Rubriky
Sport Zprávy

Turnaj základních škol 2013

turnaj-zs-133-2013_39Ve středu, v den magického data 13. 3. 2013, se v ČEZ Sportcentru uskutečnil již 4.ročník turnaje pro 1.stupeň základních škol z Děčína a okolí. Rekordní počet osmi účastnících se družstev předurčil zajímavou zápletku sportovní části. Kromě té však čekalo na děti překvapení mimo hřiště…

Ve dvou fázích odehrál každý tým dohromady 4 basketbalové zápasy. Hrálo se na minibasketbalové koše a s míčem velikosti 5. Prvními souboji byly utkání ve skupinách, po nich následovala druhá fáze, v níž se školy rovnou utkaly o konečné umístění. Co do vyrovnanosti, byla zajímavější skupina B, která nabídla početnému obecenstvu (skládajícího se ze žáků především ZŠ Kamenické a tvořícího bouřlivé prostředí) hned dva nejtěsnější výsledky. Poslední zápas dokonce shodou náhod vyústil v boj o první místo ve skupině a tím i o finálovou účast. Utkání po hrací době skončilo remízou a rozhodoval tak rozstřel v trestných hodech!!!

Některé zápasy se kvalitou blížily oblastním minižákovským soutěžím, padaly i trojkové trefy, ale především úsilí drtivé většiny účastníků bylo nezměrné! Radost pohledět na zápal, s nímž se do soubojů pouštěla děvčata a kluci… Odměnou jim mělo být malé překvápko v podobě doplňkového programu, ale hlavně dárkové tašky od partnerů turnaje a BK Děčín a také medaile, které pro všechny týmy připravili studenti SOŠ řemesel a služeb v Ruské ulici (viz.fotogalerie). Na první tři celky čekaly také poháry a každý tým dostal pamětní diplom.

Bitvy o umístění byly vyrovnané především, co se obrazu hry týká. O 7. a o 3.místo výsledky vypadají jasně, ale příčinou byla viditelná nervozita účastníků a neproměňování střeleckých pozic. V nejvyrovnanějším boji o konečnou pátou pozici dokázala ZŠ Dr.M.Tyrše porazit ZŠ Bynov a finálový souboj opanovala ZŠ Kamenická, v jejímž dresu se představilo hned několik pamětníků loňského ročníku a také celkem vysoký počet pravděpodobných účastníků turnaje 2014. Ač Jílové předvádělo líbivý basketbal, Kamenická si šla za výhrou ráznými kroky a po zásluze získala prvenství čtvrtého ročníku turnaje pro 1.stupeň základních škol z Děčína a okolí…

Těžkým úkolem bylo vybrat individuální ocenění v pěti kategoriích, pro jejichž vítěze připravil BK Děčín hodnotnou cenu. Kromě nejlepšího střelce, který byl statistikou určen jasně, bylo na výběr vždy z velkého okruhu adeptů, leč nakonec získal cenu vždy ten nejvýraznější v příslušné činnosti.

výsledky utkání skupina A:                                                
Máchova – Kamenická     5:11
Želenice – Bynov            14:6
Máchova – Želenice        5:10
Kamenická – Bynov          10:2
Bynov – Máchova            12:0
Kamenická – Želenice      16:4                               

výsledky utkání skupina B:
Tyrše – Komenského         8:9
Jílové – Č.Kamenice          12:7
Tyrše – Jílové                   4:10
Komen. – Č.Kamenice       16:4
Č.Kamenice – Tyrše          2:12
Komenského – Jílové        10:11, po rozstřelu

O umístění:
utkání o 7.místo     Máchova – Č.Kamenice       21:2
utkání o 5.místo     Bynov – Tyrše                   8:10
o 3.místo                Želenice – Komenského     12:4
finále                      Jílové – Kamenická           4:10

Konečné pořadí:
1.         ZŠ Kamenická
2.         ZŠ Jílové
3.         ZŠ Želenice
4.         ZŠ Komenského nám.
5.         ZŠ Dr.M.Tyrše
6.         ZŠ Bynov
7.         ZŠ Máchova
8.         ZŠ Česká Kamenice

Individuální ocenění:
Nejlepší obránce:        Tomáš Sitár (ZŠ Komenského nám.)
Nejaktivnější hráč:      Jarda Soukup (ZŠ Jílové)
Nejlepší střelec:          Daniel Hodboď (ZŠ Komenského nám.)
Nejlepší hráčka:          Iveta Procházková (ZŠ Jílové)
Nejlepší hráč:              Ondřej Fichtner (ZŠ Želenice)

 

Organizátoři si v letošním ročníku připravili pro týmy doplňkový program sestávající se ze dvou okruhů prohlídky zázemí ČEZ Sportcentra, což byla pro všechny vůbec první zkušenost s těmito prostory. V prvním okruhu se děti podívaly do posilovny, masérny a šatny A-týmu, kde tráví mužstvo z nejvyšší soutěže (NBL) většinu času mimo trénink. Ve druhém okruhu, kde na družstva čekal vždy specifický úkol, byly prostory VIP (úkolem bylo najít pohár za nejlepší umístění BK Děčín v NBL), tisková místnost (začátek éry trenéra Budínského v Děčíně dle týmové fotogalerie) a klubové kanceláře (nahrát rozhlasovou pozvánku na sobotní utkání NBL proti NH Ostrava).

Jiskry v očích holek a kluků nasvědčovaly, že se doplňkový program k turnaji vydařil a i příští rok by měl mít pokračování, byť nejspíš v pozměněné formě… Výsledky snažení jednotlivých skupin v posledním úkolu můžete posoudit sami (níže ke stažení). Všem zúčastněným však patří velký dík za snahu a úsilí ve sportovní části a pozornost a pečlivost v části doplňkové. Věříme, že i příští rok nás čeká hojná účast a úspěšný turnaj. WT!

Část informační

Videozáznam celého turnaje můžete shlédnout na internetových stránkách TVcom.

Nahrané pozvánky jednotlivých týmů:
ZŠ Kamenická
ZŠ Máchova
ZŠ Komenského
ZŠ Dr. Miroslava Tyrše
ZŠ Jílové u Děčína
ZŠ T. G. Masaryka Česká Kamenice
ZŠ Bynov
ZŠ Želenice

Poděkování partnerům:
V-papír DěčínCGIK1XČeská pojišťovna a.s.AZ Sanace a.s.AZ Consult spol. s r.o.,  skupina ČEZ,město DěčínStřední škola řemesel a služebČeská asociace minibasketbalu 

Další fotografie naleznete na stránkách Party Děčín.

Autor: Jakub Důra, Alena Volrábová
Zdroj: www.bkdecin.cz