Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

policie_alesoAlkohol a tabákové výrobky hrály hlavní roli
DĚČÍN – Čtvrtý únorový víkend zasvětili děčínští policisté kontrole mladistvých. Společně se strážníky děčínské městské policie a pracovnicí děčínského magistrátu vyrazili během uplynulého víkendu do vybraných děčínských podniků, kde se úzce zaměřili nejen na osoby mladší 18ti let, ale i provozovatele zdejších podniků, kteří mnohdy svým nezodpovědným přístupem k požívání alkoholu a tabákových výrobků přispívají k nárůstu těchto negativních vlivů na mládež.

V devíti vytipovaných provozovnách na území města Děčína zkontrolovali policisté a strážníci čtyřicet přítomných osob. Provedenými kontrolami v místních barech a restauracích bylo odhaleno šestadvacet přestupků na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi dle § 30/1a zákona o přestupcích. Prohřešky odhalených provinilců budou postoupeny na Magistrát města Děčína k dalšímu projednání. Všichni přistižení výtečníci, v jejichž žilách koloval alkohol, putovali zpět do rukou rodičů či zákonných zástupců.

Nejvyšší zjištěná hladina alkoholu v dechu u kontrolované mládeže dosáhla hodnot 0,7 až 0,8 g/Kg. (Pozn. „Gram čistého alkoholu na kilogram tělesné hmotnosti nebo-li promile“). Jak vyplývá z výsledků, kontrole bylo podrobeno čtyřicet dětí pod hranicí osmnácti let, z toho pozitivních se ukázalo být jedenáct děvčat a patnáct chlapců.

Ze statistik společnosti BESIP vyplývá, že doba odbourávání alkoholu je vždy ovlivněna aktuálním zdravotním stavem, případně i užívání některých léčiv. Vezmeme-li v potaz šedesátikilovou ženu a muže o váze 85 kg, zmizí jedno půllitrové desetistupňové pivo z krve ženy za 3 hodiny 42 minut, z těla muže za 2 hodiny 15 minut. Jedno půllitrové dvanácti stupňové pivo zmizí z těla ženy za 4 hodiny 31 minut, z těla muže za 2 hodiny 45 minut. Dvě deci přírodního vína vyprchá z těla ženy za 4 hodiny 4 minuty a z těla muže za 2 hodiny 28 minut. Půl decilitrový panák 40% lihoviny trvá mužskému tělu vstřebat za 3 hodiny 15 minut, ženskému dokonce až o sedmadvacet minut déle.

Skončil v rukou vrchního komisaře
DĚČÍN – Vrchní komisař děčínské kriminální policie včerejšího dne čtvrtého února 2013 obvinil třiačtyřicetiletého muže z Děčína z přečinu krádeže ve druhém odstavci, jelikož obviněný se ke všem předloženým skutkům doznal. Na jeho zločinecké konto tak přibylo dalších osmnáct případů krádeže, kterých se dopustil v období od posledního prosincového dne loňského roku do šestadvacátého února letošního roku. Své protiprávní přešlapy páchal nejen na území města Děčína, ale v rámci svého nekalého podnikání zabloudil i do Huntířova, Chřibské, Krásné Lípy i Rumburku. Jak se ukázalo v průběhu policejního vyšetřování smělý podnikavec využíval ke svému obohacování osobní vůz zn. Škoda Fabia, se kterým přijížděl na vybrané čerpací stanice s úmyslem odčerpávat pohonné hmoty a to buď přímo do nádrže přistaveného auta či do připravených kanystrů. Na stříbrnou Fabii umísťoval odcizené registrační značky, které den či dva před samotným tankováním získával krádežemi z odstavených parkujících vozů různých výrobních značek. Ztrátu v podobě odcizených registračních značek vyčíslili jejich majitelé na společnou částku čtyři tisíce tři sta korun českých. Zpravidla jejich úbytek činil částku pět seti korun českých. Na zdejšího výtečníka se podařilo místním policistům přijít pomocí nashromážděných poznatků a záznamy z bezpečnostních kamer. Součtem načerpaného, leč nezaplaceného paliva vystoupla škoda poškozených společností až za hranici šestadvaceti tisíc čtyři sta čtyřiceti korun českých. Celkově připravil svým jednáním všechny zúčastněné strany o částku 30.740,- Kč. Trestní stíhání probíhá na svobodě. Muži hrozí za jeho smělé chování trest odnětím svobody v délce od šesti měsíců až do tří let.

