Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Další varna pervitinu
BENEŠOV NAD PLOUČNICÍ – V pondělí osmnáctého ledna 2013 přijala dispečerka tísňové linky 112 informaci, že v Krátké ulici v Benešově nad Ploučnicí je cítit neznámá chemikálie. Vzhledem k možnému nebezpečí ohrožení života a zdraví osob téměř v zápětí do místa oznámení vyrazili děčínští hasiči společně s benešovskými policisty. Zasahující záchranáři po vstupu do vnitřních prostor domu nalezli velké množství chemikálií a k případu byli povoláni děčínští kriminalisté. Ti na druhý den s oficiálním povolením, vydaným zástupcem Okresního soudu v Děčíně, provedli ve zmiňovaném objektu domovní prohlídku, při které zajistili větší množství věcí, jež poukazují na další možnou varnu pervitinu. Nalezené uskladněné chemikálie vypovídají o masivní výrobě psychotropních látek v řádech desítek kilogramů, především pak pervitinu, jenž byl v prvopočátcích pro svůj potenciál využívám především při léčbě chorobní spavosti a astmatu. V souvislosti s provedenou domovní prohlídkou nebyl do této chvíle nikdy zadržen, ani zajištěn. Děčínští kriminalisté budou v nadcházejících týdnech pracovat na dalších okolnostech, jež by mohli odhalenou událost směřovat k přečinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a konkrétním osobám.

Nejspíš je na vině televize
RUMBURK – Deset minut před devatenáctou hodinou večerní se v úterý devatenáctého března letošního roku rozeznělo tísňové volání na lince 112. Sloužící dispečerka přijala oznámení, že v panelovém domě na sídlišti V Podhájí došlo k zahoření obytného prostoru panelového domu. Do Polní ulice v Rumburku téměř v zápětí vyrazili nejen rumburští dobrovolní hasiči, ale na místo požáru směřovali také jejich kolegové ze Šluknova, Jiříkova a varnsdorfští hasiči HZS Ústeckého kraje. Se záchranou majetku i lidského zdraví pomáhali také zdravotníci rumburské rychlé záchranné služby, kteří poskytovali první pomoc šesti lidem, kteří se nadýchali kouře. Rumburští policisté společně s vyšetřovatelem HZS Děčín prošetřují příčiny požáru, které podle prvotních informací ukazují na selhání elektrospotřebiče. Ve středu dopoledne se na místo události přijede podívat policejní technik, který by na základě jeho bližšího ohledání mohl napomoci k objasnění vzniku požáru. V případech, kdy se policejním šetřením odhalí okolnosti a odkryjí důkazy, jež nasvědčují verzi, že byl požár založen úmyslně, je možné jeho zakladatele vést k zodpovědnosti v podobě obvinění z přečinu obecného ohrožení, za který trestní zákoník nabízí trest v podobě odnětí svobody na tři léta až osm let.
Další informace k požáru můžete nalézt také na stránkách dobrovolných hasičů z Rumburku. Odkaz na jejich stránky nalezenete zde.

Vykutálený návštěvník
VARNSDORF – Rozhodl se navštívit známé z varnsdorfské ubytovny v Žitavské ulici a nechal se svést příležitostí. Když vstoupil osmnáctého března letošního roku do kuchyně bytu a viděl na stole položenou peněženku a odložený mobilní telefon, nedokázal odolat pokušení a věci si vzal. Poté téměř v zápětí potichu odešel z bytu pryč a nalezenou finanční hotovost si ponechal pro vlastní potěšení. Ostatních věcí, včetně odcizené platební karty se raději zbavil. Následujícího dne již čelil sdělení podezření z přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, které mu sdělili policejní inspektoři z místního obvodního oddělení policie ve Varnsdorfu. Místní výtečník se k činu doznal, a tak se může stát, že v nadcházejícím čase přijde o svou svobodu.

