Rubriky
Zprávy

Děčín získá desítky nových reportérů! Díky ZŠ Máchovka

Machovka Nase virtualni skolaDěčín získá desítky nových reportérů! Díky ZŠ Máchovka, která je partnerskou školou projektu Naše virtuální škola.

Školáci budou v rámci projektu točit, fotit, připravovat rozhlasové a psané reportáže. Projekt je totiž zaměřen na podporu mediální výuky na základních školách Ústeckého kraje.

Vyzkoušet si práci reportéra, jít do terénu s kamerou, diktafonem nebo nafotit fotopříběh. To vše teď má před sebou přes 200 školáků ze 14 základních škol. A také školní tým ze ZŠ Máchovo náměstí v Děčíně. Škola je totiž partnerem projektu, a tak úzce spolupracuje na realizaci zcela nového výukového programu.

„ Je to výborná příležitost, jak propojit výuku s atraktivní prací s multimediální technikou. Děti se dostanou do nových situací, musí vyhledávat nové informace, formulovat témata, spolupracovat nejenom mezi sebou, ale i s dalšími školami,“ říká děčínský učitel Radek Špáta, který má mediální výuku na děčínské škole na starosti.

„ Jsme rádi, že se naše škola do tohoto projektu zapojila. Už dříve jsme se rozhodli, že zdokonalíme a zároveň zpestříme mediální výchovu na naší škole, a proto nám tento projekt přišel vhod. Věřím, že bude pro naše školáky přínosný a že je bude bavit,“ dodává ředitelka školy Alena Tomášková.

Do projektu se v první části zapojilo 7 základních škol z Ústeckého kraje, přičemž jsou zastoupeny všechny okresy. Ve druhé části se přidalo dalších sedm škol, které už měly určité zkušenosti a například kamery potřebné pro práci měly z jiných projektů.

„Důvody, proč jsme se zaměřili na oblast mediální výchovy na základních školách, jsou dva. K mediální oblasti máme sami velice blízko a pak to bylo zjištění, že pro mediální výuku na základních školách chybí jednotná koncepce. V praxi to pak mnohde vypadá tak, že se mediální výchovy učí různým způsobem, tak jak kde uznají za vhodné,“ vysvětluje za realizační tým Magdaléna Jenčíková.

V Naší virtuální škole přitom nejde o to, aby si školáci s technikou jen hráli. Nejdříve se samozřejmě naučí zvládat základy práce s kamerou, střihovým softwarem nebo diktafonem. Zpracovávat ale budou témata přímo navazující na školní osnovy. Pro školní týmy je bude připravovat tzv. redakční rada, která je složena z realizačního týmu a pedagogů z jednotlivých škol. Jak žáci, tak učitelé přitom mají na pomoc i speciálně vypracované metodiky.

Spolupráci škol zajišťují internetové stránky www.nasevirtualniskola.cz, kam budou školáci vkládat vytvořený obsah. Vzniká tak unikátní internetové prostředí, kde budou školáci prezentovat svou práci. Realizátoři projektu přitom plánují, že by se nejpovedenější práce mohly objevit i v klasickém regionálním televizním vysílání.

Projekt, který je spolufinancován ESF a rozpočtem ČR, oficiálně potrvá do konce tohoto kalendářního roku, nicméně projektový tým věří, že aktivity budou pokračovat i v následujících letech. Projekt je přitom už teď otevřený i pro další případné zájemce. Školy, které již mají svou techniku, se mohou přihlásit a do aktivit se plynule zapojit. Stačí jen kontaktovat realizační tým.

 

Magdaléna Jenčíková