Odhalili již třetí pěstírnu
VARNSDORF – Rumburští kriminalisté v závěru letošního února zavítali do dalšího vybraného objektu, který se nacházel ve varnsdorfské Západní ulici. Na základě povolení soudce prohledali dvoupokojový byt, v němž nalezli nejen pěstitelské, ale i pěstované konopí. Společně s vybavením indoorové pěstírny se jim podařilo zajistit pět sáčků s obsahem sušené rostlinné hmoty a 115 kusů osmi až deseti centimetrových rostlin marihuany. Na místě události byla zasahujícími policisty zadržena i sedmadvacetiletá osoba, jež byla po lékařské prohlídce umístěna do policejní cely. Následujícího dne, tj. 1.3.2013, byl podezřelý muž z Varnsdorfu obviněn policejním komisařem z přečinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Nyní čelí obviněný pěstitel trestu odnětím svobody v délce od jednoho roku až do pěti let nebo peněžitému trestu.

Planý poplach
RUMBURK – Ve středu sedmadvacátého února 2013 oznámil krátce po devatenácté hodině na tísňovou linku 112 neznámý hlas požár ve Starém Jiříkově na Rumbursku. Místní sbor dobrovolných hasičů po dojezdu na oznámené místo zjistil, že dům v Rumburské ulici nejeví známky poškození, ani zahoření. Rumburští strážci zákona planý poplach nenechávají bez všimnutí a po neznámém oznamovateli pátrají. Zneužití tísňové linky je nerozvážným počinem, na jehož konci může být v případě odhalení volajícího i přečin šíření poplašné zprávy.

Zabloudili do kolejiště
DĚČÍN – Železniční doprava na Děčínsku utrpěla finanční ztrátu v předběžné výši dvaceti tisíc korun, ke které přišla vlivem nezodpovědného chování některých z nás. V kolejišti hlavního vlakového nádraží, v úseku části zvané Rozbělesy, zmizela během noci ze čtvrtka na pátek prvního března letošního roku necelá dvacítka měděných kabelů. Tento nešťastný počin naštěstí neměl za následek zneschopnění snímacího zřízení v blízkosti železničních výhybek, ani ohrožení železniční dopravy. Nicméně krádež kabelů z kolejišti lze považovat za protiprávní jednání, které je nyní v rukou děčínských strážců zákona, kteří zmiňovaný přečin šetří od pátečního odpoledne.

Zaskočená seniorka
DĚČÍN – Děčínští policisté šetří oznámení osmaosmdesátileté dámy z Děčína, kterou v pondělí pětadvacátého února 2013 navštívil neznámý muž, jenž spoléhal na důvěru oslovené seniorky a předložil ji k podpisu několik tiskopisů vztahující se ke společnosti nabízející telekomunikační služby. Dáma je vzhledem k svému stáří a důvěřivosti podepsala a jelikož se nyní se obává případných následků, obrátila se na zdejší strážce zákona. Senioři jsou jednou z nejčastěji zasažených rizikových skupin, na kterých je páchána trestná činnost v oblasti podvodů…

Řídil pod vlivem
DĚČÍN – Děčínští dopravní policisté v pátek prvního března krátce po poledni zasahovali při dopravní nehodě motocyklisty, jenž odmítl zastavit na zvláštní znamení k zastavení dopravního prostředku. Ten na jejich výzvu nereagoval a pokračoval ve své jízdě Kamenickou ulicí dál. Vlivem rychlé jízdy a vlivu omamné látky , jež mu kolovala v těle se n Benešovské ulici dostal do potíží, vjel do protisměru, kde za křižovatkou ulicí Krajovou narazil přední částí motocyklu do sloupku dopravní značky. Nárazem došlo k pádu řidiče na vozovku. Dvaatřicetiletému motorkáři byla poskytnuta první pomoc a byl převezen k dalšímu ošetření do zdejší nemocnice kde se ukázalo, že neukázněný výtečník nebyl pod vlivem alkoholu, nýbrž omamné látky. Navíc má vysloven zákaz řízení motorových vozidel až do začátku roku 2014. K jeho přešlapům lze připsat i to, že jeho dopravní prostředek postrádal v době jeho divoké jízdy označení registračními značkami. Oprava poškozeného stroje vyjde jejího majitele na pětačtyřicet tisíc korun českých.

nprap. Petra Trypesová
Preventivně informační skupina Děčín