Rozbité okno a chybějící oříšky
DĚČÍN – Boletická restaurace v ulici Vítězství zřejmě padla do oka nezvaného návštěvníka, jenž si ke vstupu dovnitř pomohl násilím. Zanechal po sobě střepy a pár dalších indicií, které mohou napomoci děčínským policistům na cestě za dalšími okolnostmi ohlášené události. Provozovatel zdejšího pohostinství postrádá navíc několik balíčků ořechů, drobnou finanční hotovost a na čtyři desítky zapalovačů. Jak se během ohledání místa činu ukázalo, ani výherní automat nezůstal bez povšimnutí a během noční nevítané návštěvy došlo k jeho poškození. Bezmála šesti tisícová škoda doprovází trestní oznámení, na kterém od včerejšího dne pracují policisté z Obvodního oddělení policie Děčín – Město. V případě, že se podaří zdejším strážcům zákona získat dostatek pádných důkazů a informací, může se na konci policejního šetření objevit i sdělení podezření z přečinu krádeže.

Nemohla si zatopit…
RUMBURK – Rumburští policisté se v uplynulých týdnech zabývali vyšetřováním údajné krádeže radiátorů , ke které mělo dojít na začátku května loňského roku. Jak se v průběhu zahájeného šetření ukázalo, svou roli v oznámené události sehrála dvojice osob z Rumburku. Ta si bez dovolení přisvojila na pět desítek měděných trubek, které odřezala od radiátorů a vytrhala ze zdi. Společně s topenářskými komponenty si odnesla z místa činu i koupelnový radiátor. Majitelka bytu vyčíslila škodu na necelých čtrnáct tisíc českých korun. V sobotu šestnáctého ledna letošního roku bylo ústy zdejších strážců zákona sděleno podezření ze spáchaní přečinu krádeže dvacetiletému muži. O dva dny později i jeho starší pomocnici. Oběma hrozí až dvouletý pobyt za mřížemi.

Nevítaný zákazník
ČESKÁ KAMENICE – Majitel českokamenického obchodu s tabákovými výrobky se druhého února letošního roku obrátil na místní strážce zákona, jelikož si při příchodu ke svému krámku všiml poničeného bezpečnostního zařízení a rozbité skleněné výlohy. Po vstupu do prostoru prodejny posléze zjistil, že mu chybí i 184 kartónů cigaret různých značek. Poškozený podnikatel vyčíslil své ztráty na částku přesahující 124.000,- Kč. Jelikož se děčínským kriminalistům podařilo nasbírat dostatek důkazů i usvědčujícího materiálu, byl v pondělí osmnáctého března letošního roku obviněn osmadvacetiletý muž z Ústeckého kraje, jenž v těchto dnech čelí sdělení obvinění pro přečin krádeže ve třetím odstavci, jelikož svým nekalým počínám způsobil větší škodu, což mu může vynést až tříletou ztrátu svobody.

Musí dostát povinnostem
KRÁSNÁ LÍPA – Od pondělí osmnáctého března letošního roku zaměstnává krásnolipské policisty případ možného zanedbání povinné výživy, které přišla na zdejší policejní oddělení oznámit pětinásobná matka. Jak vyplývá z policejního protokolu, jejich otec zřejmě ze svých závazků polevil natolik, že ženě chybí v rodinném rozpočtu již delší dobu pravidelná finanční výpomoc ze strany jejich otce. Ten má k jejím rukám měsíčně skládat částku 7.900,- Kč, což ovšem již od počátku března roku 2011 opomíjí. Chybějící peníze do současné chvíle vyšplhaly až k částce 159.000,- Kč. V případě, že se ukáže, že otec skutečně svou povinnost zanedbával a zmiňovaná částka nebude uhrazena, může mít tento počin dohru až v soudní síni.

„Vybílený“ kravín
VARNSDORF – V objektu bývalého kravína zmizelo během letošního února několik věcí, jež si jejich majitel cení na 122.400,- Kč. Varnsdorfští policisté z místního obvodního oddělení v těchto dnech prověřují všechny okolnosti případu možné krádeže, při které mělo zmizet z místa činu dvacet kusů pozinkovaných trubek, chladící agregáty společně s ventilátory a dalšími kusy železa. Kdo se skrývá za sto tisícovou ztrátou, je nyní dalším úkolem zdejších strážců zákona. Pokud se policistům podaří posbírat dostatek důkazů a informací vedoucích ke konkrétním osobám, můžeme se v budoucnu dočkat objasnění ohlášené události.

nprap. Petra Trypesová
Preventivně informační skupina Děčín