Rubriky
Sport Zprávy

Díky skvěle zvládnuté druhé půli letos poprvé vítězíme nad Ostravou!

ostravaDěčínský kormidelník Pavel Budínský musel v zápase s Novou hutí oželet služby stále ještě rehabilitujícího kapitána Jakuba Houšky. Ostravský kouč Dušan Medvecký mohl počítat se službami deseti hráčů – do Děčína sice přicestoval a odehrál 31 minut v týdnu s kotníkem laborující rozehrávač Rahsaan Ames, ale naopak soupeři scházel další point guard Adam Číž a také talentovaný pivot Michal Medvecký.

Průběh utkání:

V úvodu zápasu byli jednoznačně lepší Ostravští, kteří si již v prvním kvartálu vytvořili dvouciferné vedení. Nejprve vedli hosté 4:0, následně 10:4 – a na konci 7. minuty po koši Austina Dufaulta již dokonce 15:6. Nedávno příchozí akvizice z Prostějova zařídila Nové huti dvě minuty nato i zmiňované dvouciferné vedení – 19:8. Po úvodní, z našeho pohledu velmi nevydařené, desetiminutovce nakonec svítil na tabuli stav 16:23 z děčínského pohledu.

Ve druhé čtvrtině se našemu celku postupně dařilo nápor hostů otupovat a také snižovat své manko – v polovině 16. minuty prohnal síťkou trojku snajpr Patrick Pope a za stavu 31:33 si okamžitě vzal hostující trenér oddechový čas. Po něm ale děčínský nápor ustal a až do konce úvodní půle tahali za delší konec provazu opět Ostravané, jejichž převahu korunoval ještě závěrečný koš z rukou Martina Gniadka – do kabin tak odcházela válečnická ekipa s devítibodovým mankem za stavu 33:42.

Zkraje druhé půle si moravskoslezský celek stále udržoval pohodlný, respektive devítibodový odstup – konkrétně v minutě 24. po koši Justina Greenea byl stav 37:46. Od této chvíle však začali na hřišti vládnout Sanders a spol.! Díky šňůře 9:0 korunované „and onem“ Honzy Jiříčka jsme se v polovině 27. minuty přiblížili soupeři na dostřel dvou punktů – 44:46. A o dvě minuty později bylo v děčínském táboře opět veseleji, když díky dvoubodové trefě Roberta Landy jsme strhli vedení na svou stranu – 51:49. Náskok jsme si nakonec udrželi až do konce třetí periody, po které platil stav 54:52.

V poslední čtvrtině řádné hrací doby již na hřišti vládnul pouze jeden tým – a tím byli k naší spokojenosti svěřenci Pavla Budínského, kteří v průběhu celé čtvrté čtvrtky navyšovali své vedení a bavili přítomné diváky efektními i efektivními akcemi. Ve 34. minutě se zpoza perimetru prosadil Patrick Pope a zvyšoval na 63:57; a když se necelé tři minuty před koncem trefil za tři body i power forward Bobo Landa, hřálo nás v tu chvíli dvoumístné vedení 72:62. Úplný závěr pohledného špílu jsme zvládli velmi zkušeně a nepřipustili již žádné drama. Tečku za letos prvním sukcesem nad Novou hutí udělal symbolicky top skórer celého klání Honza Jiříček, po jehož koši jsme mohli začít slavit další cennou výhru v A1, která má tentokráte hodnotu 83:70.

Základní sestavy:
Děčín – Sanders, Stria, Alič, Soukup, Landa
Ostrava – Ames, Jurečka, Barnes, Gniadek, Greene

Body:
 Jiříček 21 (+ 9 doskoků – z toho 4 útočné), Pope 19 (+ 5 doskoků a 4 získané fauly; trojky 9/4), Landa 13 (+ 6 doskoků – 4 útočné a 3 bloky), Sanders 11 (+ 6 asistencí a 4 F+; TH 6/6), Soukup 10 (dvojky 3/3, TH 4/4), Alič 6, Stria 3 (+ 4 asistence a 5 F+) – Jurečka 11 (trojky 3/3), Dufault 10 (4 F+), Barnes a Greene po 10, Wilson 9 (+ 5 doskoků a 4 získané fauly), Ames 6 (+ 6 doskoků i asistencí), Gniadek a Stehlík po 6, Zbránek 2; střelba 3 b.: 24/7 – 27/8; střelba 2 b.: 35/21 – 34/17; TH: 24/20 – 15/12; doskoky: 30:30 (útočné 11:11); fauly: 18:21; ztráty: 15:16; týmová validita: 100:72; počet diváků:1120; nejlepší hráč utkání: Jan Jiříček (Děčín).

Názory trenérů po utkání:
 
Pavel Budínský (Děčín):
 „Díky za gratulaci. Dnešní utkání mělo výbornou kulisu a výborné parametry. Na mém týmu bylo vidět, že si uvědomuje sílu Ostravy nejen na hřišti, ale také na papíře. Zdálo se mi, že ne všichni hráči byli nastavení na maximální možnou agresivitu – a také jsme se nedrželi v útoku úplně taktického plánu. Dnes byly v zápase neuvěřitelné extrémy. My jsme dělali spoustu hloupých rozhodnutí, některé ztráty hlavně na zadní polovině hřiště Ostrava rychle potrestala. Ale sympatické bylo, že po tom, co jsme si v poločase promluvili, jak budeme věci dělat jinak, tak za ten druhý poločas bych chtěl hráčům poděkovat, především té pětici, která byla na hřišti, když jsme šli z minusu do plusu, protože jsme hráli skvělou obranu s dobrou rotací – a nutili jsme soupeře hodně pohybovat míčem, ale nedávali jsme mu moc volných střel. A vyplatilo se nám i to, že jsme byli v menší pohyblivější sestavě. Když jsme se pak dostali přes Ostravu, tak jsme hráli v euforii, hlavně někteří hráči – třeba Honza Jiříček, který podal svůj asi nejkomplexnější výkon. Bral střely, jak se bavíme, padalo mu to, získali jsme i týmové sebevědomí. Děkujeme fanouškům za fantastickou kulisu, já hráčům za to, že věřili, že se můžeme změnit, protože jsme ten závěr zvládli s bravurou, ale musíme pokračovat v A1 dál s pokorou.“

Dušan Medvecký (Ostrava):
 „V první řadě gratulace Pavlovi a celému Děčínu k vítězství. Děčín předvedl dneska výborný výkon. Hráli bezvadně hlavně v obraně ve druhém poločase. Ukázali, proč se nazývají Válečníci, bojovali o každý balon. Klobouk dolů před jejich výkonem, nepustili nás vůbec k ničemu především ve druhém poločase. Odehráli bezvadný zápas a ještě jednou gratulace.“

Jan Jiříček (křídlo Děčína, autor 21 bodů a 9 doskoků – 4 útočné; nejlepší hráč utkání): „My jsme to měli s Ostravou 0:3 a chtěli jsme to prolomit. O poločase jsme si museli něco říct, že takhle teda dál ne – a díky Bohu se nám to podařilo. Nesmíme ale usnout a v dalším zápase musíme hned od začátku hrát stejně jako dnes ve druhém poločase.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta