bloky), Kohout 9 (+ 8 doskoků), Pandula 9 (+ 3 zisky), Bohačík a Prášil po 6, Bratčenkov 3; střelba 3 b.: 24/8 – 22/9; střelba 2 b.: 42/18 – 35/16; TH: 18/14 – 29/18; doskoky: 35:34 (útočné 9:7); fauly: 25:20; ztráty: 17:18; týmová validita: 62:83; počet diváků: 1120; nejlepší hráč utkání: Roman Marko (Prostějov).

Názory po utkání:
Pavel Budínský (kouč Děčína): „Gratuluji Zbyňkovi a Prostějovu k vítězství. Myslím, že rozhodně zaslouženému, protože byli celý zápas lepší. Nás brzdilo špatné čtení hry a obecně zběsilost a naivita, s níž jsme hráli. Bohužel jsme v prvním poločase nenašli optimální sestavu, která by si vyhověla. Byť jsme pak ztráceli patnáct bodů, tak jsme se chtěli vrátit do zápasu, což se díky Ellovým střelám dařilo, ale nezahráli nám někteří klíčoví hráči – a vždy, když jsme se mohli zvednout líp, tak jsme udělali spoustu naivních ztrát, které nás v takových zápasech brzdí. Myslím tím, že nedáme jeden na nula nebo dva na jednoho – a míč skončí v autu. Prostějov také dělá chyby, ale vždy v pravý okamžik najdou volného hráče a hru správně přečtou, což je zdobí a útok je drží. Pro mě ale největším problémem bylo, že jsme prohrávali souboje jeden na jednoho – to je na této úrovni alfou a omegou – a tam je soupeř velmi silný, což také ukázal. Prostějovští si dokážou vyhovět a přečíst naše záměry. Takže na to, jak jsme hráli špatně a při rozdílu ratingu 21, je porážka o tři body ještě lichotivá.“

Zbyněk Choleva (trenér Prostějova): „Jsem moc rád, že jsme tady vyhráli – už dlouho se nám to nepovedlo. Kupodivu jsme po té cestě autobusem dobře začali a byli jsme aktivnější než Děčín. Řekl bych, že jsme určitě hráli lépe první půlku. Samozřejmě po obrátce Děčín přitvrdil, rozehrál se Sanders a už byl problém. Ve čtvrté čtvrtině už to bylo velmi nervózní a Děčín mohl ten náš náskok ještě vyrovnat, ale naštěstí se to nepovedlo.“

Levell Sanders (rozehrávač Děčína): „Myslím, že největší problém byl první poločas. Nehráli jsme dobrou obranu, dělali si, co chtěli. Příliš mockrát nás obcházeli jeden na jednoho. Pak když už se dostanou do vnitřního prostoru, tak je těžké to ubránit a jejich pivoti dávali zpod koše. Prostějov také dobře pohyboval míčem.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta